USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Влада захоче продовжити воєнний стан в регіонах без участі парламенту, – політолог

30 Листопада 2018 16:25
Рішення про введення воєнного стану - політична помилка, наслідки якої будуть ще довго відчутні у майбутньому. Про це заявив директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв в ефірі одного з телеканалів, пише Страна.

На думку політолога, тепер влада може спробувати продовжити воєнний стан в окремих регіонах без участі парламенту. "Рішення про введення воєнного стану - це не просто політична помилка, це безвідповідальність всіх політиків, що віддали 226 голосів. Рішення невиправдане", - заявив Андрій Єрмолаєв.

За словами директора інституту, він хотів би звернути увагу на найважливіший аспект цієї ситуації - не стільки на те, як приймалося рішення, як на те, наскільки безвідповідально поводяться ті, хто прийняв його, і наскільки недооціненими є реальні наслідки цього рішення.

"З точки зору прийнятої норми військові організації і виконавчі структури отримали завдання її виконувати, але те, що громадяни не розуміють, що вони повинні виконувати, теж є складовою рішення. Так налякати й заплутати націю може тільки дуже хитра і спритна еліта. Ми маємо справу зі змовою, з введенням норми, яка буде мати далекоглядні наслідки ", - вважає політолог.

Він пояснив, що мова йде про загрозу міждержавної війни, для запобігання якій прийнята нова норма. "Більшість політсил влаштувало введення воєнного стану тільки в окремих, прикордонних областях. У мене питання: а що, якщо буде реалізована агресія сусідньої держави в будь-який з цих областей, боротися буде окремо взята область на чолі з радою оборони цієї області? Думаю, що не потрібно бути великим знавцем в мистецтві державних рішень, щоб припустити: не дай Бог виникне такий прецедент в будь-якій з областей, протягом лічених годин державні органи влади приймуть рішення про воєнний стан в усій країні та про мобілізацію. Це очевидно. Але тоді питання: у чому сенс прийняття рішення про окремі області? ", - заявив Єрмолаєв.

"Те, що обмеження прав і свобод торкнулося громадян на окремих територіях, можна назвати словом" сепарація ". Нас сепарували на дві категорії. Є громадяни, яких в певний момент можуть, в силу прийнятого рішення, торкнутися обмеження, і є громадяни, яких в цей момент обмеження оминуть. Грубо кажучи, прийнятим рішенням населення вже розділили на дві сепаровані частини. І як відреагують громадяни, яких обмежать в правах, які залишаються у людей в сусідніх областях, передбачити неможливо ", - додав він.

Експерт припускає, що специфічний воєнний стан буде використано для того, щоб "навести порядок" у взаєминах центральної влади з місцевими елітами, - іноді методом прямого тиску, іноді методом негласного диктату - для того, щоб місцеві еліти стали більш керованими. Він також доумає, що влада проведе і певні кадрові зміни в цих областях.

"Останній момент, на який хотів би звернути увагу. Термін дії прийнятого закону - один календарний місяць, і закон не має на увазі право президента продовжувати термін самостійним рішенням. Але в законі про оборону така можливість є. Я не виключав би, що, отримавши право на введення воєнного стану в десяти областях, керівництво країни спробує продовжити його в декількох з цих областей. Особливо в тих, де, з точки зору влади, можуть зберігатися ризики - в Приазов'ї, в Харківській області. І це може статися вже без участі парламенту ", - резюмував директор Інституту стратегічних досліджень" Нова Україна ".

Нагадаємо, 26 листопада під час позачергового засідання 26 листопада Верховна Рада затвердила указ про введення воєнного стану з 28 листопада строком на 30 днів. Крім того, народні депутати ухвалила проект постанови № 9342 про призначення чергових виборів президента України 31 березня 2019 року.

У ніч на 26 листопада на засіданні РНБО було запропоновано ввести в Україні воєнний стан, у зв'язку з агресією Російської Федерації в Авзовському морі. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, своєю чергою, на 16.00 скликав позачергове засідання Верховної Ради.

25 листопада під час планового переходу з порту Одеси до порту Маріуполя буксир Військово-морських сил України був протаранений прикордонним кораблем Російської Федерації. Після цього окупанти застосували зброю проти кораблів ВМС України і захопили три судна. 23 українці стали військовополоненими РФ, шестеро з яких були поранені. Згодом оприлюднили список із прізвищами захоплених РФ українських моряків.

Також ЗМІ вважають, що воєнний стан в Україні потрібний Порошенку для підняття свого передвиборчого рейтингу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Страна уа Показати IP 1 Грудня 2018 10:45
Страна Гужви не надто надійний інфо ресурс.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus