USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни роздивлялися світ крізь призму Індії

4 Липня 2014 15:57
Пізнати світ, яким його бачив видатний бенгальський та індійський письменник, художник, драматург, композитор, лауреат Нобелівської премії, автор гімнів Індії та Бангладеш, Рабіндранат Тагор змогли відвідувачі унікальної виставки. Якісні копії робіт Тагора-художника презентували у Волинському обласному краєзнавчому музеї сьогодні, 4 липня.

Представила виставку індійська правозахисниця, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку Мрідула Гош.

З творчістю Рабіндраната Тагора варто знайомитися наодинці, розповідає вона. Бо ця постать в історії Індії – багатогранна, незбагненна і глибока. Його картини можна розглядати годинами. Виставка вже експонувалася у Києві, у Львові, нині приїхала до Луцька – міста, у яке вона, переконує, закохалася з першого погляду.


Своєю чергою, директор обласного краєзнавчого музею Юрій Силюк відзначив, що пізнати творчість Робіндраната Тагора можна не лише через його літературу, а й через його живопис. Адже поезію для розуміння потрібно перекладати на рідну мову, а картини, які відображають його світогляд, можна зрозуміти без слів.


«У Індії - 26 мов і ще більше народностей, що живуть у мирі і творять країну. Щоб поширити свою культуру, митець почав працю в іншій техніці. Він, як і наш Тарас Шевченко в Україні, доклав чималих зусиль для формування власної нації», - зауважив директор.


Доктор філологічних наук, професор Східноєвропейського національного університету Луїза Оляндер додає, що Рабіндранат Тагор у своєму житті і творчості використовував девіз: «Чужого научайтесь і свого не цурайтесь», як, свого часу, заповідав українцям Кобзар.

«Сьогодні Тагор може бути для нас людиною, яка може нас зрозуміти. Ми його, а він - нас. Бо у читача виникає довіра між творами Тагора, і тим що сьогодні є для нас актуальним. І так зване інше слово підкреслить те, що сьогодні дуже акцентується у нашому суспільстві та свідомості.

Тагор говорив дуже мудру річ, яка суголосна з сучасністю: «Ненависть – руйнівна сила». Бо творчість його – це любов,» - відзначила науковець.



Заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», кандидат філологічних наук Ірина Констанкевич нагадала присутнім слова українського поета Павла Тичини, який шукав духовної настанови в творчості індійського мислителя.

«Виставки, що організовує Мрідула Гош - символічні, оскільки збирають навколо себе людей мислячих, які вміють духовно і внутрішньо переживати, нести на собі великі виклики епохи. Сьогодні розмова про Рабіндраната Тагора – це тема присутності індійської культури в українській. Вплив великого поета і культури його народу на нашу духовність є великим. Я хочу пригадати вірш Павла Тичини, де він у 20-ті роки звертається до Рабіндраната Тагора як універсального вченого, духовного батька індійської культури, шукаючи опертя для себе, словами:

«Рабіндранате-голубе! З далекої Бенгалії

Прилинь до мене на Вкраїну,

Я задихаюся, я гину.

Я покажу такії речі

В однокласовій ворожнечі,

Я покажу всю фальш, всю цвіль…».

Присутній Рабіндранат Тагор в творах Миколи Бажана, Максима Рильського, Володимира Свідзинського, Миколи Хвилього – духовного символу українського відродження. Це велика синестезія культур. Сьогоднішній полілог не обмежився виставкою. Спасибі, що ви приїхали, створили можливість для глибокої розмови про духовні шляхи до культурного спадку, духовної величі, якою є Тагор»,- подякувала індійській гості заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», депутат Луцької міської ради Ірина Констанкевич.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus