USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Волинський виш увійшов до міжнародної мережі університетів

16 Січня 2015 15:12
Першочерговим завданням новоствореної Східноєвропейської мережі університетів буде розробка та наповнення єдиної бази, в якій буде інформація про науковий потенціал кожного вишу. Це сприятиме співпраці між навчальними закладами та дозволить краще взаємодіяти у напрямку наукової співпраці.

Про це стало відомо під час робочого засідання Східноєвропейської мережі університетів за участі ректорів, проректорів та науковців закордонних та вітчизняних вишів сьогодні, 16 січня.
Ініціатором створення Східноєвропейської мережі університетів, до якої належать 12 вишів з України, Білорусі, Молдови, Грузії та Польщі, став ректор Люблінського католицького університету Яна Павла ІІ Антоні Дембіньскі. Відповідну угоду з ректорами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Державного педагогічного університету імені Івана Франка в Дрогобичі, Національного університету "Острозька академія" (Україна), Барановичського державного університету (Білорусь) та Міжнародного незалежного університету Молдови (Молдова) підписали 7 грудня 2014 року в Любліні.

Зі слів представників організації, метою її діяльності є поширення активного співробітництва університетів Східної і Центральної Європи. Зокрема, йдеться про обмін студентів, а також програм навчання, спільні освітні заходи – наприклад, літні школи.

Однією з важливих проблем, які має вирішити новостворене об’єднання навчальних закладів, є можливість реалізації наукового та дослідницького потенціалу вишів. Адже досить часто саме нестача фінансування унеможливлює реалізацію амбітних та корисних наукових проектів.

«Кожен університет має свої цікаві наукові напрацювання. Вся біда в тому, що ми не маємо коштів для того, щоб проводити дослідження а також відповідного кадрового потенціалу, щоб закрити ту чи іншу проблему зусиллями свого університету. Мета створення нашої мережі полягає в тому, щоб ми направляли свої зусилля на те, щоб ефективно здійснювати дослідження», - зауважив ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка Петро Саух.
Так, планується, що кафедри вузів-членів мережі університетів будуть об’єднувати зусилля в роботі над спільними темами. Таким чином, зі слів представників робочої групи, можна отримати грантові кошти від Європейського союзу на реалізацію досліджень.

«Залежно від того, в яких грантах ми візьмемо участь, будуть конференції, зустрічі, обміни студентами тощо. В рамках цих тем буде організована спільна праця», - зазначив ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан.
Проте, як зазначив доктор історичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України Володимир Євтух, для того, щоб отримати грант на дослідження в певній області, потрібно крім самого бажання та планів мати певні напрацювання в цій області:

«Є проекти, які ми розробляємо з іншими навчальними закладами. Наприклад, ми працюємо над проектом, який не потребує фінансування, з Університетом імені Марії Кюрі-Склодовської. А на його основі нього ми будемо подавати проект (на отримання гранту, - авт.): бо зроблено щось, а не просто «ми хочемо».

Суттєвою проблемою, яка потребує вирішення на даному етапі роботи міжнародного консорціуму, на думку ректора Петра Сауха, є недостатня проінформованість щодо наукового потенціалу кожного з вишів, які до нього входять:

«Ми не знаємо можливостей кожного із нас. Ми, власне, в Любліні прекрасно познайомились і роз’їхалися. Подивились на прекрасний Люблінський університет, але так і не дізнались про його можливості. І, дивлячись на те, що більшість з нас – це українські університети, ми не знаємо цих можливостей. Тому вважаю за потрібне кожному вишу розповісти про те, над чим працюємо – які найбільш важливі наукові проекти має той чи інший університет і сам по собі не може «витягнути» його».

Цю проблему координатор Східноєвропейської мережі університетів, доктор габілітований Марчін Шевчак запропонував вирішити шляхом створення веб-порталу консорціуму, де буде інформація про кожен навчальний заклад, який входить до його складу.
На його думку, це допоможе університетам краще дізнатись один про одного.

Цю думку підтримав і ректор Люблінського католицького університету, який попрохав представників вишів, які входять до мережі, надати інформацію про свої начальні заклади англійською мовою протягом найближчого часу.

Не менш важливим кроком в розвитку організації, на думку ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігоря Коцана, є створення спеціальної експертної ради, до якої увійдуть представники кожного з вишів. Це питання учасники робочої групи також планують обговорити в рамках зустрічі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 16 Січня 2015 15:18
виш пиш тохтамиш
люстрація Показати IP 16 Січня 2015 15:27
А Петька Саух думає, що Рівне забуло, як він, будучи замом в Сороки, в Медведчука вилизував. Служив СДПУ(О) вірою і правдою. А тепер зробився тіпа чесним науковцем, Ми пам'ятаємо!
Ого Показати IP 16 Січня 2015 16:09
я в шоці скільки поважного панства зібралось і це все треба утримувати за державні так би мовити гроші а що на виході з таких зборів.
анонімус Показати IP 16 Січня 2015 16:59
готуйтесь студенти хабарі будуть в євро
Військовий комісар Показати IP 16 Січня 2015 17:16
Я до них йду
Вася Пупкін Показати IP 16 Січня 2015 17:56
Сам придумав рейтинг - сам до нього увійшов
Ура Показати IP 16 Січня 2015 18:00
Дуже добре,що такі дійства проходять в СНУ. Чомусь не поїхали в Київ,Рівне,а в Луцьк,значить наш виш заслужив, а ви писаки не злорадствуйте. Знаю одне, хто вчиться то той і не платить, а хто штани протирає, то вимушений це робити,бо він більше нінащо не здатний.
Мама студента до Ура Показати IP 17 Січня 2015 18:11
В тому то і справа, що хто вчиться тона своіх факультетах не платить. А от суміжники на дітях відриваються на всю. З огидою знадую дуже важливу бжд і великих мовознавців ,які в очі хамлять і глузують. Бог ім суддя.
Всім Показати IP 17 Січня 2015 11:17
Щоб нарешті виперти з університету Коцана, Гаврилюк, Яцишина та цілу низку деканів, його потрібно максимально наблизити до європейських принципів. Європеїзація університету є смертельним вироком для малограмотних і захланних керівників, викладачів, але відкривають бодай якусь перспективу для студентів, які бажають отримати справжню освіту.
зірка Показати IP 19 Січня 2015 23:37
Хочу реалізації наукового потенціалу в реалі, а не на папері (соррі, в неті))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus