USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські екологи оголосили «полювання» на заготівельників з гребінкою

11 Червня 2015 12:19
Волинські екологи оголосили «полювання» на волинян, які вириватимуть лікарські рослини та ягідники з корінням. Зокрема, йдеться про тих заготівельників, які збирають сировину з допомогою гребінок.

Про це стало відомо сьогодні, 11 червня, під час прес-конференції у редакції газети «Волинь-нова». Зокрема, йшлося про ліміти та використання дарів лісу. Зауважимо, що саме це питання розглядатимуть під час наступної сесії обласної ради.

Зі слів першого заступника начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Сергія Шеремети, лісник виконує функцію екологічну, соціальну і економічну. Тому й установлюються ліміти на збір грибів, ягід та лікарських трав.
«Звідки ж взялись ці ліміти? Ще у 2008 році Волинське обласне управління лісгоспу розробило порядок використання корисних властивостей лісів. Це був регуляторний акт. У результаті, його затвердили на одній із сесій обласної ради. Ці зміни були викликані змінами в податковому законодавстві», - розповідає посадовець.

Він зауважив, що свого часу замовили проведення наукових досліджень і визначення запасів волинських лісів. Ці дослідження проводили спеціалісти зі столиці. Тоді науковці й рекомендували прийняти певні нормативи обсягів заготівлі лікарських рослин, грибів та ягід.

Згідно із законодавчим процесом, спочатку ці ліміти погоджує обласна рада, а потім ОДА їх затверджує.

До слова, на Волині встановили ліміт на збір чорниці - 5 209 тонн на сезон, тоді як на Рівненщині встановили зовсім інший показник – 6 260 тонн.

Постає питання, чому на Волині одні наукові обґрунтування, а у інших регіонах - інші.

Утім, зі слів начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Ткачука, проблеми лімітів на Волині немає, адже нема продукції, яку б заготовляли понад ліміт.

На це Сергій Шеремета відповів, що заготівля ягід за допомогою гребінок природі шкодять: «Простих громадян ми не будемо притягувати до адміністративної відповідальності. Але є такі, які виривають рослини з корінням. Часто це стосується лікарських рослин. Це ми будемо перевіряти з допомогою працівників лісової охорони і винних карати».
Власну позицію з цього питання висловив і депутат облради Микола Давидюк: «Питання не до поліщуків, а до великих заготівельників, які повинні повідомляти владу про власні наміри щодо збору перед початком сезону. Які б кари ми не зробили, вони не зупинять людей, у яких немає грошей. Штрафи – це нормальне адміністрування державного життя, але тут повинно бути більше переконання».

«Має бути баланс між бізнесом та екологією. У Польщі такого поняття, як встановлення лімітів, немає. Люди мають право заходити в ліс, збирати гриби та ягоди у тій кількості, якій вони хочуть. Чому постає питання гребінок? Бо ягоди вивозять за межі країни. Поки на Волині не було промислової заготівлі, не було й проблем», - відповів Шеремета.

Однак наприкінці дискусії, вислухавши різкі заперечення доповідачів щодо шкідливості такого методу збору, він різко змінив власну думку, мовляв, все ж таки збір ягід з допомогою гребінок варто заборонити.

Слід додати, що у діючому законодавстві поки що немає жодних заборон щодо гребінок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
волинянин Показати IP 11 Червня 2015 13:38
А за повітря,яким ми дихаємо,коли ціну встановите?Я бачу до цього вже йде. ці дари виростив Бог,а не ви, а ви хочете і тут бариші збивати,коли нажретеся.Ужас.
Ау до волинянин Показати IP 11 Червня 2015 13:42
ти це розкажи бабуїнам, яки промисливо винищуть ці дари, і тобі, городському, за шалені гроші продають
До Ау Показати IP 11 Червня 2015 14:05
Ти поїдь і сам назбирай. Покорми комарів.
Полішук Показати IP 11 Червня 2015 14:21
Люди в наших лісах століттями збирали ягоди гребінками. І це не було жодною екологічною проблемою. невже ви тумаєте, що така патріархальна технологія прижилася впродовж віків, аби вона була шкідливою? Люди ж колись були не дурнями аби знищувати ягідники, на яких самі ж годувалися. Тобто всілякі ліміти і обмеження народної технології індивідуального (не промислового) заготівельництва є бюрократичним крючкотворством. Свободу традиційним волинським практикам виживання!
Синьоока волинянка Показати IP 12 Червня 2015 21:06
Шереметі лиш би язиком чесати і філонити всю дорогу - скоро, дуже скоро піде "гайтю "Мазурик і шереметєнскій за ним теж піде. Скільки можна протирати штані пане Шеремето - ідіть вже,а не потім -потім....Хату в ляхляндії вже маєте, дітей научите науці теж в ляхлядндії, нащо розкрадаєте неньку Україну?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus