USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Волиняни, які приганяли з Франції «швидкі» для АТО, тепер - солдати

5 Лютого 2015 14:14
Проблема забезпечення автомобілями швидкої допомоги є нагальною в зоні АТО і зараз. Нещодавно група волинських волонтерів «перегнала» з Франції ще одну карету. Вже традиційно її освятив сам патріарх Філарет. Про відчуття, коли тебе зустрічає Його Святість, розповів волонтер, а віднедавна – боєць 14 бригади Ігор Приступа. Про це повідомляє «Слово Волині».

– Мій товариш є парафіянином храму Дмитра Солунського у селі Бузова на Київщині. І настоятеля цієї церкви, отця Богдана Тимошенк, знаємо давно. Починалося все з допомоги батальйону «Донбас», згодом – іншим підрозділам, іншим людям. Потім зустрілися зі ще одним товаришем з ДУКа Ігорем Карабіним. Він на той час вже привіз дві «швидких» з Польщі. Але потреба в таких авто була, є і ще буде. Були зібрані кошти, переважно це пожертви парафіян. До речі, гроші збираються по всіх громадах Київського Патріархату, а ще допомагає громада з Лос-Анджелеса, Клівленда.



Коли гнали автомобілі, ми зазвичай заїжджали в Бузову до храму, освячували, фотографувались. А коли везли перший реанімобіль, нам зателефонував отець Богдан і сказав, що авто буде освячувати сам Патріарх. Ну... ми думали, що приїдемо, поставимо, потім приїде Філарет... А тут: я доїжджаю до брами Видубицького монастиря і різко б’ю по гальмах – на мене дивляться 40 камер. У мене спочатку була майже істерика, потім – благоговійний трепет – все ж очільник Церкви...

Стільки чув про нього – і вперше побачив наживо. Не всім випадає нагода спілкуватися зі служителями Церкви такого рівня.



Тоді усіх волонтерів нагородили медаллю «За жертовність та любов до України». Ми їх отримали з рук Філарета. Це – церковна нагорода, її ввели нещодавно, щоб відзначати волонтерів, військових та інших людей, які працюють, аби прискорити перемогу України.

І друга зустріч вже сприймалася якось простіше. Ми перекинулися з Патріархом декількома словами. Я передав прохання від української діаспори в Німеччині. Виявляється, у Гамбурзі немає Української православної церкви Київського патріархату. Є лише Греко-католицька і російська. І громада просила якось вирішити цю проблему, адже українців в Гамбурзі – понад три тисячі.

– Це загалом важко: придбати у Франції б/в карету швидкої допомоги?

– Питання ціни. Авто під реанімобіль, якому десять років, у нас в Україні вартує 7 тисяч євро. Це з доставкою. Ми примудрилися торгуватися до трьох тисяч. Поїхали, почали шукати якісь дешевші, кращі варіанти, спілкувалися з лікарями. Орієнтувалися на авто, яким 10-12 років.

– Як французи ставляться до подій в Україні. Є розуміння?

– Французи прекрасно розуміють ситуацію. Дають знижки, плюс за свій кошт доукомплектовують різним необхідним обладнанням, яке можуть надати безплатно.

– Дорогою до України якісь були перепони?

– У нас на кордоні є розуміння і митників, і прикордонників, особливо прикордонників, бо це хлопці, які були в АТО. Так само і європейці. Мене зупиняли, до прикладу, німці, коли ми їхали з Франції. Вони передивилися усі документи, автомобіль, ми з ними поспілкувалися. Вони роблять свою роботу. Зазначу, що все було дуже толерантно. Загалом за останні 4-5 місяців ставлення до українців змінилося досить серйозно. Є маленькі містечка на кордоні між Францією та Іспанією. Між ними навіть метро ходить. Там у всіх вранці перевіряють документи. І, коли вони бачать український паспорт, на обличчі можна прочитати різні емоції: від простого зацікавлення до певної гордості. Питають: що там, як там? Вони хочуть почути новини власне від людей, які звідти приїхали, дуже багато розпитують, передають вітання. Випадково зустрілися з французькими військовими, розговорилися, дійшло до того, що один військовий віддавав свій берет, щоб ми передали хлопцям. Ми з ними балакали дві з половиною години (хоча обидві сторони володіли англійською не дуже), розповідали про ситуацію на Донбасі. Вони розказували, що в них за останній рік досить суттєво почали приділяти увагу польовим навчанням, яких стало вдвічі більше, ніж раніше.

– Тобто, Європа розуміє усю небезпеку подій на сході України?

– Так, особливо поляки. Я не кажу, що всі, але дуже багато розуміють, що Україна є своєрідним буферним щитом. Польські вояки відразу, коли чують, що їдуть волонтери, віддають свою форму, амуніцію. Є, звичайно, й інші, які і там кричать, що «Росія – наша матушка», але їх небагато. Так само і вибрані люди підтримують Україну. Це переважно військові, журналісти, особливо лікарі. До прикладу, госпіталі Бундесверу дуже багато приймають наших поранених. Ми, коли були в Гамбурзі, заїжджали до наших вояків. Їх там лікується 5-6 чоловік. Один, до речі, з Волині. Їм у лікарні виділили цілий поверх. Зазначу, що німці обирають найважчих пацієнтів, з пораненнями грудної клітки, де уражені внутрішні органи. Вони лікують, зшивають, і – аж до реабілітації. До речі, хлопців туди привезли навіть без візи. Їх відразу доправили на військовий аеродром. Моментально вирішують питання, як їм назад повертатися. Ними дуже опікується українська громада Гамбурга. У перші дні вони допомагали в ролі перекладачів – просто переказували лікарям, де болить, що болить. Також тим, хто вже оклигав, проводять екскурсії містом і, звичайно, збирають кошти для подальшої реабілітації, допомоги сім’ям.

– Повернімося до дороги. Наші інспектори ДАІ як ставляться до «волонтерів-гонщиків»?

– Скажу так: крім поста в Любомлі, нас ніхто не зупиняв. А ми цими машинами доїжджали майже до лінії фронту. Звісно,

бувало, що зупиняли, щоб перевірити документи, і відпускали з побажанням щасливої дороги. Це коли ми везли «швидкі». А коли ми везли армійські спеціалізовані демілітаризовані авто, то ДАІшники зупиняли з цікавості. Вони виключно дивилися авто, навіть документи, бувало не перевіряли, підказували ближчу і комфортнішу дорогу. Але єдиний пост, де цікавився документами, прискіпувався до всяких дрібниць – любомльський.

P. S. Хлопці, які привозили автомобілі з Франції, вирішили змінити кермо на автомати. Відтепер вони – бійці 14 бригади. На швидко зімпровізованих випровадинах Ігор сказав: «Під час першої Абхазької війни хлопці-українці розповідали: «Якщо ми зараз не зупинимо москаля...». Під час Чеченської війни казали: «Якщо ми зараз не зупинимо москаля...». І я кажу: на Волині його зупиняти вже буде пізно».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus