USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь може втратити шанс на додаткове фінансування госпітальних округів

12 Лютого 2017 17:58
Волинські медзаклади можуть увійти до списку тих лікарень, які цьогоріч отримають додаткове фінансування на госпітальні округи. Проте, оскільки в області досі не визначилися з точною їх кількістю, це значно зменшує шанси на допомогу у 2017 році. Представники ОДА, розповідаючи про це, лише знизують плечима, мовляв, ми не винні, і сухо констатують факт, не пояснюючи, хто ж саме розпочав бучу в краї навколо питання госпітальних округів.

Так, під час засідання колегії управління охорони здоров’я Луцької міської ради 10 лютого начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк зазначив, що Луцьк обов’язково буде центром госпітального округу. Крім того, обласний центр Волині стане центром і третинного рівня медичної допомоги. Тож посадовець радить, що у разі збільшення кількості пацієнтів, планову і реабілітаційну роботу можна віддавати у райони, якщо всі будуть працювати за єдиними методиками.

Що ж до кількості госпітальних округів – питання досі відкрите.

«По госпітальних округах питання ще не завершене. Хоча ми мали всі шанси увійти в перших 8 лікарень-центрів, які б могли б отримати фінансування… Ну, нічого», - підсумовує посадовець.

А наступного дня під час телепередачі «Про головне з Володимиром Гунчиком» на телеканалі «Нова Волинь», голова ОДА мимохідь кинув фразу щодо госпітальних округів.

«Не хотів би, щоб в цьому питанні (йшлося про реформування ПТУ на Волині, – ред.) політика домінувала над реальністю, як це відбувається навколо госпітальних округів», - зазначив він, не акцентуючи на тому, що якраз конфлікт спонукали радше дії ОДА, аніж політика.

Нагадаємо, 2 лютого депутати обласної ради підтримали звернення до МОЗу, Президента України та прем’єр-міністра щодо створення на Волині 8-ми госпітальних округів, на противагу рішенню ОДА про створення 3-х таких округів. А під час візиту на Волинь виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун посадовець зауважила, що «Київ не повинен наказувати» щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Власне, в першому варіанті звернення було прохання створити 6 округів: Любомльський, Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Нововолинський, Ковельський та Луцький. Та в процесі обговорення депутати розширили пропозицію до 8 округів, додавши ще Ратнівський та Маневицький. Зауважимо, народний депутат Ірина Констанкевич назвала «геноцидом населення» перспективу створення трьох госпітальних округів на Волині, адже внаслідок цього 80% людей з північного Полісся не отримають доступної медичної допомоги.

Проте вся ця катавасія розпочалася набагато раніше: ще торік в ОДА раз по раз з’являлася інформація про створення госпітальних округів на Волині. Варто додати, що ще у серпні 2016-го на Волині пропонували створити 4 госпітальні округи: Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони - 432 тисячі населення), Ковельский – (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони – 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони). Вже тоді між Нововолинськом на Володимиром-Волинським розпочалася боротьба за право бути центром госпітального округу.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ТА ДЛЯ ЧОГО НА ВОЛИНІ СТВОРЮВАТИМУТЬ ГОСПІТАЛЬНІ ОКРУГИ

Але гостріше це питання постало вже у 2017-му, коли, ні з того ні з сього, ОДА подає пропозицію 3 госпітальних округів: у списку тепер немає Камінь-Каширського округу, до якого входили б найвіддаленіші куточки Полісся. Такий поділ порушує найголовнішу умову створення округів – доступність.

Уже на тому ж сесійному засіданні голова ОДА Володимир Гунчик, спостерігаючи настрої в залі, вирішив всю відповідальність перекласти на депутатський корпус: «Визначтеся, скільки округів треба, щоб я знав з чим прийти до МОЗу».

Голову облради Ігоря Палицю це обурило, адже така позиція голови ОДА може спровокувати те, що документи в Кабміні не затвердять. А ось визначити, скільки має бути госпітальних округів, мають спеціалісти, які б розрахували кілометраж і кількість населення, потужності лікарень, аби все відповідало Постанові Кабміну.

Власне, питання створення госпітальних округів на Волині досі відкрите. А тим часом МОЗ віддало на погодження проекти перших госпітальних округів. Перелік та кількість їх виглядає так: Київ - 1 округ; Київська обл. – 4 округи; Кіровоградська обл. – 4 округи; Миколаївська – 4 округи; Полтавська – 4 округи; Вінницька – 3 округи. Крім того, попередньо визначилися з госпітальними осередками: Дніпропетровська обл. – 5 округів; Житомирська – 4 округи; Запорізька – 5 округів; Одеська – 5 округів; Рівненська – 3 округи; Хмельницька – 3 округи; Черкаська – 4 округи. Як бачимо, Волині в цьому переліку – немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Сераховичі Показати IP 12 Лютого 2017 18:18
Таке враження ,що якби не Ващенюк-то Луцьк і не був би центром округу(((парня несе!А взагалі його потрібно виселити в Любешів! І Волинь мала би хоч на 1округ більше!
реально Показати IP 12 Лютого 2017 18:28
просто катавасія, не потрібно нам 8 округів, гунчику ващенюк працюйте, а то все бла бла бла
234 Показати IP 12 Лютого 2017 18:31
а нема волині тому, що депутати затіяли свій піар))))))депутати винні 100 проц, по усій україні в області нема більше 5, а їм захотілось 8 округів, депутати схаменіться або складіть мандати
Волинянин до 234 Показати IP 12 Лютого 2017 19:45
Я так розумію, що ви проживаєте в Луцьку і взагалі не розумієте життя в віддалених селах. Коли ще зараз зробити елементарну аперацію на апендицит тре їхати 20-30 км, а після реформ прийдеться їхати до 150 км., а то і більше. То як правильно шановна чи шановний, нехай люди добираються сотні кілометрів на операцію,а в найгіршому випадку помирають в дорозі?! От так і робиться все через с... Ситуацію в районах взагалі не знають. А рішення приймають з потолка.
Ляля Показати IP 12 Лютого 2017 18:55
Не треба 8 округів? А те що люди залашаться без елементраної медичної допомоги, то нічо? Якби Гунчик соплі не жував, то вже б давно були серед перших. І додаткову допомогу факт що отримали б цього року
знаю Показати IP 12 Лютого 2017 19:04
є методика кабміну, на вінничині для прикладу 3 округи а на волині 8, смішно, так гунчик рівень завгоспа в поганому колгоспі, але депутати хотіли показити свій гонор, і перевели конкретну роботу в площину піару, от і маємо результат,
51 омбр(розформ) Показати IP 12 Лютого 2017 19:16
Ви ж зрозумійте всі гроші на ато і посвідчення.
Здоровий Показати IP 12 Лютого 2017 21:39
А Вінниця не Луцьк. Раніше,хто працював у полісській частині Волинської губернії мали привілеї що до їх здоровя. Тому 8 округів на Волині - поліссі- це правильно і крапка.
Волинянка Показати IP 12 Лютого 2017 22:26
Що я вам скажу: в області хренова інформаційна політика: людям не розяснюють суть тієї чи нішої реформи, і з чим її їдять. Зрозуміло, чому люди бунтують. Бо ж їм не розповіли, що таке госпітальний округ? А госпітальний округ - це рівень обласної лікарні, де має бути все-все. Якщо маємо обласну лікарню і більшість з районів для детального лікування чи реабілітації їдуть сюди. Це нормально. І якщо в області буде нехай 4 госпітальні округи, це означає, що буде чотири лікарня статусу обласної. Цього вистачає. Не треба розводити хаос. На жаль, він є. Бо людей не інформують. І міністерство інформаційної політики Стеця взагалі в цьому недоопрацьювує. Про роботу інформаційного політики ВОДА - історія умальчівает. Там тепер рівень газети: ні комунікації з зі ЗМІ, ні інформаційної політики.Є тільки буси, помада, фото, совдепівські вітання..
Пацієнт Показати IP 13 Лютого 2017 09:47
Можна погодитись з волинянкою,але є багато але.Це фінанси,бюджет,економіка.А гроші де взяти?Надрукувати.Рівень хоча би обллікарні-це колосальні кошти,як для аграрної Волині.Потрібно взяти хоча би польську модель і потихеньку рухатись вперед.Але це нікому не потрібне,в нас свій шлях і на жаль "совковий".Прикро.Ніякого реформування медицини немає і близько.Це переливання з пустого в порожнє.По районах брак кваліфікованих і молодих кадрів,відтік за кордон колосальний,рівень знань лікарів низький,а корупція....що тут писати.Це не все пропало-це правда.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus