USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Волинські контрактники склали присягу на вірність Україні. ФОТО

5 Квітня 2016 11:11
Волинські контрактники успішно пройшли підготовку та склали присягу на вірність Україні в 184-му Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ.

Про це повідомляє сайт Горохів з посиланням на газету «Горохівський вісник».

Як ідеться в повідомленні, завдяки роз’ясненню в місцевих засобах масової інформації умов, вигод і переваг військової служби за контрактом - майбутнього професійних і сильних Збройних Сил України, особистим зустрічам військового комісара Горохівського військового комісаріату, учасника АТО Михайла Коса з претендентами на таку форму виконання святого обов’язку перед Вітчизною, з їх рідними Горохівщина в порівнянні з іншими районами Волині найкраще справляється з цим завданням.

Крім високого державного грошового забезпечення, за ініціативою військового комісара і голови райдержадміністрації Любові Матвєєвої, підтриманою місцевими радами, контрактникам додатково виплачуватиметься від рідного краю одноразова допомога сумою до 10 тисяч гривень.



Таке рішення Горохівський район прийняв одним із найперших в Україні

Відправивши контрактників у 184-ий навчальний центр, що в Старичах Львівської області, капітан Михайло Кос при своїй повсякденній службовій заклопотаності не забув про них. Він підтримує постійний зв’язок із ними, їх родинами. А нещодавно Горохівський військовий комісар, до речі, єдиний із багатьох областей України, побував на пам’ятній і урочистій події в 184-му навчальному центрі – складанні військової присяги контрактниками на вірність Україні. На його прохання командування дало дозвіл та створило всі необхідні можливості для висвітлення цього зворушливого патріотичного свята авторові цієї публікації.



Як тільки-но журналісти пройшли контрольно-пропускний пункт, нас полонила атмосфера особливої піднесеності духу й урочистості. Перед штабом на плацу, на якому панував ідеальний порядок, завершувалися останні приготування військовослужбовців, їх командирів, звучали мелодії духового оркестру. Не можна було не звернути увагу на величаву українську символіку, великі гарні плакати з написами: «Слава Україні! Героям слава!», «Україна – понад усе!», «Україна – єдина країна!», «Готуємо професіоналів!»



І ось настає довгожданий момент. На плацу стрункими колонами вишикувався особовий склад навчального центру. На трибуні – командування, почесні гості. Біля них – рідні військовослужбовців. Вноситься бойовий прапор. Заступник начальника центру підполковник В. О. Грібов доповідає полковникові О. В. Остапчуку про готовність до військової церемонії.



Урочистий мітинг відкрив заступник начальника 184-го навчального центру по роботі з особовим складом – начальник відділу по роботі з особовим складом підполковник В. О. Безбородов:

-Сьогодні в нашому центрі знаменна та урочиста подія – 490 військовослужбовців за контрактом складають військову присягу на вірність українському народів. Щиро вітаю всіх із цим нашим спільним великим армійським святом!



Віншування, найкращі побажання захисникам України виголосив голова Яворівської районної ради Володимир Сичак. В аплодисментах потонув виступ хороброго учасника АТО, матроса Олександра Дмитришина, коли він з гордістю сказав, що сьогодні складає присягу разом із 50 жінками-контрактницями його мама Людмила Дмитришин. Зі словами Божого благословення звернулися до військовослужбовців місцеві настоятелі храмів отці Тарас і Назар.



Після урочистого мітингу полковник О. В, Остапчук наказав заступнику начальника навчального центру підполковнику В. О. Грібову привести контрактників до військової присяги. Ритуал її складання тривав глибоко зворушливо й надзвичайно урочисто як для військовослужбовців, так і їх рідних більше години. Після цього було сердечне вітання начальника центру. Крізь офіційні статутні фрази кадрового військового, - учасника бойових дій полковника О. В. Остапчука проривалися протуберанцями з його серця повага й батьківська любов до тих, хто в нелегкий для країни час прийняв важливе для себе рішення – стати на захист суверенітету та територіальної цілісності нашої держави:

-Бачу у ваших очах патріотизм, готовність дати належну відсіч загарбникам. Радий, що завдяки таким, як ви, вірним молодим синам і дочкам України наша армія нині сильна й непереможна.



На підтвердження цих слів конкретними фактами вже потім, під час зустрічі командування з батьками, рідними військовослужбовців, голова комісії психологічного відбору військової частини полковник П. М. Левус, який багато років свого життя віддав армійській службі та після перебування на пенсії знову «добровільно мобілізувався», навів ось таку офіційну статистику.



Спостерігається чітка тенденція серед громадян щодо активності укласти контракт на проходження військової служби в Збройних Силах України (важливий мотиваційний чинник – значне підвищення грошового забезпечення). До навчального центру прийнято 1037 осіб, що на 55 відсотків більше від запланованого. Якщо під час першого циклу було 504 особи, другого – 817, то за результатами роботи третього циклу уклали контракт 1037 осіб, що вдвічі перевищує показники початкового періоду прийому кандидатів на контрактну службу.

На фоні можливості знайти своє місце в житті, в тому числі матеріально забезпечити себе та сім’ю, почуття патріотизму продовжують залишатися пріоритетними. Мотиваційним чинником продовжує залишатися те, що за результатами соціологічного опитування 98,3 відсотка прийнятих у центр вважають себе «щирими українцями». Серед представників інших національностей є росіяни.

У третьому циклі було прийнято 544 особи (52,6 відсотка),які проходили строкову військову службу в ЗС України, або за призовом під час мобілізації, в тому числі 242 особи (23,4 відсотка) мають бойовий досвід у зоні проведення АТО, з них дві жінки.

Як і в попередні періоди, в кандидатів на контрактну службу високий освітній рівень. 20 відсотків тих, хто уклав контракт, складає молодь віком 18-20 років.

У підполковника В. О. Безбородова ми поцікавилися думкою командування про волинян, у тому числі горохівчан. Він, зокрема, сказав:

-Усі хлопці й дівчата з Волині вмотивовані, відзначаються високим почуттям патріотизму. В навчанні подають приклад дисциплінованості.

У журналістів була можливість поспілкуватися не лише з командуванням, а й з контрактниками – горохівчанами Юрієм Євчинським (с. Жабче), Костянтином Хомюком (с. Широке), Романом Шеметюком (с. Наталин), Петром Долайчуком (с. Борочиче), Сергієм Судніком (с. Галичани), Валентином Літвінчуком (с. Жабче), Олександром Протасом (с. Наталин), їх батьками, рідними. Сергію Судніку лише 22 роки, та він уже встиг стати учасником АТО, відзначитися в бойових діях у Мар’їнці, Дебальцеве.

Чому, повернувшись із пекла, знову вирішив йти служити в ЗС України?

-Там, на Донбасі, мої бойові побратими. Треба ж змінити їх. Хто ж зробить це, хто захищатиме Україну від загарбників, як не ми, молоді?!



На складання присяги до 19-річного Юрія Євчинського приїхали мама Наталія Єрофіївна, сестра Ганна і братик – третьокласник Костянтин, а також мамина сестра Іванна і її чоловік Андрій. Вони, а особливо маленький Костик, не випускали з обіймів високого на зріст, гарного на вроду юнака.

-Юра спочатку не сказав мені, що йде на контрактну службу. Мовив, що чомусь викликають у райвійськкомат. Дуже хвилююся за сина, але зараз не проти його вибору, - почули від Наталії Єрофіївни, яка працює робітницею на одному із заводів Луцька.

-Мій чоловік Олексій Аврамчук, вітчим мого сина Валентина Літвінчука, теж знаходиться в

зоні АТО. Воював на Донбасі і мій двоюрідний брат Віталій Мартинюк ,який живе і працює зараз у Луцьку і який привіз нас у Старичі, - сказала Валентина Миколаївна, депутат Жабченської сільської ради.

Мама Олександра Протаса – Галина Борисівна висловила вдячність командуванню 184-го навчального центру за належні житлово-побутові умови, матеріальне забезпечення та харчування, за уважне по-батьківському ставлення до молодих військовослужбовців. За те, що складання присяги на вірність українському народові синами запам’ятається на все життя їх матерям.

Олег ДІДИК

Фото Олега ДІДИКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus