USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Війна робить з людей романтиків. Історія луцького барда, який воював на сході

16 Травня 2016 17:18
Луцький бард Юрій Щербик віршує давно. Власне, з тих пір, коли перший раз закохався. Проте його поетичний дар має певну особливість – поезії з’являються на світ разом із музикою, - йдеться у матеріалі видання БУГ.

Мабуть, десь уже в Дніпропетровській області серед речей, які волонтери везли на фронт, помітила гітару. Хіба їм до співу? Хлопцям, які ще вчора жили мирним життям, а сьогодні в засмальцьованих камуфляжах у неймовірну літню спеку чекають на передачі з питною водою, а взимку без теплого одягу, тепловізорів виконують на совість свій громадянський обов’язок? Насправді в найдраматичніші періоди це і є для них хлібом насущним. Війна робить з людей романтиків. Під пострілами народжуються таланти.

Луцький бард Юрій Щербик свої композиції під гітару виконує так, що аж до сліз. Хлопці слухають, а потім йдуть на передову захищати Україну. Не завжди на війні бійці можуть сприймати вірші, а от пісні здебільшого западають їм в душу.



“Ми жили не цінуючи того, що мали, – саме з такою думкою зіштовхуються бійці в АТО. Чим душа болить, те й виливається у віршовані рядки. Не пишеться тоді, коли все інертно, а коли є емоції. Пісні в АТО – не нонсенс, є інтернет, телефон можна ввімкнути та послухати в будь-який момент. Але під гітару, помітив, вони краще сприймаються.

Маю принцип – не граю чужого. В АТО грав не для підняття бойового духу, а для того, щоб повернути хлопців у іншу реальність, відвернути від війни. Авторська пісня здебільшого вистраждана, не розважальна. Співаєш про Луцьк – бійці слухають. Не всі знають, де він, а, виявляється, кожен уявляє своє рідне місто”, – розповідає Юрій Щербик.

Юрій пішов на схід добровольцем у серпні 2014-го року. Службу ніс у 72-ій окремій механізованій бригаді, хлопці стояли на передовій у Гранітному. Каже, не хотілося іти в армію, щоб просто рік відбути й нічого так і не навчитися.



Саме на війні він став захоплюватися мистецтвом фотографії. У Юрія досі зберігаються фото дитячих малюнків, що привозили бійцям волонтери.

Гітару в АТО з собою не брав, думав, хлопці не зрозуміють. Пізніше таки отримав інструмент від бойових побратимів. Та хоч гітара була з ним, не завжди випадала можливість взяти її в руки. Завдяки віршам та пісням з’явилося багато друзів, які пропонували допомогти зібрати і випустити збірку.

“Давно мріяв поїхати в зону АТО з піснями. Тепер заслужив моральне право приїхати до хлопців з гітарою. Раніше боявся, що спитають: “Де твій автомат?”, – каже Юрій Щербик.

Після закінчення служби Юрій вернувся в рідний Луцьк. Не встиг повернутися, вже засумував – жартував він. Незважаючи на те, що демобілізувався, війна не відпустила його та близьких йому людей. Мама Юрія стала в якійсь мірі волонтером. Коли вона виходила на ринок або в церкву, їй завжди приносили харчі та необхідні речі, які потім “мандрували” на схід.

Після демобілізації друзі допомогли бійцю видати книжку з поетичними творами, що має назву «Небо Донбасу». Юрій проводить творчі зустрічі з молоддю на Волині. Його мрія здійснилася – він побував на Донбасі зі своєю гітарою і вкотре переконався, що воювати можна не лише зброєю, а й словом і піснею.

Юлія Ховайло
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus