USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинським дітям із синдромом Дауна не дають нормально вчитися?

19 Березня 2010 13:01

На Волині лише близько десятка дітей із синдромом Дауна навчаються у загальноосвітніх школах, найчастіше – у сільській місцевості.
 
Про це у Луцьку на прес-конференції розповіла голова правління ВОГО «Даун-синдром» Олена Мельник.
 
Вона наголосила, що дітям із синдромом Дауна розповіла, що для їхнього  розвитку потрібне спілкування із однолітками навіть у ранньому віці, себто починаючи навіть з дитсадочка.
 
Разом з тим у Луцьку, за словами керівника громадської організації, у звичайних школах навчається 5 дітей із цим синдромом. Вчаться такі дітки у загальноосвітніх школах ще у Ковелі та Горохові. Проте, більшість їх навчаються у спеціалізованих закладах для дітей із вадами розвитку. Деякі навчаються вдома, беручи завдання у школі.
 
Олена Мельник розповіла, що міська влада у Луцьку заявляла, що зробить так, щоб діти із синдромом Дауна мали змогу навчатися й у дитячих садочках. «Проте вирішення цього питання зависло у повітрі» - сказала Олена Мельник.
 
Через погане фінансування з міської казни у Луцьку не працює ряд проектів для дітей із синдромом Дауна. Так не проводяться заняття із працетерапії, а у деяких із луцьких шкіл не введена посада асистента неповносправної особи.
 
«Одна дитина із синдромом Дауна народжується приблизно на 600-700 здорових дітей. Щороку в області народжується 15-25 таких дітей. Хоча точної статистики немає, бо батьки часто просто ховаються із такими дітками по домівках» - розповіла Олена Мельник.
 
Вона зауважила, що зараз усе менше батьків відмовляються від таких дітей, полишаючи їх у пологовому будинку. Проте основною проблемою для людей із синдромом Дауна залишається не проблеми із здоров'ям, а можливість працевлаштування після здобуття середньої освіти.
 
«Батьки залишаються із дітьми наодинці після закінчення школи. Працевлаштування людей із синдромом Дауна можливе лише у країнах із стабільною економікою», - зазначила Олена Мельник. Вона додала, що з акордоном люди із синдромом Дауна працюють прибиральниками, садівниками, у сфері обслуговування.
 
У Луцьку вони можуть працевлаштуватися лише у благодійному товаристві «Джерела». Там такі люди займаються виготовлення свічок та поліграфією.
 
«Наші діти завжди усміхнені, тому їх називають «дітями сонця». Вони не кращі і не гірші, вони просто інші», - сказала Олена Мельник.
 
Довідково:
 
21 березня – Міжнародний день людини із синдромом Дауна.  Ця дата засвідчує унікальність синдрому Дауна, при якому в 21-й парі хромосом наявна третя додаткова хромосома.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus