USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Відсьогодні в Україні набув чинності закон про освіту

28 Вересня 2017 08:15
В Україні 28 вересня набуває чинності закон «Про освіту», який передбачає 12-річну освіту в школі і підвищення ролі української мови.

Про це інформує Кореспондент.

Він визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

При цьому представники нацменшин, які розпочали навчання в школі до 2018 року, продовжують його отримувати за старими нормами, з поступовим збільшенням кількості предметів українською мовою.

Закон передбачає, що повна середня освіта триватиме 12 років і складатиметься з початкової освіти тривалістю чотири роки, базової середньої освіти тривалістю п'ять років, яку отримають в гімназії, і профільної середньої освіти тривалістю три роки, яку отримають в ліцеї або закладах професійної освіти.

Профільна середня освіта (старші класи школи) може бути двох напрямків - загальноосвітньою і професійною.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти - 1 вересня 2027 року.

Також в законі передбачено підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до трьох мінімальних заробітних плат, яке набуває чинності з 2018 року, а реалізовуватися має поетапно до 2023 року.

На фінансування освіти, згідно з документом, з держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законом, буде виділятися 7% ВВП.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада прийняла новий закон про освіту.

Документ викликав різку критику в деяких країнах, зокрема, Угорщини та Румунії. У Росії його назвали «актом етноциду російського народу в Україні».

Своєю чергою, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що мовну статтю закону «Про освіту» буде уточнено в законі «Про загальну середню освіту».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 28 Вересня 2017 09:52
Да, нацменшинства та більшинства бузять. Але українці... Таке враження що останні роки всі вчилися під дією саме цього закону. Його теж ніхто не читав чи всіх ісе влаштовує окрім тільки цієї статті? З Днем Диб*лоїда вас!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus