USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Волиньгаз» не може гарантувати безперебійного та безаварійного постачання газу

13 Травня 2009 12:54
Завтра, 14 травня, в Україні розпочнеться друга хвиля акцій протесту, ініційованих профспілковими колективами підприємств із газопостачання та газифікації. Участь в акціях візьмуть приблизно 6 тисяч газовиків із понад 40 підприємств галузі. До Всеукраїнських акцій протесту має намір долучитись і трудовий колектив ВАТ  «Волиньгаз», – 13 травня інформують «Волинські Новини».
 
Більш ніж сто працівників «Волиньгазу», за повідомленням його прес-служби, візьмуть участь в пікетуванні приміщень Кабінету Міністрів та Національної комісії регулювання електроенергетики.
 
Вдатися до акцій протесту газовиків змусило загрозливе становище, в якому опинилась галузь. Адже в Україні відсутні відповідні умови для обслуговування газорозподільчих мереж та підтримання їх у безпечному для населення стані.
Працівники газових господарств вимагають від влади звернути увагу на катастрофічний стан газової інфраструктури країни, забезпечити нормативну чисельність працюючих на обслуговуванні газопроводів, компенсувати витрати на ремонтні роботи, встановити адекватну ставку вартості газу для технологічних потреб.
 
На Волині проживає більш ніж 213 тисяч родин, що користуються природним газом. Їхня безпека та комфорт прямо залежить від стану справ у газовій сфері. Через критичне фінансове становище підприємство «Волиньгаз» не може гарантувати їм безперебійне та безаварійне постачання «блакитного» палива. Якщо в найближчі роки в Україні збережеться таке ж ставлення до газорозподілу, то країна і кожен її регіон приречені на масштабні техногенні катастрофи.
 
Адміністрація ВАТ «Волиньгаз» звертається до засобів масової інформації з проханням посприяти в адекватному висвітленні даної проблеми, адже природній газ може бути не лише благом – він може вбивати. 
 
Протягом акцій протесту аварійно-диспетчерська служба підприємства працюватиме в посиленому режимі у повній бойовій готовності. На цей період надання послуг, не пов’язаних безпосередньо із самим газопостачанням та протиаварійним забезпеченням, проводитись не буде.
 
Довідково:
 
За останніх п’ять років протяжність газопроводів в Україні збільшилась на чверть, безпека газопостачання погіршилася в 4 рази, кількість нещасних випадків при цьому зросла на 43%.
 
Така жахлива статистика не випадковість: на сьогодні в Україні повній заміні підлягає 60% газопроводів, які попри небезпеку залишаються в експлуатації. При цьому нестача працівників на обслуговування, порівнянно з державними нормативами, досягла показника у 35%. Занижений тариф на послуги з розподілу та постачання газу змушує відправляти у неоплачувані відпустки фахових газовиків, призводить до плинності кадрів та зниження кваліфікації працюючих.
 
Рівень тарифу, встановлених державою для газових господарств, не забезпечує відшкодування витрат, пов’язаних із обслуговуванням, та містить малу частку відрахувань на оплату праці персоналу. Внаслідок цього заробітна плата газовиків залишається на рівні минулих років і є значно нижчою від середньої по енергетичній галузі. Низька зарплата та висока міра відповідальності за функціонування газопроводів штовхає газовиків до зміни роботи. Через брак персоналу різко зростає ймовірність аварій у газових мережах.
 
Про проблеми галузі газовики неодноразово повідомляли чиновників усіх владних рівнів. Багато звернень надійшло до НКРЕ та НАК «Нафтогазу України». Ще навесні минулого року Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко особисто провела три міністерських наради, на яких прийняли рішення про виведення газопостачальної галузі із кризи. Кабмін прийняв постанову, відповідно до якої НКРЕ мала внести зміни до тарифу, але необхідне рішення загубилося у міністерських коридорах.
 З огляду на це Рада профспілкових комітетів газопостачальних організацій прийняла рішення про початок безстрокової акції протесту у місті Києві та кожному обласному центрі. Якщо вимоги газовиків не будуть почуті, газові господарства припинятимуть газопостачання на тих ділянках, які за діючими нормами не повинні експлуатуватися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus