USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Додатковий госпітальний округ на Волині людям у плюс, - Ігор Гузь

2 Червня 2017 14:50
Керівництво Волинської ОДА не чує громаду і не відстоює у Києві думку та бачення волинян у напрямку збільшення госпітальних округів у області. Натомість більша кількість таких округів на Волині буде людям лише у «плюс», адже не усі мешканці віддалених районів мають змогу добиратися до районних центрів.

На цьому наголосив народний депутат Ігор Гузь в ефірі телепрограми «Ми Вас обирали», в ході якої обговорювали хід медичної реформи в Україні та в області зокрема, повідомляє прес-служба нардепа.

«Пан Гунчик (Володимир Гунчик голова Волинської ОДА, - ред.) вчергове «жме свою лінію» про те, що в нас має бути тільки три госпітальні округи. Нещодавно в медіа озвучували це. Коли місяців два назад до обласної ради приїхали 200 людей, які закликали створити більше таких округів. То, пан Гунчик «хвоста прижав», і каже: я буду, як люди скажуть. А тепер вже він набрався сили після приїзду президента і каже: все ж таки буде три. Думаю, треба привезти до ОДА не 200, а 500 чоловік з Любомля, Каменя-Каширського та Володимира-Волинського, де люди аргументовано вимагають додаткові госпітальні округи. Про це вже сказано-пересказано. Я кажу, давайте включимося. От є три, можливо зараз затверджені у містах Ковель, Луцьк і Нововолинськ. Якщо ми «вигриземо» ще додатковий госпітальний округ, це ж людям плюс, чи в Камені-Каширському, чи в Любомлі, чи у Володимирі», - зауважив він.

Нардеп також підкреслив, що неодноразово планував з цього приводу зустрітися з в.о. міністром охорони здоров’я Ульяною Супрун. «У питанні госпітальних округів декілька разів хотів зустрітися з Уляною Супрун аби довести свою позицію. Я і Ірина Констанкевич. Але не зміг попасти до пані міністерки. Тому розумію захоплення багатьох. Так само підтримую багато рішень пані Уляни Супрун. Якщо вона буде дослухатися до Володимира Гунчика, який, на жаль, діє всупереч інтересам волинян, нічого хорошого ми не отримаємо».

Варто додати, народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич ще декілька місяців тому порушували питання створення на Волині достатньої кількості госпітальних округів на зустрічах у профільному міністерстві, також спільно із волинськими медиками провели у парламенті тематичний брифінг. Своє бачення тоді озвучили і представники лікарської сфери з Володимира-Волинського, Любомльського та Камінь-Каширського районів. Була також зустріч нардепів та громади із заступником міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком та Віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком, під час якої волиняни роз’яснили урядовцям важливість збільшення кількості медичних округів в області.

Нагадаємо, громада Волині наполягає на створенні шести госпітальних округів з центрами у Володимирі-Волинському, Любомлі, Нововолинську, Ковелі, Луцьку та Камені-Каширському.

Як повідомлялося раніше, на Волині триває дискусія щодо кількості госпітальних округів. Облдержадміністрація вирішила, що на Волині варто створити 3 округи, а народні депутати та депутати обласної ради наполягають, що така кількість – надто мала, адже віддалені села залишаться поза межею доступності, а 80% людей з північного Полісся не зможуть отримати доступної медичної допомоги. Тож 2 лютого депутати обласної ради підтримали звернення до МОЗу, Президента України та прем’єр-міністра щодо створення на Волині 8-ми госпітальних округів.

До слова, під час візиту на Волинь виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун посадовець зауважила, що «Київ не повинен наказувати» щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Власне, вся катавасія зі створення госпітальних округів на Волині розпочалася ще торік в ОДА. Тоді раз по раз з’являлася інформація про створення госпітальних округів на Волині. Варто додати, що ще у серпні 2016-го на Волині пропонували створити 4 госпітальні округи: Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони - 432 тисячі населення), Ковельский – (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони – 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони). Вже тоді між Нововолинськом на Володимиром-Волинським розпочалася боротьба за право бути центром госпітального округу.

Але гостріше це питання постало вже у 2017-му, коли, ні з того ні з сього, ОДА подає пропозицію 3 госпітальних округів: у списку тепер немає Камінь-Каширського округу, до якого входили б найвіддаленіші куточки Полісся. Такий поділ порушує найголовнішу умову створення округів – доступність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Камінь Показати IP 2 Червня 2017 16:03
У Гунчика був мессидж, що місцевому самоврядування буде проблематично утримувати госпітальний округ але тут очевидно, що не прораховано те, що госпіальний округ утримуватиметься тільки у сфері господарської діяльності, тобто всього навсього дати тепло та воду, можливо що ще нижчий персонал, що й так є до кінця незрозумілим. Все інше утримуватиме поки що держава оскільки ще слава богу написано що медицина в Українській державі є безплатною. Але вже лунали заклики про зміну статті Конституції про безплатну медицину. Отже те що вони хочуть зробити міняє просто кардинально наший устрій. Але поскільки так, то стає очевидним, що панове земля, вода, ліс і врешіт-решт кордон і так далі скажіть що все це є власністю місцевого самоврядування, а не державною власністю тому ті хто так себе позиціонують намагаються перевернути з голови на ноги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus