USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вперед у минуле: чому у волинських селах готують їсти на багатті

22 Вересня 2017 09:53
Село Туропин Турійського району вже 20 днів без газу. Людям доводиться виходити з ситуації хто як може.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся мешканець села Іван Петрович та просить допомогти знайти відповіді на питання: скільки ще людям бути без газу та чому їх позбавили благ цивілізації?

«Десь днів 20 тому приїхали газівники й повідомили, мовляв, будуть перевіряти газову систему та повісили на магазині оголошення про те, що два дні в селі не буде газу. Проте його немає на центральній вулиці та в більшості інших будинків донині. В газовій службі кажуть одне і те ж: подамо газ із дня на день. Однак це триває вже кілька тижнів. Ті працівники, які відключили нас від газу, кажуть, що до кінця місяця всіх не зможуть підключити. То ми навіть не знаємо, коли очікувати на газопостачання, а 27 буде празник села, то це вони нам такий подарунок підготували…», - обурюється волинянин.

У результаті, каже Іван Петрович, жителі села Туропин зіткнулися з низкою проблем.

«Люди не мають як готувати їжу й кожен пристосовується як може: одні готують їсти на мангалах, інші з цегли зробили на подвір'ї місце для вогнища. Але так не має бути в 21 столітті. Де є малі діти чи пенсіонери – це дуже важко», - розповідає чоловік.

У сільраді коментують: село Туропин стало першим газифікованим в районі, відповідно, нині зношеність системи газоподачі одна з найбільших.

«Дійсно, у нас виникла така прикра ситуація, я питав у газівників, коли відновлять нормальну подачу газу, мені обіцяли на минулі понеділок-вівторок. Втім, віз і нині там. Кажуть, що виявляють витік газу. Це село було першим в районі, куди підвели газ. Наша газова магістраль знаходиться в землі вже 41 рік, тому є зношеність. Але я бачу, що працівники не самовіддано працюють, адже приїжджають на роботу в 11 годині і в 15 вже їдуть», - розповів голова Мокрецької сільської ради Турійського району Павло Шудрук.

Газівники ж запевняють, що ставлення до роботи у них не халатне, адже процес перевірки затяжний.

«У нас відбуваються планові перевірки газотранспортної системи в рамках підготовки до опалювального сезону. Перевірки відбуваються не лише в тому селі. Якщо говорити конкретно про Туропин, то ми перевіряємо там всю систему на герметичність. Сама ця процедура складна та довготривала. Нам вже вдалося виявити незаконні втручання у систему, а це дуже небезпечно. Бо ж коли система не герметична, то може трапитися лихо. Тому до цього процесу підходимо дуже кропітко», - запевняє начальник управління з експлуатації, головний інженер ПАТ «Волиньгаз» Андрій Цибульський.

Він розповів, що, наприклад, 21 вересня, останній відрізок труби закачали газом і повинна пройти доба, аби повертатися туди з перевіркою.

«Вже сьогодні, 22 вересня, будемо перевіряти тиск. Якщо він падає, то це говорить про витік, тоді будемо шукати причину та ліквідовуємо її, потім знову перевірка. Якщо ж витоку газу не буде, то всіх, у кого вже повірені лічильники, будемо підключати вже сьогодні», - пояснює Цибульський.

Та додає, що перевірки триватимуть у районах Волині впродовж місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Юля Показати IP 22 Вересня 2017 09:58
Я щітаю це тому, що там село непідкорних владі людей, а влада хоче їх наказати, шоб тії голосували за їхнього від Порошенка кандидата в ОТГ
Bob до Юля Показати IP 22 Вересня 2017 14:01
"Щітаю, тії" Okay
123 Показати IP 22 Вересня 2017 10:53
Грубки і пічки для чого порозбирали ? Чи всі дворянського походження, дровами опалювати і готувати в западло ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus