USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

З осені в Україні подорожчають соціальні продукти, - експерт

22 Серпня 2016 09:16
Восени деякі продукти харчування можуть подорожчати до 50 відсотків.

З 15 серпня 2016 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі тимчасово скасувало (на 3 місяці) адміністративне регулювання цін на продукти харчування.

До списку соціальних продуктів в Україні належать: борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметана, масло вершкове, олія соняшникова, яйця курячі, - пише експерт із питань аграрної політики, місцевого самоврядування, адміністративно-територіальної реформи, розвитку сільських територій Денис Марчук у своєму блозі на Сегодня.

Нагадаю, ціни на соціальні сорти продуктів в Україні регулюються ще з 1996 року. Вважаю рішення МЕРТ цілком правильним, так як механізм державного регулювання за цінами неефективний і все рівно не може зупинити подорожчання соціальних продуктів.

Тенденція здороження продуктів харчування прослідковується ще з початку 2016 року. Фактично на осінь в залежності від групи продуктів, ціни підуть вгору. Деякі продукти харчування подорожчають до 50 відсотків.

"Традиційно, українці звертають увагу на те, яка ціна буде на хліб. Зібравши хороший врожай, нібито закладені сприятливі умови, за яких хліб не повинен подорожчати. Однак на вартість хліба, окрім врожаю, впливає багато інших чинників - зростання вартості паливно-мастильних матеріалів, газу, міндобрив. Найбільше ж на ціну вплине збільшення ціни на "комуналку". Тому доводиться констатувати, що хліб зросте в середньому на 20%. Тобто, за буханку хліба потрібно буде віддати близько 10-10,5 гривні. Також подорожчає продукція з цієї ж категорії – борошно та макаронні вироби", - пише Денис Марчук.

Окрім того, як зазначає експерт, слід очікувати здороження молока, м’яса, яєць. Тобто, тих продуктів, що мають відношення до тваринного походження. Це пов’язано також з підняттям цін на комплектуючі аграрного виробництва, що фактично на 80 % складаються з імпортних товарів, а, значить, мають прив’язку до валюти. Також серед важливих факторів, що впливають на здороження продуктів харчування – податкова політика країни щодо сільгоспвиробників. Наприклад, за цей рік фінансове навантаження на 1 га землі зросло в 41 раз! Це пов’язано зі збільшенням фіксованого сільськогосподарського податку.

Є й хороші новини. Серед популярних продуктів, на які ціна падатиме – гречана крупа. Вперше з початку цього року ціна на гречку не зростала, а знизилася на 2-4 гривень.

Також не слід очікувати здороження деяких овочів. Вже сьогодні спостерігається здешевлення на третину ціни на моркву, буряк, цибулю, але це переважно за рахунок присадибних господарств.

Таким чином, доводиться констатувати, що українці й надалі змушені будуть витрачати на продукти харчування більше 50 відсотків свого доходу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Просто Показати IP 22 Серпня 2016 09:35
Пєтька пакуй чемодани, ще не довго осталось!
Вано до Просто Показати IP 22 Серпня 2016 10:03
То правда су**й потрох сам жирує а хтось на хліб не має хоть і працює......
Іля Показати IP 22 Серпня 2016 10:20
Скоро с собакой будем кушать с одной миски
Анатоль_ Показати IP 22 Серпня 2016 10:47
Витерпимо!
Марія Показати IP 22 Серпня 2016 13:55
Намайданились,де той Яник?бо цим.'проєвропейським' виродкам не місце при владі,правильно путін каже,що порошенко і ко що хочеш будуть говорити,щоб не пояснити свому Народу свою провальну соціально-економічну політику
123 Показати IP 22 Серпня 2016 21:19
З 2014 року дешевшає тільки життя там вбили там пограбували там ДТП.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus