USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинянин видав книгу про історію Рожища

19 Травня 2016 19:39
Приємною подією у царині історичного волинезнавства став нещодавній вихід книги єлизаветинського краєзнавця Леоніда Козярчука «Сторінки історії містечка Рожище».

Леонід Козярчук – конструктор надлегких літальних апаратів, має у своєму активі вже дев’ять виданих книг з авіації. Та поряд з небом, в яке закоханий з дитинства, Леонід завжди захоплювався краєзнавством, історією свого роду та рідного краю. Від батьків черпав знання про власне родинне дерево, записував свідчення очевидців про відомі події, що відбувались на теренах Єлизаветина та довколишніх сіл.

А після Помаранчевої революції, на фоні сплеску патріотизму Леонід Козярчук вирішує впорядкувати зібрані матеріали, доопрацювати та написати книгу про рідне село. Працюючи в архівах та бібліотеках не тільки України, а й сусідньої Польщі, Леонід Козярчук знаходить дуже багато історично-краєзнавчих відомостей про містечко Рожище та пов’язаних з ним населених пунктів, тому й береться до написання історико-краєзнавчих нарисів про райцентр та довколишні села.

Результатом майже десятирічної пошукової роботи автора стає ґрунтовна краєзнавча праця, побудована на широкому джерелознавчому матеріалі, доповнена цікавими фотографіями та фрагментами історичних документів, яка веде оповідь про історію містечка Рожище та його околиць від найдавніших часів до сьогодення.
Події викладені аполітично, особливо захоплюють розповіді про реальних осіб того чи іншого періоду, які залишили своєю діяльністю глибокий слід в пам’яті нащадків та історії краю.

«Рожище, як і район у цілому, відзначається справді захоплюючою історією. Містечко опинилось у вирі історичних подій у 1322 році. Із тих пір історія не оминала Рожище своєю увагою. Бували тут війська Богдана Хмельницького в час національно-визвольної боротьби, стояло швецьке військо на чолі зі своїм королем під час Північної війни, через містечко проходив Брусиловський прорив у Першу світову, гриміла тут і Друга світова війна», - так пише про історичні перипетії, які довелось пережити містечку, автор книги у своїй передмові.

А далі згадує всім відомий вислів про те, що той, хто не знає минулого – не вартий майбутнього, й додає: «Тож хай ця робота стане джерелом знань для нового покоління, яке свідомо творитиме нову історію нашого міста, краю й держави».

Сторінки історії німецької, єврейської та польської громад, що проживали в Рожищі та на його околицях, діяльність організації ОУН та розстріл свідомих українців у Луцькій тюрмі, «другі совєти», «стрибки» в містечку, діяльність УПА на теренах району – про все це можна дізнатись з окремих розділів книги Леоніда Козярчука.

Не оминув краєзнавець і моментів соціально-економічного, освітнього та мистецького розвитку території.

Поряд з хронологічно викладеними історичними подіями, що відбувались на теренах краю, в цій краєзнавчій роботі також подаються розповіді про місцеві святині. Зокрема, автор описує історію однією з найдавніших православних святинь Волині – Дубищенського монастиря, який згадується ще в 1322 році у Грамоті князя Любарта про дарування сіл соборній церкві Іоанна Богослова в Луцьку, але не зберігся до наших днів. А також викладає документально підтверджену історію храму святого Архістратига Михаїла в Рожищі та інших релігійних споруд в довколишніх селах. Цікавою й маловідомою сторінкою, думаю, не тільки для мене, а й для багатьох жителів району, буде й свідчення про парафіяльну церкву 20-40 рр. минулого століття, на місці якої зараз розміщена районна бібліотека для дітей.

Про розбудову та значний економічний розвиток райцентру, відомі особистості міста розповідає розділ «Рожище під владою СРСР». Особливе місце в цій рубриці посідає розповідь про настоятеля Свято-Михайлівського храму Симеона Говдія – щирого українця, члена «Просвіти», який 50 років віддав служінню Церкві Христовій. «На його очах радянська влада знищила багато церков та храмів Волині, зокрема в селі Навіз Рожищенського району і саму дерев’яну церкву в Рожищі разом із кладовищем. Отець Говдій робив усе можливе, щоб рятувати, пригальмовувати повзучу русифікацію. Він також хотів, щоб храм Св. Михаїла, у якому правив, став українським – відійшов під юрисдикцію Київського патріархату, але не судилось…», - так пише про національно свідому та глибоко віруючу людину Симеона Говдія місцевий краєзнавець-дослідник.

Основні перипетії життя рожищенської громади в роки незалежної України Леонід Козярчук висвітив в останньому розділі свого дослідження.

Книга єлизаветинського конструктора-краєзнавця Леоніда Козярчука, що побачила світ у Луцькому видавництві «Вежа-Друк» - це перше систематизоване видання, яке відображає історію містечка Рожище від давнини і до сучасності. Звичайно, хтось може назвати цю працю неповною.

Але Леоніда Леонідовича тішить те, що вже за цей короткий час після виходу видання знаходяться люди, які доповнюють подані в дослідженні історичні дані. Отже, пам’ять живе, її лише слід берегти, задокументовувати, передавати нащадкам, бо на уроках минулого будується майбутнє.

Тетяна БОЯРИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus