USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Волиньгаз» нав'язує мембранні лічильники, – антимонопольники

20 Червня 2017 08:59
Лічильники обліку газу для приватних споживачів за типом розподіляються на мембранні та роторні. Найпростіший спосіб відрізнити їх – на око. Мембранні - великі та квадратні, роторні менші та мають циліндричну форму. Суттєво відрізняються ці лічильники за ціною, роторні як правило на 700 – 800 грн. дешевші. Зазначена обставина найчастіше є вирішальною для споживачів. Водночас, облгази, в т.ч. ПАТ «Волиньгаз», при проектуванні рекомендує проектним організаціям та споживачам встановлення саме мембранні лічильники, йдеться на сайті антимонопольників.

Зазначена рекомендація є неправомірною та містить ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку. ПАТ «Волиньгаз», встановивши такі умови надання послуг, обмежує права споживачів на вільний вибір газового лічильника, який може бути встановлений в залежності від наявного у споживача газового обладнання.

У травні 2017 року за результатами розгляду скарг побутових споживачів м.Луцька територіальне відділення усунуло ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях проектувальних організацій, що відмовляли у здійсненні проектних робіт з використання обраного газового лічильника роторного типу ЕГЛ виробництва ПАТ «Ямпільський приладобудівний завод». Наразі здійснюється контроль за виконанням монтажних робіт та прийняттям зазначених приладів обліку на абонентський облік.

Протягом 2015-2017 років розмір тарифів на електричну енергію для населення зросли з 36,6 коп./кВт.год до 90,0 коп./кВт.год (за умови споживання до 100 кВт) або 2,45 рази. Зазначена обставина стало однієї з причин встановлення побутовими споживачами зонних лічильників електричної енергії. Двохзонний лічильник за рахунок використання електричної енергії в нічний час дає можливість плати за неї на 50% дешевше, а трьохзонний на 60 %.

Для розвитку конкуренції на ринках реалізації приладів обліку електричної енергії для побутових споживачів постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 року № 591 було внесено зміни до Правил користування електричною енергією для населення.

Згідно з зазначеними змінами побутові споживачі при виборі іншого виду тарифу отримали право самостійно купувати прилад обліку електричної енергії, який пройшов державну повірку або метрологічну атестацію, у будь-якого суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність з оптової/роздрібної реалізації приладів обліку електричної енергії. До цього часу такі прилади реалізовувало лише електророзподільне підприємство.

При виборі приладу обліку електричної енергії побутовий споживач повинен керуватись рекомендаціями електророзподільного підприємства щодо технічних характеристик такого засобу обліку, оприлюднених на його офіційному веб-сайті.

У листопаді 2016 року ПАТ «Волиньобленерго» розмістило такі рекомендації. Водночас, у них містились вимоги щодо наявності функції керування навантаженням, яка програмується по ліміту потужності, та роботи лічильника в складі АСКОЕ ПАТ «Волиньобленерго».

Водночас, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на заяви споживачів визнала такі вимоги неправомірними та необґрунтованими нормативними документами.

На рекомендації територіального відділення ПрАТ «Волиньобленерго» вилучило зазначені вимоги з власних рекомендації щодо технічних характеристик засобів обліку. Внаслідок вилучення вищезазначених технічних вимог вартість приладів обліку в середньому знизилась на 500-600 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Gagarin Показати IP 20 Червня 2017 11:58
Все давно ясно. Один власник і горгаза і заводу самгазовських лічильників (Фірташ). Крім того, самгазовські мембранні лічильники самі погані для споживачів (крутять на користь горгаза).
Лучанин Показати IP 20 Червня 2017 12:41
Газова контора може нав"язувати свої лічильники безкоштовно, а якщо це за мої гроші, то я купую той лічильник, який мені підходить і по ціні і по величині. Достали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus