USD 39.56 39.90
  • USD 39.56 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.75 9.87

Вовняні вироби луцьких майстринь люблять у Європі

19 Лютого 2017 18:05
Зимової пори в гардеробі не завадять теплі та комфортні речі. Не секрет, що вироби із вовни добре зігрівають, до того ж, носити їх – неабияке задоволення.

Чудові речі з цього матеріалу виготовляють лучанки – рідні сестри Лариса та Анна Понагайби. Вони зробили у своїй квартирі майстерню з валяння вовни, де створюють теп­лі, приємні на дотик та гарні на вигляд капці, чобітки, жіночі сумочки й навіть м’які іграшки, - йдеться у матеріалі щотижневика "Волинські Новини" від 16 лютого (№6 (54).

Ідея узятися за валяння вовни виникла у Лариси. А згодом сестрі стала допомагати й Анна. Тепер сімейним дуетом створюють гарні та надзвичайно теплі речі. Пані Лариса пригадує, що перші капці з овечої вовни виготовила для чоловіка, коли жила з ним у Швеції. Вони йому дуже сподобалися. Тож жінці захотілося творити далі, відтак справа пішла. Шведи охоче купували вироби ручної роботи. А от на батьківщині, зізнається Лариса, валяне з овечої вовни взуття не надто популярне.



– Вовняні речі не лише добре зберігають тепло тіла, не дають доступу холоду, а й загалом приносять користь організму, – каже майстриня.

Для своєї роботи, наголошує Анна, сестри завжди використовують тільки стовідсотково якісну шерсть. Здебільшого це овеча вовна, хоча буває, що до рук потрапляє й шерсть інших домашніх тварин. Проте найтепліші капці все ж виходять саме з вовни.



– Загалом, є два способи валяння шерсті: сухий та мокрий. Щодо сухого, то його іноді ще називають фільцюванням. Термін походить з німецької мови й означає попереднє збиття докупи, по суті, ущільнення вовни перед валянням. Такий спосіб використовують здебільшого у промисловому виробництві. Якщо говорити про нас із сестрою, то ми переважно займаємося мокрим валянням шерсті, – пояснює пані Лариса.

Саме мокре валяння, кажуть сестри-майстрині, дозволяє створити максимально міцне, цупке й водостійке взуття. Те, яке роблять насухо, тобто за технологією сухого валяння вовни (спеціальною голкою багаторазово протикають шерсть до повного її звалювання – волокна розриваються і цупко скріплюються між собою, утворюючи міцний суцільний матеріал), зазвичай годиться для виготовлення м’яких іграшок. До слова, у рукодільниць вже навіть назбиралася невеличка колекція фігурок із шерсті: півник, мультгерой Масяня, сніговичок та мишка.



– Усі члени моєї родини тепер ходять у валяному з шерсті взутті. Річ у тім, що воно ідеально прилягає до ноги. Ніколи не парить (ні в холод, ні в спеку!). Тобто у таких чобітках нічого ніколи не буде пітніти, ніколи вам нічого не натре. Важливо знати, що до свого валяного взуття ми підошви ніколи не приклеюємо – завжди тільки пришиваємо. Розумієте, будь-який клей – це шкідливі токсичні випари і під час роботи, і під час носіння. А взуття має оберігати наше здоров’я, а не псувати його, – ділиться Анна.

Якось до сестер звернулися власники великого породистого пса, якого перед тим обстригли. Шерсть принесли майстриням, щоб вони зробили з неї якусь річ. Жінки взялися до роботи, все виконали вчасно і якісно, проте зареклися більше за таке братися. Бо собача шерсть після пошиття лежала практично у кожній кімнаті. Від неї довгий час не могли позбутися, що завдало чимало клопотів і дискомфорту.

– Тим, хто цікавиться таким ремеслом (мокре валяння овечої вовни), варто знати, що у цьому процесі використовують мильний розчин, у якому замочують шерсть. Далі все це труть руками кілька годин, поки не утвориться таке собі однорідне полотно. Його накладають на спеціальні форми-заготовки, за якими відбувається пошиття, – розповідає про секрети своєї роботи Лариса.

Майстрині кажуть, що взуття, яке вони виготовляють, довго служить, не пропускає вологу, тому є ідеальним захистом від нинішніх холодів. Зізнаюся, і сам взув такі вовняні капці, аби, так би мовити, протестувати їх. То скажу: відразу відчувається різниця між важким та холодним черевиком і легеньким, м’яким та теплим взуттям із вовни. Недарма ж наші предки полюбляли взуватися саме у валяне з овечої вовни взуття.



Сергій Жуковський

Фото автора

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хочу Показати IP 19 Лютого 2017 18:29
дайте телефон - хочу таке взуття! а хто ж про них знає, що кажуть, що не корстується попитом? треба рекламувати себе
555 Показати IP 19 Лютого 2017 18:37
Питання до автора: де в Луцьку можна придбати такі капці і яка ціна(приблизно)? Дякую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus