USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вірус Petya не має можливості повертати людям дані, навіть якщо вони платять

29 Червня 2017 09:38
Вірус Petya був написаний спеціально для України і тільки маскується під вірус-вимагач. Реальна мета вірусу Petya - псувати системи і заважати інфраструктурі, ламати і знищувати дані.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив засновник антивірусної компанії (США) Микола Білогірський.

"Він (вірус Petya, - ред.) дуже сильно відрізняється від попередніх і схоже, що був написаний спеціально для України. Попередні атаки були фінансові, це був вірус-вимагач Wannacry, який поширювався по всьому світу, шифрував файли і вимагав викуп. Вірус Petya стирає дані, у нього немає можливості повертати людям дані, навіть якщо вони платять. Він поширювався через бухгалтерську систему M.E.Doc, яка використовується тільки в Україні та є обов'язковою до використання для податкової звітності. Це дуже технічно пристосований до Україні вірус і схоже, що це атака від держави", - зазначив він.

Білогірський пояснив, що вірус Petya тільки "робить вигляд, що він вірус-вимагач". "Він дійсно просить викуп, але думка експертів зараз, це змінилося в останні кілька годин, що його активність вимагання для вигляду. Насправді його реальна мета - псувати системи і заважати інфраструктурі, ламати і знищувати дані. Я припускаю, що за ним стоять спецслужби Росії, судячи з того, як він поширювався, що він вражає і як він відрізняється від інших вірусів. Це досить складний вірус, в ньому багато методів розповсюдження. Потрібно мінімум 5-10 людей з різними навичками і, як мінімум, близько місяця роботи (щоб створити цей вірус, - ред.)", - сказав він.

Нагадаємо, 27 червня в Україні невідомий вірус вразив мережі низки великих компаній, у тому числі й великих державних. Атака почалася практично одночасно близько 11:30. Вірус поширився дуже швидко і проявлявся у відмові роботи комп'ютерів на платформі Windows. Перевантажувався і зашифровувався.

Зокрема, кібератаки були здійснені на сайти "Київенерго", "Укртелеком", "Ощадбанк" і "Нова пошта", комп'ютерну мережу Кабміну, столичний метрополітен.

Луцькі фірми теж зазнали атаки вірусу.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про посилення заходів контртерористичного і контррозвідувального режиму в Києві та регіонах України.

Пізніше стало відомо, що під час масованої хакерської атаки в Україні були інфіковані 12,5 тис. комп'ютерів. Вірус поширювався за допомогою бухгалтерського програмного забезпечення M.E.Doc українського виробництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus