USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Восени на Волині подорожчає хліб

5 Вересня 2014 16:42
Поки що не говорять, наскільки збільшиться ціна кічкарівського хліба, мовляв, ще ведуться підрахунки. Лише зазначають: подорожчання торкнеться всіх виробів, - інформують «Відомості».

Поки економіка в країні падає, ціни на все стрімко піднімаються. Тож прості українці ледве встигають відстежити, що і наскільки дорожчає. Тепер дійшла черга і до стратегічного продукту — хліба, ціна на який завжди хвилює, адже в списку покупок кожного це пункт № 1 і витрачатися на нього потрібно практично щодня.

Наприкінці серпня експерти прогнозували, що хліб може подорожчати як мінімум на 20%. Про це заявив президент Союзу сільськогосподарських обслуговувальних кооперативів Іван Томич.

З його слів, вартість пшениці, що складає половину ціни хліба, збільшилася на 20%. А от друга половина хлібини — це вартість енергоносіїв, заробітна плата, транспортні послуги, і саме в цих сферах відбулося здорожчання.

Лишень на енергоносії хлібопекам доводиться витрачати на 50% більше. З огляду на це, підвищення ціни на 20% експерт вважає економічно обґрунтованим і додає, що жодні дії місцевої влади ціну на хліб не втримають.

У тому, що ці слова не пусті балачки, мали змогу переконатися минулого тижня, коли Ковельський хлібокомбінат підвищив розцінки на деякі сорти хліба. Зважаючи на це, вирішили дізнатися, чи не подорожчає продукція ПАТ «Теремно-Хліб», адже випічка цього комбінату чи не найпопулярніша в області.

— Ціну плануємо підвищувати, як і всі, — каже виконувач обов’язків комерційного директора. — Збільшилася вартість борошна, подорожчали енергоносії, та й вартість пального не стоїть на місці.

Щоправда, в «Теремно-Хлібі» запевнили, що ціну на хліб піднімуть не суттєво — максимум на 5%, мовляв, аби не травмувати людей, яким і так не легко. Подорожчання очікується у вересні. При тому платити більше доведеться і за різну здобу, і за соціальний хліб, вартість якого зазвичай стримують до останнього.

Хоча міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка зазначав, що масового подорожчання хліба найближчим часом не буде, ще один потужний волинський виробник заявив, що підвищуватиме ціну на свою продукцію. Йдеться про підприємство «Волиньторгхліб», випічка якого продається під торговою маркою «Кічкарівка».

— У світлі останніх подій бачимо, як збільшується вартість борошна, палива, газу. Ще півроку тому ми могли придбати пшеничне борошно першого та вищого ґатунків по 2500– 3000 гривень за тонну. А за останніми розцінками воно уже вартує 3800, це без доставки, — каже виконувач обов’язків директора ТзОВ «Волиньторгхліб» Віталій Бобир. — Також потрібно підвищувати заробітні плати працівникам, адже ми бачимо, як девальвує гривня. Збільшується ціна на паливо, а, отже, ми збільшуємо витрати на доставку, котру здійснюємо по цілій області. Крім того, дорожчають й інші складові, необхідні для випічки, — олія, дріжджі, мак, ізюм. З маком узагалі проблема: ми його купуємо в Європі, й ясна річ, що не за гривні. Тож, зважаючи на все це, підняття ціни на наші вироби — неминуче.

Поки що не говорять, наскільки збільшиться ціна кічкарівського хліба, мовляв, ще підраховують. Як і в попередньому випадку, зазначають: подорожчання торкнеться всіх виробів.

Окрім цього, перед самими хлібопеками нині вкрай гостро стоїть питання забезпечення газом. Віталій Олексійович повідав, що багато підприємств уже задумується про модернізацію печей і переобладнання під інші види палива. Крім того, з його слів, лякає й те, що представники «Волиньгазу» пропонують новий вид співпраці — аби пекарі платили за блакитне паливо авансом.

У департаменті агропромислового розвитку ВОДА кажуть, що нині, як і в попередні роки, ціну на хліб стримуватимуть за допомогою Аграрного фонду, який щомісяця забезпечуватиме виробників борошном за фіксованими цінами. Як розповів керівник департаменту Юрій Горбенко, згідно з договорами, кожного місяця для волинських підприємств із Аграрного фонду надаватимуть 1 тисячу 950 тонн борошна за такими цінами: борошно пшеничне вищого ґатунку — 3100 гривень за тонну, першого — 2900; борошно житнє — 2270 гривень за тонну.

Зауважимо, відтепер хлібопекарські підприємства можуть використовувати це борошно лише для так званого «соціального хліба». Так гласить постанова Кабінету Міністрів № 381 від 27 серпня. Тоді як раніше законодавство передбачало, що борошно з інтервенційного фонду може бути використано для найпопулярніших у регіоні хліба й хлібобулочних виробів. Тож тепер для виробів із особливою рецептурою хлібопекам необхідно купувати борошно за ринковими цінами, а вони подекуди доходять до чотирьох тисяч гривень за тонну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
** Показати IP 5 Вересня 2014 16:49
Спасибо!
батон Показати IP 5 Вересня 2014 17:03
Дякуэмо)))
Дід Панас Показати IP 5 Вересня 2014 18:07
Ох і поліпшало українцям за останніх півроку, нема слів.
так, до уваги Показати IP 7 Вересня 2014 21:50
на слова пана Горбенка "ціну на хліб стримуватимуть за допомогою Аграрного фонду, який щомісяця забезпечуватиме виробників борошном за фіксованими цінами. Як розповів керівник департаменту Юрій Горбенко, згідно з договорами, кожного місяця для волинських підприємств із Аграрного фонду надаватимуть 1 тисячу 950 тонн борошна за такими цінами: борошно пшеничне вищого ґатунку — 3100 гривень за тонну, першого — 2900; борошно житнє — 2270 гривень за тонну"- борошно Аграрного фонду купуватимуть за цінами ...., тільки не ті ціни вже, просніться шановний - вищий вже більше 3700, перший 3500 з гаком, житнє - 2400 і то більше...............

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus