USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський кандидат від «Слуги народу» причетний до роздачі 42 млн «коронавірусної» допомоги. Хто її отримав

21 Жовтня 2020 18:58
Вони їздять на елітних авто, мають кількаповерхові будинки, відправляють працівників у відпустки без збереження зарплати і водночас отримують державні компенсації.

Як відомо, весняний карантин боляче вдарив по малому та середньому бізнесу. Багато хто мусив припинити роботу, звільнити робітників або ж відправити їх у відпустки без збереження заробітної плати. Дехто скоротив години роботи, на зміну виходили не всі працівники, їм «різали» зарплату, а ще працівники про всяк випадок писали заяви на звільнення без дати. Натомість роботодавці отримали допомогу від держави.

Допомога бізнесу

22 квітня Кабінет міністрів прийняв постанову «Про затвердження розміру, порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину». В постанові визначено розмір допомоги по частковому безробіттю за кожну годину, на яку працівникові скорочена тривалість робочого часу з розрахунку двох третин тарифної ставки, але не більше розміру мінімальної зарплати. Допомога мала надаватися на період карантину, а також протягом 30 днів після його завершення.

Видавати таку допомогу уповноважили місцеві центри зайнятості. Як відомо, обласний центр зайнятості очолює колишній депутат місьої ради від БПП Роман Романюк, який отримав посаду ще за президентства Петра Порошенка. Цього року він балотується в обласну раду від політсили вже іншого президента Володимира Зеленського – партії «Слуга Народу». Саме обласний центр зайнятості, по факту, і розподіляв на місця задані суми компенсацій.

До слова, з власних джерел відомо, що коли представники міської ради звернулися в міський центр зайнятості з проханням надати інформацію про підприємців, які отримали компенсацію, їм у телефонному режимі сказали, що «обласний центр зайнятості заборонив це надавати». Більш того, джерела в бізнесових колах розповідають про те, що таку компенсацію можна було оформити за невелику віддяку очільнику обласного центру зайнятості. Тому й не дивно, що по 100-500 тисяч гривень компенсації отримували бізнес-партнери, родичі, бізнесмени, які мають чималі статки. Проте усі дані про виплачені кошти відображені на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів.

Фактично, нинішній Уряд та партія «Слуга Народу» не тільки закатали в асфальт «ковідні» мільярди гривень, замість того щоб підготувати медичні заклади країни до хвилі захворювань на коронавірус. Вони ж направили у регіони сотні мільйонів гривень і вигадали механізм, як ці гроші розподілити «потрібним» людям. Так, в той час, як кандидат в мери Луцька від «Слуги народу» Роман Бондарук підбурює лучан і колектив пологового будинку проти облаштування там тимчасового інфекційного госпіталю, його однопартієць видає його підприємству коронавірусну компенсацію.

Читати ще: «Кожна смерть від коронавірусу буде на совісті «Слуги народу»», – Поліщук про підбурювання луцьких медиків до протестів

Загалом в області видали більше 106 мільйонів державної допомоги по частковому безробіттю на період карантину, з них для Луцька – близько 42 мільйонів. Про ймовірні зловживання з виплатами цих коштів заявив під час сесії Луцької міської ради депутат Євгеній Ткачук, тому депутати проголосували за звернення до правоохоронних органів, аби вони перевірили ці факти.

Від карантину «постраждав» кандидат у мери від президентської партії

Роман Романюк йде у владу за списком партії «Слуга Народу», а в місто першим номером та кандидатом в мери від цієї політсили йде Роман Бондарук – місцевий підприємець, який має не надто світле бізнесове минуле: є у ньому і рейдерське захоплення підприємств, і невиплачені кредити, і викачка грошей з ОСББ. Донедавна він володів ТзОВ «Волинська друкарня», яку у вересні продав колезі по списках партії Тарасові Хотимчуку.

Як йдеться у відкритих джерелах, друкарня Романа Бондарука отримала чималу суму компенсації від держави для підтримки бізнесу. За період з брезня по серпень Луцький міський центр зайнятості перерахував на рахунки ТзОВ «Волинська друкарня» понад 250 тисяч гривень: 27 003,43 грн за березень, 48 282,33 грн за квітень, 44 357,66 грн за травень, 43 913,69 грн за червень, 47 314,49 грн за липень, 40 570,36 грн за серпень.

Колишній однопартієць та його партнери

У списку отримувачів допомоги є чимало місцевих бізнесменів. Так, 45 тисяч гривень допомоги кількома виплатами отримав підприємець, депутат міської ради Микола Яручик. У 2015 році він був обраний депутатом міськради від БПП, коли на той час Роман Романюк був керівником обласного виборчого штабу БПП і сам балотувався в міськраду. Сьогодні ж Микола Яручик балотується до Луцької міської ради від партії ЄС.

Депутат – співвласник ТзОВ «Апельсин». Його партнер, В’ячеслав Теліцин, також отримав компенсацію від держави на суму більше 68 тисяч гривень. Його брату Олександру Теліцину з центру зайнятості виплатили 119,6 тис. грн на підтримку бізнесу в період карантину.

Водночас їх батько (теж підприємець) Володимир Теліцин у березні-квітні уклав контрактів з державними і комунальними структурами на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Причому, фаворитами є Волинський обласний та Луцький міський центри зайнятості.

Скандальний перевізник

508 тисяч гривень допомоги по безробіттю отримав відомий волинський перевізник Михайло Яцишин. Він водночас є доктором юридичних наук і працює в місцевому університеті.

Зауважимо, саме він заборонив продавати пільгові квитки на його рейси під час карантину. Також скаргу на нього в правоохоронні органи написала жінка загиблого в АТО Світлана Войтович, оскільки водії відмовилися її везти за пільговим посвідченням.

Інший волинський перевізник Олег Хайчевський отримав 374 тисячі гривень допомоги від держави. Він є власником ПП «ПФ «Адаст Плюс». Контактний номер телефону цієї фірми збігається з контактами іншого підприємства – ПП ВКФ «Авіант». Власник цього підприємства – Володимир Алейнік отримав 506 тисяч гривень допомоги, а ще 70 тисяч виплатили на рахунок його підприємства. Згодом Володимир Алейнік пояснив, що в реєстрах вказаний невірний контактний номер телефону, тому з Олегом Хайчевським він не пов’язаний. Крім того, з його слів, виплачені кошти пішли на рахунки працівників, які на період карантину вимушені були сидіти вдома.

Родичі й партнери

У списках центру зайнятості серед отримувачів дуже багато людей з однаковими прізвищами. Так, Дудінська А.П отримала 291 тис. грн допомоги, Дудінська Н.І. – 47,5 тис. грн, а Дудінський І.О. – 71,5 тис. грн.

Крім того, підприємцю Гаврилову Б.В. (заклад 4Rest) виплатили 549 тис. грн, а Гавриловій В.М. – 350 тис. грн. Підприємцю Лотвін А.І. перерахували 60 тис. грн, а Лотвін Р.І. отримав 99,7 тис. грн.

Луцький центр зайнятості виплатив підприємцю Ковальчук Л.В 61 тис. грн, а Ковальчук О.О. – 99 тис. грн.

Підприємцю Присяжнюк М.С. виплатили 105 тисяч гривень, Присяжнюк О.К. – 45 тис. грн, а Присяжнюк Т.В. – 62,8 тис. грн.

На рахунок підприємця Ярмолюк А.В. надійшло 49,7 тис. грн допомоги («Срібні лелеки»), Ярмолюк О.М. отримав 58,9 тис. грн, а Ярмолюк Ю.П. – 150 тис. грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Ау Показати IP 21 Жовтня 2020 19:09
Г*ндони! Ні стида, ні совісті.
Арафат Показати IP 21 Жовтня 2020 19:18
Наскільки я розумію - публікація в ЗМІ інформації про злочин - автоматично стає приводом для прокуратури про відкриття справи?
Анонім Показати IP 21 Жовтня 2020 19:43
Як раз тут немає нічого корупційного. Ця допомога надавалась для працівників, які вимушені були сидіти дома. Ресторани, доречі, постраждали найбільше. Це допомога - не для підтримки бізнесу, а для компенсації працівникам 2/3 втраченої зарплати.
111 Показати IP 21 Жовтня 2020 20:22
Самим немічним та бідовим виплатили.
ПЕНСІОНЕР Показати IP 21 Жовтня 2020 20:44
Гидота. А прості лучани, як втратили роботу або невеличкий бізнес під час карантину, не можуть стати на облік у центрі зайнятості для отримання тимчасової допомоги по безробіттю. Чиї інтереси буде представляти таке *мо, яке не доведи господи стане депутатом по партійному списку.
лучанин Показати IP 21 Жовтня 2020 21:03
А на манєжє одні і тєжє!!!!!
123 Показати IP 21 Жовтня 2020 21:25
А чому нічого про Поліщука непишете???
Підприємець Показати IP 21 Жовтня 2020 22:12
Я звертався-мені не дали, хоча посилали один до одного
Віта Показати IP 21 Жовтня 2020 22:21
Неправда, наші робітники отримали без всяких відкатів, інспектору дали шоколадку...
Петро до Віта Показати IP 22 Жовтня 2020 19:01
Рошенівська була чікалядка, чи поЗЕленіла?
Їван з Гнідави Показати IP 21 Жовтня 2020 22:31
Ромцю ! А де та фотографія, де ти красувався на ганку в Президента Порошенка ? Бо коли Погуляйко побачить - то не поздоровиться тобі !
Баба Мотря Показати IP 22 Жовтня 2020 09:20
А що вичворяє ця молода зелена поросль яку випадково по партійній лінії запхали на жирну посаду. Виганяє людей,торгує посадами. В турійській і старовижівських біржах директорів немає майже 3 роки.Ціну видно не дають яку він хоче
Полішук Показати IP 22 Жовтня 2020 11:51
То леше вершина корупційного айзбергу від Романа Романюка. Якщо проголосують за такого пристосуванця - айзберг буде рости!
Підприємець Показати IP 22 Жовтня 2020 15:00
То в мене ті нещасні 20 тисяч забрали назад.Сказали що перевірка знайшла лишню годину я поставив.Як сказали на біржі так і поставив. Певно не блатний просто і проценти нікому не дав Брехуни вдавіться тими грошима. Більше ніколи діла з вами не буду мати
Міський депутат Показати IP 22 Жовтня 2020 17:44
О! Вже адмінресурс Романюка вимагає спростування статті. Щож правда очі коле. Посилаються на постанови, що все законно, і іншим давали. Романюк може майстер-класи давати по налагодженню схем з відкатів у рамках Закону, це я ще з міської ради і БПП знаю. Правильно Ткачук на сесії міськради ініціював щоб правоохоронці перевірили як давали ту допомогу, кому, і хто як дякував за це Романюку.
Сусід Показати IP 22 Жовтня 2020 22:36
Ну що чоловіче доскакався. Думаєш, що ти саме розумний, брехав усім і скрізь. Брав відкати і хизувався і згадай, як підло шутив над хлопцями які воюють та ще й обурювався що з тебе беруть військовий збір. Я думаю, що прийшов час доплати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus