USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Тих, хто незаконно вирубує ліс та копає буршин, встановити важко, – волинська поліція

14 Грудня 2018 16:23
Про труднощі у виявленні та притягненні до відповідальності тих, хто незаконно вирубує ліс чи копає бурштин повідомили правоохоронці у звіті для екологічної комісії Волиньради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 14 грудня.

Члени комісії розглянули звіт ГУ Нацполіції у Волинській області про правопорушення у сфері використання природних ресурсів в області.

Слідчі підрозділи ГУНП у Волинській області розслідували 153 кримінальних правопорушення, зареєстрованих за ознаками правопорушень передбачених ст.246 КК України (незаконна порубка лісу), з яких 89 зареєстровано у 2018.

За наслідками проведення досудового розслідування протягом року закінчили 101 кримінальне провадження на 113 правопорушень.

Незаконними діями у закінчених провадженнях державі завдано збитків на суму 339 тисяч гривень, які відшкодували на суму 225 тисяч гривень, арешт наклали на суму 50 тисяч гривень, вилучили 30,98 метрів кубічних лісу.

Вивченням стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях, що перебувають у залишку з минулих років, встановили, що переважна більшість таких злочинів вчиняється в умовах неочевидності, і у більшості своїй, їх виявляють під час планових чи позапланових обходів та рейдів працівники лісових господарств. На місці події виявляються лише пні від зрізаних дерев або інколи самі зрізані і невивезені дерева, давність порубки яких обраховується днями та тижнями, інколи місяцями. Не менш важливим є те, що місце події при вчиненні таких правопорушень часто знаходиться на значній відстані від найближчих населених пунктів та завжди є безлюдним. Крім того, здебільшого відсутні будь-які особи, яких можна було б підозрювати у причетності до вчинення цього злочину. Давність вчинення незаконної порубки лісу на момент її виявлення, а відповідно відсутність слідів злочину є причиною того, що злочин залишається нерозкритим.

Керівники територіальних підрозділів Національної поліції області склали схеми розміщення на території обслуговування деревообробних підприємств (пилорам, столярних цехів) та на постійній основі перевіряють законності їх функціонування.

Разом з тим, кримінальної відповідальності за незаконну організацію пилорам або деревообробних цехів чинним законодавством не передбачено, слідчим для проведення будь-яких дій на їх території необхідні процесуальні документи, які б дозволяли провести огляд, обшук, вилучення тощо, а це може бути лише за наявності кримінального провадження та відповідних ухвал слідчого судді.

На думку правоохоронців, з метою припинення їх функціонування та запобігання нелегального створення, активніше слід долучатись управлінню Держпраці, інспектори якого мають повноваження для проведення перевірок суб’єктів господарювання на предмет дотримання вимог трудового законодавства.

Також одним з актуальних питань в області є незаконний видобуток бурштину. У 2018 році в ЄРДР внесли два кримінальних провадження за фактами виявлення місць незаконного видобутку бурштину-сирцю.

Члени комісії вирішили взяти до уваги інформацію від правоохоронців. Своєю чергою, голова комісії Василь Столяр зауважив, що кожне підприємство, яке отримує спеціальний дозвіл на видобуток піску, торфу чи бурштину, сплачує у бюджет за певну кількість видобутого. Тому запаси піску чи інших копалин є власністю підприємств, а з нелегальними копачами варто чинити жорсткіше, адже ті чинять крадіжку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
якщо Показати IP 14 Грудня 2018 16:31
якщо все-таки є незаконний видобуток бурштину, то що тоді охороняє нацгвардія таи блок-пости і для чого їх кормлять?
Євробидло Показати IP 14 Грудня 2018 16:38
Звичайно, набагато легше встановити тих хто листя в дворі палить і продає яблука і картоплю з города під ЦУМом.
Любі свині Показати IP 14 Грудня 2018 16:38
Точно! Дереворуби потемки паперовими пилками рубають дерева. А коли дерева падають - то щоб не гепались стовбури об землю, незаконні дереворуби підстеляють вату. А далі - мілко - мілко на стружку розпилюють дерева і під виглядом грибників виносять з лісу. Тому поліції їх важко встановити і застати на місці злочину! А бурштинокопачі взагалі з-під землі копають бурштин. А потім той бурштин по тунелям на глибині вивозять прямо до Китаю і там продають! Тому їх важко помітити. Не вірите: МВС закупило купу нових хфранцузьких гелікоптерів - то ті літатимуть і докажуть правоту моєї теорії!
Я Показати IP 16 Грудня 2018 13:23
всі жуліки мабуть платять податок мусорам - то мусорня і не бачить нічого і встановити не може... сволота в погонах продажна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus