USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинянин, який воював в УПА та Червоній армії, не дійшов до Берліна 40 кілометрів

8 Травня 2017 16:21
Він воював в УПА і в Червоній армії, відсидів у в’язниці й брав участь у Норильському повстанні. Та круті віражі долі не зламали ні його самого, ні життєвої позиції.

Анатолій Дроздович з міста Любомль Волинської області пройшов війну від самого початку і майже дійшов до Берліна. Чоловіку 94 роки, і він пам’ятає кожен епізод воєнних дій, повідомляє канал 24.

В УПА Анатолій Дроздович пішов 20-річним хлопцем - рятувався від смерті. Тоді він був зв'язковим. Видала його сусідка. Її розмову з жандармами випадково почув друг пана Анатолія й попередив про небезпеку.

І Анатолій утік у штаб повстанців. Тут серйозних боїв на його долю не випало. Але кілька сутичок з німцями й червоними мав. Якось із хлопцями вирішили затримати нацистів і підірвати їхній табір смерті «Собібур» у Польщі, де загинуло багато євреїв. Пробралися, розвідали. Через нерівні сили протистояти не змогли.

Біля лінії фронту поблизу Шацька повстанці наштовхнулися на німецьку армію. Пересиділи ніч, а наступного дня там уже стояли червоні. П’ятьох повстанців убили, ще п’ятеро разом з Анатолієм ховалися по лісах.

Хтось пішов додому, хтось згубився й Анатолій залишився один. Аби його не схопили, пішли з матір’ю у військкомат. Друг оформив усе так, аби ніхто не здогадався про повстанське минуле. З іншими призовниками їх кинули на Віслу. Там рятував поранених.

У радянській армії служив сапером. Був двічі поранений. До Берліна не дійшов 40 кілометрів. Після війни ще служив 2 роки. Його китель виблискує десятками повстанських і радянських нагород.

Попри численні нагороди 1948 року за участь в УПА пана Анатолія арештували, вирок – 25 років каторги. Його знову здала сусідка. Лише через 8 років за хрущовської відлиги відпустили. Повністю реабілітували 1957. Та наслідки арешту ще родина відчувала довго.

Має й орден «За мужність», який вручав президент. Ці нагороди й родина – всі статки пана Анатолія. Інших не заробив. Та все одно вірить в Україну, за яку боровся, бо дух має незламний. Цьому вчив сина і вчить онуків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Патріот Показати IP 8 Травня 2017 18:25
ЛюбомИль )))))))))))))))))))))))
Міфологія Показати IP 8 Травня 2017 20:11
Пройшов не всю війну а лише з серпня 1944 року ,збирались знищити охорону *собибор* хіба що по міфології табір охоронявся мінімум батальйоном СС і нашими колаборантами,табір *собібур* був ліквідований німцями в 1943 році, а вони повертались назад і зустрілись з радянським фронтом який прийшов у Шацьк десь в липні 1944 року, Вісло -_Одерська оперція почалась з 12 січня по 3 лютого 1945 року.Тоді де він був серпень ,вересень,жовтень,листопад ,грудень 1944 року. Перед Берліном був Кюстринський плацдарм і Зеєловські висоти.За концлагер*собибур* Івана Демянюка пробують судити по сьогоднішній день.ДУЖЕ БАГАТО ЧИ ПОМИЛОК Чи НЕТОЧНОСТЕЙ.
Дем"ян - "міфології" Показати IP 8 Травня 2017 20:57
"пішов 20-хлопцем" - Зараз Васильовичу,- 94 - нескладна "арифметика" і отримуємо , як максимум 1943-ій рік... "поверталися назад" не від "Собібору", а з якоїсь іншої (пізнішої) операції - хіба не видно, що кадр перервано і в першому кадріговорить Анатолій, а в іншому кореспондент... Був і під Берліном... Був і в Норильську... Носив тавро - "бандьоровець".... Пережив сталіна, хрущова, брежнєва.... горбачова... Дочекався Вільної і Незалежної.... Людина- Легенда, навідміну, цього писаки
До Демяна Показати IP 8 Травня 2017 22:11
Читай останє речення великим буквами.А то що він пережив сталіна ,хрущова ,брєжнева(горбатий ніби живий) то їм у 1943 році було мабуть не 20 років.А то що дочекався дуже вільної, дуже незалежної ,дуже сувереної, дуже справедливої то це його нехай цим пишається.Ми свого діда не дочекалися загинув у Восточной Пруссии .Неможливо дійти до Берліна і не пройти Кюстринський плацдарм і Зеєловські висоти таке незабувається разом як і Магадан.Щоб почути тавро *бандерівець* не обовязково їхати в Магадан заїдьте в Київ.Стосовно легенд до нас в частину приходив Ібрагімов Гаріф (смт Марянівка) повний кавалер ордена СЛАВИ, війну пройшов 1941-1945 , по національності поволжский татарин.То ми почули і про концлагер німецкий, і штрафбати і загрядотряди. Коли він уже не міг ходити то татари подарували йомй спецавтомобіль(не іномарку) то НАШІ ЩО постійно при владі вільній і незалежній мабуть НІ.
Любомльчанин Показати IP 9 Травня 2017 07:20
Якби таких людей, як Дроздович, хоча б половину - щирих, відвертих, справедливих, трудолюбивих. Україна була давно сильною і могучою... АНАТОЛІЙ ВАСИЛЬОВИЧ - ДЯКУЄМО, ЩО ВИ, Є...
НЕМОСКАЛЬ Показати IP 9 Травня 2017 13:27
Прикро що такі люди знаходяться, що вишукують помилки та помарки - подивіться на себе, я до міфології - хто ви такі і чим ви пахните ?
До немоскаль Показати IP 10 Травня 2017 15:08
Я просто дуже люблю у воєних питаннях -військову точність , військову пунктуальність,військову педантичність.Можливо ту статю писала людина яка має не одну сучасну вищу освіту а дві. Пройшов всю війну , ну не можливо людині яка призвана в серпні 1944 року в РККА чи УПА (1943) пройти всю війну яка розпочалась 1 вересня 1939 року (для Любомля десь 17 вересня 1939) НЕМОЖЛИВО

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus