USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волиняни у пожежній небезпеці через недбалість комунальників і чиновників?

30 Жовтня 2008 14:09
Як переконує заступник начальника Головного управління МНС в області Микола Кревський, найбільш дієвими заходами протипожежної профілактики є подвірні обходи, роз’яснення простих правил мешканцям краю, постійне нагадування про пильність. Однак волинські надзвичайники стверджують: комунальники та органи місцевої влади, на яких теж покладені функції інформування, проявляють у цьому питанні недбалість. Про це 30 жовтня «Волинські Новини» повідомили у центрі пропаганди ГУ МНС у Волинській області.
 
За словами Миколи Кревського, практика засвідчує: найбільш інтенсивно таку роботу необхідно проводити упродовж так званого осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду не тільки представникам пожежно-рятувальної служби, а й працівникам комунальних господарств у містах та відповідальних за пожежну безпеку представників сільських рад. «І якщо рятувальники й надалі працюють у профілактичному напрямку, на комунальників та органи місцевої влади не завжди можна покластися», – стверджує заступник начальника Головного управління МНС в області.
 
Мешканка обласного центру, яка проживає в багатоквартирному будинку на проспекті Відродження, де нещодавно трапилася пожежа, добре пам’ятає поквартирні обходи. Жінка стверджує: тоді почувалася у безпеці. Нині заледве можна дочекатися електрика або сантехніка з ЖЕКу, не кажучи про тлумачення будь-яких правил безпеки. З думкою пенсіонерки погоджуються практично усі мешканці багатоповерхівки.
 
Начальник ЖЕКу №8, у підпорядкуванні якого перебуває зазначений будинок, Юрій Світлюк, стверджує: працівники установи завжди вчасно обходять закріплені будинки та навчають людей. Посадовець категорично не погоджується з негативною оцінкою лучан, мотивуючи, що поквартирні обходи майстри здійснюють за графіком, а за порушення дисципліни працівників карає найдієвіше – гривнею.
 
Проте, коли трапляється лихо, пошук істини втрачає сенс. Тоді справа за оперативним реагуванням пожежно-рятувальних підрозділів. «Зрештою, комунальні служби зобов’язані забезпечити належний рівень протипожежного захисту», – переконує Микола Кревський. Та картина не завжди втішна, а факти виразно засвідчують недбалість працівників ЖЕКів: перекриті шляхи евакуації на балконах із шостого по дев’ятий поверхи та самостійно обладнані комори на них, захаращені сходові клітини, незамкнені входи в підвали та на горища, застаріла електромережа – гучні сигнали лиха, що може трапитися.
 
Це явище не поодиноке, – стверджують у ГУ МНС у Волинській області. Безпечні до питань протипожежного захисту комунальники у Володимирі-Волинському, а особливо коли йдеться про навчання людей правил безпеки за місцем проживання.
 
Для байдужих керівників житлово-експлуатаційних контор законодавством передбачено адміністративну відповідальність. Але волинські вогнеборці не впевнені, що більше дбати про безпеку громадян керівників ЖЕКів стимулюватимуть штрафні санкції у розмірі до ста гривень
 
У селах Волині картини пожежної безпеки ще сумніші. Адже на фоні безробіття в них процвітає пияцтво. І хоч як прикро, але люди, які зловживають алкоголем та курять у ліжку, – чи не основні кандидати у погорільці.
 
Органи місцевого самоврядування навчають односельчан, обмежуючись переліком престарілих та одиноких, а також громадян, які зловживають алкоголем. Проте навіть такі профілактичні заходи не набувають схематичного характеру. А тим часом загибель людей на пожежах озивається гучним відлунням.Наприклад, востаннє питання навчання населення турбувало посадовців Любешівщини у квітні 2008 року. І лише коли на пожежі загинули двоє дітей, прийняли рішення про посилене навчання населення правил пожежної безпеки у побуті. Тепер не тільки вихованцям дитсадків, а й учням загальноосвітніх закладів та студентам місцевого коледжу про правила безпеки розкажуть, демонструючи на жахливих прикладах, наслідки людської недбалості.
 
Довідково:
 Невблаганна статистика демонструє невтішні дані — з початку року в області виявлено на пожежах тіла 47 волинян, з яких двоє — діти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus