USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинь посідає 7 місце в Україні за кількістю зроблених трансплантацій

22 Лютого 2024 20:55
Про роботу медзакладів Волині у минулому році говорили сьогодні під час чергового засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Зустріч відбулася за участі заступниці голови ОДА Мирослави Якимчук, повідомляє пресслужба адміністрації.

«Сьогодні підведемо підсумки тієї колосальної роботи, яку ми провели у 2023 році. А також визначимо основні напрямки діяльності на 2024 рік», – зазначив начальник управління охорони здоров’я ОДА Юрій Легкодух.

Насамперед серед досягнень 2023 року посадовець назвав формування та затвердження спроможної мережі закладів охорони здоров’я Волинського госпітального округу. Зокрема, до неї належать:

• 4 надкластерних заклади;

• 7 кластерних закладів;

• 9 загальних закладів;

• 24 пункти медичної допомоги;

• 170 амбулаторій;

• 78 ФАПів;

• 9 спеціалізованих закладів охорони здоров’я;

• 5 поліклінік;

• 6 інших закладів охорони здоров’я;

• 15 відділень екстреної медичної допомоги;

• 32 пункти екстреної медичної допомоги;

• 72 бригади.

Окрім того, розглянули питання кадрового забезпечення закладів охорони здоров’я області, професійне навчання медперсоналу, фінансування галузі загалом тощо. Слід зазначити, що десятеро волинських медиків взяли участь у проєкті «Відрядження для підсилення Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей» за підтримки МОЗ та ВООЗ в Україні.

Також мова йшла про покращення матеріально-технічної бази. До слова, у 2023 році закладам охорони здоров’я області надали 109 одиниць автономних джерел живлення різної потужності на загальну суму 37,9 млн грн. Окрім того, комунальні підприємства охорони здоров’я області отримали гуманітарної та благодійної допомоги на понад 560 млн грн. Це лікарські засоби, вироби медичного призначення та обладнання.

«Що ж стосується програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» аптечним закладам, які уклали договір із НСЗУ, то у 2023 році відшкодовано 48,1 мільйона гривень, – розповів Юрій Легкодух. – Волиняни уклали 931 тисячу 138 декларацій з сімейними лікарями, що становить 91%. Тож є над чим працювати».
Читати ще: На Волині працюють над створенням мобільних аптек

Потому посадовець назвав пріоритетні медичні послуги та детально проаналізував рівень їх надання. Серед них: медична допомога при гострому інфаркті міокарда та гострому мозковому інсульті, допомога при пологах та у складних неонатальних випадках. Зауважимо, що впродовж 2023 року в області проведено понад 8 тисяч пологів.

Зокрема, у деяких медзакладах області зафіксовано значний рівень смертності (близько 20%) від загальної кількості пацієнтів з інсультом. Тому очільник управління охорони здоров’я ОДА закликав звернути увагу керівників закладів на цю проблему та вирішити її.

Читати ще: У Луцьку з лікарні виписали пацієнтку, якій вперше у закладі пересадили печінку

Також в області підвищилася захворюваність на активні форми туберкульозу, а також онкологічні недуги. Тому важливо діагностувати ці хвороби саме на первинному рівні.

Не оминули й теми трансплантації, яка активно набирає обертів. Між іншим, у 2023 році зробили 31 таку операцію у Волинській обласній клінічній лікарні та Ковельському МТМО. Відтак, область посідає 7 місце в Україні за кількістю зроблених трансплантацій.

В області активно працюють в рамках програми ментального здоров’я «Ти як?». Наразі 608 лікарів та 906 медичних сестер пройшли навчання за програмою mhGAP. 27 надавачів первинної медичної допомоги підписали договори з НСЗУ за напрямом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Не менш важливою є реабілітація. Відтак, 12 закладів охорони здоров’я області уклали договори за напрямом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», ще 16 – за напрямом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».
Насамкінець обговорили основні напрямки роботи у 2024 році, такі як:

• забезпечити доступність, якість та безоплатність медичної допомоги жителям області в рамках ПМГ;

• надання населенню якісної первинної медичної допомоги;

• профілактика, рання діагностика і лікування неінфекційних захворювань, зокрема, артеріальної гіпертензії, гострого інфаркту міокарда, гострого мозкового інсульту, цукрового діабету 2 типу, бронхіальної астми, хронічних обструктивних захворювань легень, онкологічних захворювань, розладів психіки та поведінки;

• надання якісних медичних послуг у невідкладних станах, дотримання регіональних маршрутів транспортування пацієнтів до закладів госпітального округу, зокрема, при травматичних ураженнях, гострому коронарному синдромі, гострому мозковому інсульті, гострій хірургічній патології, пологах;

• надання медичних послуг з реабілітації та психологічної підтримки, в тому числі ветеранам війни та членам їх сімей, внутрішньо переміщеним особам.

«Кожен із вас на місцях повинен розуміти, які є проблеми, аналізувати, вирішувати їх та рухатись далі. Зі свого боку ми готові вам допомагати. Окрім того, ми повинні працювати як єдине ціле: первинні та вторинні заклади охорони здоров’я. Адже від цього залежить раннє виявлення хвороб у пацієнтів та результат їх лікування», – додав Юрій Легкодух.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus