USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Влада залишила ЖЕКи, але тимчасово

24 Червня 2016 09:32
Із 1 липня 2016 року жеки мали відійти в минуле. Втім не все так сталося, як гадалося. І 14 червня Верховна Рада своїм рішенням відтермінувала цей процес. Причина – люди просто не встигають оформити документи. Зрештою, це пояснюється і відсутністю належної інформаційної кампанії щодо комунальних змін.

Про це детальніше в матеріалі тижневика Волинські новини №21 від 23 червня 2016 року.

ЯК МАЛО БИ БУТИ

Відповідно до закону «Про особ­ливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який ухвалили минулого року, до 1 липня 2016 року співвласники багатоквартирного будинку мали би взяти на себе його утримання. Тобто або створити об’єднання співвласників, або найняти управителя. Якщо цього не відбулося, то управління таким будинком здійснює той управитель, якого призначає на конкурсних засадах виконавчий орган місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

У такому разі ціна послуги з управління визначається за результатами конкурсу. А договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

Тобто після 1 липня мав би відбутися перехід від послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до послуги з управління багатоквартирними будинками.

АЛЕ Є ОДНЕ АЛЕ

Положення закону у силу з 1 липня вступають, одначе процес ліквідації жеків, так би мовити, пролонгували. У пояснювальній записці автори змін до законодавства пояснюють, що організація і проведення конкурсу, а також передання документів займуть від трьох до шести місяців. А тому, аби будинок не залишився напризволяще до моменту визначення управителя, його обслуговуватиме жек.

Тобто в період від оголошення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку та до моменту визначення переможців конкурсу й укладення договорів послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій продовжують надавати ті структури, які це робили до проведення конкурсу.

Попри це, співвласники можуть достроково це припинити, якщо визначаться із формою управління багатоквартирним будинком. Але попередити про це мають не пізніше, ніж за два місяці до дати такого розірвання.

А в разі зміни форми управління надавач послуг має здійснити остаточний обрахунок своїх послуг до фактичних нарахувань та обсягів наданих послуг.

ВСТИГНУТИ ЗА ПОТЯГОМ

Зі слів директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Дмитра Корчака, головне, що потрібно розуміти, – люди мають самостійно ухвалювати рішення щодо управління власним майном та обрати відповідного управителя, пише «Україна Комунальна». Законом передбачено, що це може бути юридична особа, ФОП (фізична особа-підприємець) та безпосередньо об’єднання співвласників (ОСББ).

«На сьогодні в країні близько 15 тисяч багатоквартирних будинків мають об’єднання співвласників разом із житлово-комунальними кооперативами. Загалом по Україні ми маємо 220 тисяч багатоквартирних будинків. Більша частина – це старий житловий фонд, який багато років не ремонтували, але там живуть люди. І тут потрібно чітко визначитися, в яку площину йти – жити й далі з дірявим дахом чи вже нарешті взяти будинок у свої руки та привести його до ладу. І найкраще це робити через об’єднання співвласників», – наголосив Дмитро Корчак.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 24 Червня 2016 09:35
ЖЕКи геть. Поперек горла стоять
АГа Показати IP 24 Червня 2016 10:49
Геть,геть ,а ви всі дружненько зберіть гроші і дахи зробите і ліфти і підвали все,все, все
я Показати IP 24 Червня 2016 10:51
як же легко нас обдурити все берем в свої руки а в руках то -пусто,а як прийдеться платити по новим тарифам то утримання певно взагалі мало хто платити буде і тоді ми все поробим
Василий Я Показати IP 24 Червня 2016 11:01
ОСББ -це викачка грошей. Ми проти!!!!!!!
Роман до Василий Я Показати IP 24 Червня 2016 14:22
Шо за дурню ви несете? Питання, що робити із неплатниками - да цікаве і неоднозначне, але ОСББ - це ВИ САМІ! Про яку викачку йдеться?!
Лучанка Показати IP 24 Червня 2016 11:42
Я категоричгно проти. Це викачування грошей раз, відповідальності нуль два. Один приклад наведу, у вас аварія сталася течуть труби. Ви кого будете визивати? Аварійн служба, яка була при ЖЕКУ не приїде.Приватної нема. А державна скаже,ви приватники самі собі в перекривайте воду і ремонтуйте.Люди думайте головами, а не задами.Це тільки один випадок. А ліфти, хто буде ремонтувати? Міська рада не буде,грош з міського бюджету не підуть ні копійки, ви власиники.А цього придурка,що ви оберете, ви думаєте ви розумного оберете.Він буде сюсар,електрик,плотник.Ні він буде компютерщик, збере гроші і втече,як це зробив на 33 кв.Категорично проти,борони Боже.Два приклади навела, а далі нема про щог говорити.
bhgj до Лучанка Показати IP 24 Червня 2016 13:40
А ви що хочете щоб держава за вас все робила, ссср закінчилось і будинок це ваша власність то й робіть, а не за рахунок податків усіх лучан, а жеки роблять лише поточний ремонт та обслуговування а капітальний ремонт справа ваша особиста,у тариф не входить, ліфти тепер роблять всім однаково і жекам і осбб 60/40 , а голову оберіть компетентного , а знайти на разове виконання робіт спеціалістів не є проблема
Роман до Лучанка Показати IP 24 Червня 2016 14:24
"АААА, все пропало, всі погані, викачування грошей" - ви в школі чи дитсадку гроші даєте тисячами, і чогось не виникає питання, куди вони йдуть. В ОСББ відкривається рахунок у банку, то важко витребувати у голови витяг стану рахунку?
Село Показати IP 24 Червня 2016 13:28
Ми в селі без ОСББ обходимось: криша (очерет) і опалення (лоза) росте на болоті - бери скільки хочеш, все безкоштовно. Води - море... А Вам все дай та дай...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus