USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відпочинок у парку може коштувати лучанам життя*

6 Листопада 2015 19:00
У Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки – аварійні та іржаві атракціони. Незважаючи на те, що окрім старих «гойдалок», які запрацювали ще у далекому 1968 році, 2012-го встановили 6 нових, ситуація на краще не змінилась, адже «нові» розваги, схоже, виявились добряче «побитими життям», списаними атракціонами з-за кордону.

Сьогодні ж ці «пам’ятки радянських часів» виглядають не просто незвично, а навіть загрозливо. Так, у 2012 році КП «Центральний парк культури і відпочинку імені Лесі Українки» закупило у розстрочку терміном на три роки шість нових атракціонів. Решту 13 атракціонів пам’ятають ще попередні покоління лучан. І, якщо улітку іржаві гойдалки та опори виглядають ще не так песимістично, то посеред осіннього парку, занедбані й побиті, вони навівають почуття справжнього декадансу.
Зрештою, все було б не так погано, якби гойдалки слугували лише експонатами. Однак ржаві конструкції дотепер активно експлуатують у весняно-літній сезон. Здавалося б, чому хвилюватися? Адже, згідно із дозволом, підписаним підприємством, атракціони визнані повністю придатними для користування. Але луцьких батьків, які хвилюються за життя та здоров’я власних дітей, це не переконує. Бо зовнішній вигляд гойдалок доволі красномовний. Про це вони розповіли Інформаційному агенству Волинські Новини у відеосюжеті
Чого лише вартий один із закуплених нині діючою владою закордонний «новоприбулець» - атракціон «Санта-Марія», який під час власної роботи видає просто-таки жахливі звуки, що свідчить про несправність «забави», або й про те, що термін експлуатації «співаючого човника» уже давно вийшов.


Окремою темою, власне, вже щодо стану самого парку для розмови є «опудала» старих, недіючих ліхтарів.
Попри те, що вздовж центральної алеї встановлене й робоче освітлення, чорні стовпи «неіснуючих нині світил» так і не демонтували. Більше того, з напівзруйнованих електрощитових досі виглядають «нутрощі» з обрізаних проводів.
Ті лучани, які звикли жалітися на неякісні дороги обласного центру, ймовірно, не прогулювались алеями Центрального парку.
Пошкоджена плитка, багно та ница імітація асфальтного покриття… Усе це – не що інше, як наслідок безгосподарності нині існуючих керівників міста.
Уже не кажучи про аварійні сходи до пляжу й біля спорткомплексу «Спартак».
Внаслідок такого недбальства спортсмени, які виходять на пробіжку саме на цій території, та й просто перехожі містяни, ризикують отримати різного виду травми.
Окрім цього, територією парку розгулюють безпритульні собаки. Вони залюбки розкидають сміття та справляють природні потреби прямісінько на пам’ятники. А де ж робота сумнозвісного КП «Ласка», яким так опікувалась міська рада?
До слова, 10 серпня 2015 року прокуратура Луцька відкрила кримінальне провадження проти КП «Ласка» за фактом службового недбальства. Зокрема, йдеться про порушення вимог чинного містобудівного законодавства та законодавства про охорону навколишнього середовища при будівництві притулку. Нагадаємо, депутатська група "Новий Луцьк" ініціювала досудове розслідування щодо діяльності КП, а депутат міськради Богдан Шиба, який свого часу сам голосував за створення цього підприємства, реалізував ініціативу, готуючи різноманітні тематичні запити до міської ради та надіславши заяву у прокуратуру.
Варто додати, що і зі смітниками у парку імені Лесі Українки не склалося, як і з прибиранням. Так, «креативні» смітники із трьома стінками вирішили модернізувати із допомогою картону.
Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, що у Центральному парку культури імені Лесі Українки 7 березня 2015 року в одному із немаленьких технічних приміщень сталася пожежа. І, хоч надворі уже осінь, будівля продовжує й далі «світити» чорним дахом. До речі, за парканом приміщення – справжній клондайк для спецслужб, які повинні були б зайнятись прибиранням та впорядкуванням мотлоху.
Не менш трагічною є ситуації із вбиральнями на території відпочинкової зони. Щоправда, один безкоштовний діючий туалет таки є, але в жахливому стані. При виході із приміщення «нужника» за людиною ще довго тягнеться «амбре» із неприємних запахів.
До слова, аби дістатися до туалету – треба пройти через досить-таки специфічну кладочку через рів з кропивою… із дощечки. Цікаво, як пройти шлях з такими перепонами старшій людині чи лучанам з обмеженими можливостями?
Самої ж кропиви у парку стільки, що нею можна нагодувати не одне поголів’я худоби на волинських фермах. Але чи в місцях відпочинку людей їй місце?
Попри обіцянки влади щодо ліквідації дерев, заражених омелою, зелений паразит продовжує й далі окуповувати парк. Можливо, для того, аби нині діючий міський голова звернув увагу на цю напасть, потрібно, аби омела проросла у його приватному саду?
Занедбані водойми, повалені скульптури, радше схожі на древні ідоли, аварійні місточки, зарості чагарників. Усе це – такий звичний для лучан та гостей міста пейзаж Центрального парку.
Окрім того, велике занепокоєння викликає стан спортивного комплексу «Спартак». Як кажуть, хто бачив, - той зрозуміє. Бо коментарі тут зайві.
Поруч - тренувальна зона для занять спортом у стилі «Street Workout», збудована за ініціативи Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» 7 квітня 2015 року. Тоді голова правління Фонду Олександр Товстенюк оголосив конкурс на облаштування ще 26 таких майданчиків.
Нагадаємо, подібні майданчики відкрили на вулицях: Конякіна, Корольова, Зацепи, Гулака-Артемовського, Кравчука, Дорошенко, Франка, Гордіюк, Ш. Руставелі, Володимирській, Січовій, Писаревського, Липинського, Федорова, Рівненській, Карпенка-Карого, Загородній, С. Бандери, Чорновола, Дубнівській та на проспектах Волі, Відродження, Соборності і на бульварі Дружби народів.

***
Зазвичай парк і його атракціони у різдвяно-новорічний період виглядають казково. Але не в Луцьку, а хіба що у країнах Європи. Щодо обласного центру, то, завдяки безгосподарності місцевої влади, містяни й до цього часу користуються «зламками» часів «брежнєвської епохи», а культурне життя парку імені культури – завмирає.
Тож, про те, чи може бути змінена така ситуація найближчим часом, розповів голова правління фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк:

«Парк не модернізували протягом минулих десяти-п’ятнадцяти років. Деякі атракціони й справді перебувають в жахливому стані. Вони не відповідають ні сучасним, ні навіть «ретро-нормам». Але у нас є певні ідеї щодо виправлення такого стану речей. Я не знаю, наскільки комерційно-привабливим є така ініціатива в цілому, але переконаний, що із допомогою меценатів та інвесторів, проект із оновлення атракціонів у Луцьку реалізовувати варто. Це можна зробити за рік чи за два. Тобто демонтувати старі атракціони, й на те місце привезти нові. Я пам’ятаю, коли в дитинстві батьки приводили мене на гойдалки. Тоді у парку було дуже цікаво й кожної неділі там було багато відвідувачів», - коментує Олександр Товстенюк.

У його передвиборчій програмі - вже озвучене попередньо зобов'язання. Так, команда Ігоря Палиці - Фонд та полтісила УКРОП - планує привести до ладу усі паркові зони Луцька та прибережну територію Стиру, зокрема встановити сучасні безпечні атракціони в Центральному парку імені Лесі Українки.

Так, у передвиборчий період починається активне асфальтування вулиць та реконструкції у центральній частині міста за бюджетні кошти. Такі факти могли б переконати дорослого виборця. Але вкладати кошти у дітей, на жаль, електорально невигідно. Іншими словами, то черга до найменших, якщо і доходить, то за залишковим принципом. Старі атракціони ще працюють, але їхній стан одного разу може коштувати здоров’я дитині, або й навіть життя.
Дзвенислава НЕСАМОВИТА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Анонім Показати IP 6 Листопада 2015 19:11
Сьогодні ж ці «пам’ятки радянських часів» кожен день нагадують про те, як в нежалежній, на відміну від клятих комуняцьких часів, влада проймається відпочинком звичайних людей.
Лучанин Показати IP 6 Листопада 2015 19:13
фото Луцка таким каким я его знаю)
Кирил Показати IP 6 Листопада 2015 19:26
Ваша група обіцяла зниження тарифів, а парк нехай почекає.
Анонім Показати IP 6 Листопада 2015 19:41
Да здравствует Товстенюк на посаді мера! Ура!
Анонім до Анонім Показати IP 7 Листопада 2015 05:16
Товстенюка на директора парку
лучанка до Анонім Показати IP 7 Листопада 2015 11:19
Крута ідея! Підтримую Товстенюка на Директора парку!
Андрій до лучанка Показати IP 7 Листопада 2015 21:17
І я за. Товстенюк директор парку. Круто.
Анонім до Анонім Показати IP 9 Листопада 2015 16:36
на посаду мера потрібно обирати ГОСПОДАРЯ.
читайло Показати IP 6 Листопада 2015 19:44
Ну коли лікувати з "що із допомогою меценатів та інвесторів" то краще не треба бо преценденти вже були ще з шиблівських часів, потім раптом виявиться що значна частина парку приватизована ТЗОВ повязаним з інвесторами, та й церковникам за звичкою переладе шмат землі аби підспівували в такт
Anonymous до читайло Показати IP 7 Листопада 2015 10:21
А що поганого в тому, що замість БАРДАКА комунального буде ПОРЯДОК приватизований? Такої ж думки люди будь-яке будівництво обс*рають - їм кафе - ригаловка, магазин - генделик, будинок житловий - "пейзаж портить" і т.д.! "Всьо общєє" - так то є СОВОК, панове! Хай краще ті ж атракціони приватизують і зроблять по людськи, на місці руїн хай буде ПРИВАТИЗОВАНИЙ спортмайданчик чи кафе - ВЛАСНИК нормальний такого як на фото не допустить - соромно!
Анонім до Anonymous Показати IP 9 Листопада 2015 20:06
Власник це як ,колишній піонер а тепер директор, ось це і є совок капіталкомуністичний усіх нуворишів ТЕРМІНОВО в АТО!!!!!!
реалії життя Показати IP 6 Листопада 2015 19:50
так.плачевно. і дуууже сумно.
Москалик Показати IP 6 Листопада 2015 19:56
Автор жжот)))))))))))))
Анонім Показати IP 6 Листопада 2015 20:29
Да, комуняки виноваты! Ведь и века не прошло, а железяки сгнили.
Анонім Показати IP 6 Листопада 2015 21:11
всеодно не проголосую ні за одного з кандидатів!
Микола Опанасович Показати IP 6 Листопада 2015 22:27
Питаєте,чим займається кп ласка? так його керівник, турецька шльондра з мамсурова, вже давно думає лише про задоволення своїх інтимних потреб з турецьким трахачем,а на здичавілих псів їй байдуже. ось так скоро замість парку матимемо хащі,де мешкатимуть навіжені собаки та ексгібіціоністи,головне,знову за алкоголіка-комсомольця проголосувати.
Кріс до Микола Опанасович Показати IP 7 Листопада 2015 08:38
Ви така вихована людина! Мабуть вчилися в університеті?
Василь до Микола Опанасович Показати IP 7 Листопада 2015 10:58
Ну не треба зрадників називати колись щось таки значущими словами. Та й відносно алкоголіка я б поспорив - не думав що буду захищати саме його, але якщо він іп'є, то не більше за будь-кого. Відносно того хто де і з ким теж мало цікавить. А от хащі ми маємо вже і будемо мати ще більше, бо колись парк чистили ті самі комсомольці, справжні комсомольці. Тепер побачити будь-кого з капіталістичною назвою в ролі очисників парку вже стає смішно.
ПРИВІТ до Микола Опанасович Показати IP 9 Листопада 2015 20:13
Ого й при слабшій фені не проходить модерації а тут зразу відчувається що постер свій
я Показати IP 6 Листопада 2015 22:37
от так і будем далі гнити як ті атракціони якщо не підем голосувати!!!!!!!!!!!!!!!!!! вже не має чого втрачати!!!!!!!!! можливо дійсно прийдуть люди які хоч щось зроблять.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Василь до я Показати IP 7 Листопада 2015 11:00
До вас ще не дійшло що за вас ніхто нічого ніколи робити не буде? Вибачте, але вам не голосувати, а до дохтора!
просто 1963 Показати IP 6 Листопада 2015 22:56
вам це місце нічого не значить-я провела своє дитинство на ціх атракціонах-це було свято!мені 52-в день виборів пішла з внучкою у парк-той хто провів тут юнацькі роки-як кажуть-без слів не поглянеш-музей недоторканості-як в депутатів-це неможливо передати -як все споганили-джунглі!!!!!пропоную просто-чернобиль-луцький-незайманий парк!громадянам які памятають як європейський у 70 і 80-вхід заборонити!!!!!!!!!!!!!волинські новини-дуже прошу вас-не птравіть душу-в людей і так депресія-а ви ще показуєте парк минолого-тільки в жахливону стані!!!!!!!!!
Лучанин до просто 1963 Показати IP 7 Листопада 2015 11:05
Якщо ви тут пишете, то маєте змогу віднайти в інтернеті свіжі фотографії Чорнобиля. Так от Чорнобиль виглядає набагато гарніше за наш парк, він навчився самоочищуватися - природа почула силу при відсутності діяльності людини. Вибачте що задів ще раз вашу душу - в самого болить, але не те що один, навіть тисяча людей нічого тут не зробить, поки в народа мізки на місце не почнуть вставати.
1966 Показати IP 7 Листопада 2015 00:05
В нас було дитинство справжне))
1971 до 1966 Показати IP 7 Листопада 2015 00:42
в точку 100%
титушко Показати IP 7 Листопада 2015 01:30
вот теперь я понял высокую активность пенсионеров на выборах:надежда на появлениие нового поколения будивельникiв, и моя личная благодарность строителям i будiвельникам якi з 45 по91перетворили мiстечко в МIСТО
алконавт Показати IP 7 Листопада 2015 05:00
а ви про нас подумали і так з глушець дамбу видно
олег Показати IP 7 Листопада 2015 05:45
молодець пан романюк! усе завалимо! а буратіно процвітає!
Зайчик до олег Показати IP 7 Листопада 2015 12:12
Не дуже то буратінко процвітає,але за гроші міського бюджету вигляд підтримується)
Любарт Показати IP 7 Листопада 2015 06:47
Ця комсомольська банда вже реально дістала! Захотів і зробив "БУРАТІНО-КАРАБАСО" у центрі міста і срав на думку людей. які живуть поруч. Фігня, що закрив будівлею "Буратіно" ( співвласником торгового центру є син Миколи Ярославовича) нормальний вигляд на вулицю Вінниченка багатьох мешканців квартир сусіднього будинку. Потужним знущанням над нами було відкриття бару "Карабас" поруч з "Буратіно". Це не казка малята, а сувора щоденна реальність. Далеко за 12 годину, коли наші малюки не сплять із за ( тіпа тупих базаров).
лучанин Показати IP 7 Листопада 2015 10:24
Ця стаття-це підступний,але удар....удар нижче пояса.)))
123345 Показати IP 7 Листопада 2015 11:09
В цьому парку можна знімати фільм жахів, скрепить все, справжні хащі, навіть декорації непорібні.
Василь Показати IP 7 Листопада 2015 11:11
інтроНаціонал: ... до основанья, а затем мы наш, мы новый мир построим - кто кем-то был, тот стал ничем!
Орест Показати IP 7 Листопада 2015 13:26
коментар було видалено
Ірініда Показати IP 7 Листопада 2015 16:50
Люди добрі, коли ми всі зрозуміємо, що за молоддю майбутнє, і тим більше, якщо молодь розумна, освічена, володіє ситуацією. Миколо Ярославовичу, ну чому Ви не хочете змиритися з тим, що на все своя пора: і Ваш, і мій час для управління вже пройшов. Давайте, мирненько , і "додому", тим більше, у Вас все є, а ось мені ще по "чорних робота" приходиться підробляти, бо життя підносить сюрпризи.
Любарт Показати IP 8 Листопада 2015 00:28
Миколо Ярославовичу залиште цю посаду. Не мордуйте ні себе ні лучан. Все,що Ви могли зробити ви вже показали і зробили. Що Вас там тримає? Бізнес обов"язки? Можливо БПП? Не залякуйте руками підлеглих тих бідолашних бюджетників. Ви все уже отримали. Ви ж розумний чоловік. Дайте дорогу молодим і перспективним з європейським баченням людям. Та вибачаємо ми Вам ті "Карабаси" з "Буратінами" ( хоча сусіди героїчного та невтомного Карабаса щоночі Вас згадують не злим та "добрим" словом) і фокуси з "Луцьктепло" та водоканалами. Благаю, залиште в спокої мешканців древнього Лучеська та себе.Contra spem spero!
**** Показати IP 8 Листопада 2015 17:48
Товстенюка на мера!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus