USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Водоплавних птахів у нацпарку на Волині порятують пет-пляшки?

16 Квітня 2009 17:20
У Національному природному парку «Прип’ять – Стохід» розпочався експеримент зі встановлення штучних гнізд для водоплавних птахів. Працівники цієї природоохоронної установи  спільно зi співробітниками Програми розвитку ООН в Україні на озері Люб’язь встановили десятки  платформ під гнізда водоплавних птахів,  – 16 квітня повідомив «Волинським Новинам» журналіст Валерій Мельник.
 
Ці нехитрі пристосування виготовляться з відходів дощок, стебел очерету та... порожніх пет-пляшок. Останні нині стали одним із найпоширеніших забруднювачів навколишнього середовища, але тут виконуватимуть почесну місію – сприяти народженню нових життів.
 
«Вісім непотрібних пляшок з-під напоїв й забезпечують плавучість конструкції, а стебла тростини та викладені на неї водорості зроблять її схожою на природну купину – місце традиційного гніздування качок-крижнів та лисух», – розповів директор парку Юрій Оласюк.
 
За його словами, цього року заплановано встановити по 60 аналогічних платформ на кожній із чотирьох дільниць парку. Оскільки виготовлені любешівцями конструкції плавучі, то пернатим це дозволить уникнути біди, що трапилася минулого року. Тоді внаслідок підняття рівнів води у річках Прип’ять та Стохід виявилися залитими  і пропали чимало гнізд.
 
«Реалізація цією акції, кращі напрацювання якої можна наслідувати  всюди, стала можливою завдяки фінансовій підтримці Глобального екологічного фонду і Програми розвитку ООН в Україні, – прокоментував подію координатор проекту ПРООН/ГЕФ «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» Василь Толкачов.
Над програмою працювали також у тісному контакті із Державною службою заповідної справи Міністерства охорони природного навколишнього середовища України. Головною метою акції стали навчання людей та популяризація питань збереження біологічного різноманіття та охорони навколишнього природного середовища.
 
Ця малопомітна подія що може стати гарним взірцем для наслідування по всій країні. В рамках дійства, що, за словами організаторів, стане постійним, у школах району також були проведені свята зустрічі птахів, розвішування штучних гніздівель, конкурси, вікторини, відзначення активістів природоохоронної роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus