USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Луцьке депо хочуть врятувати новими тролейбусами

18 Грудня 2013 18:42
Луцькі депутати проголосували за «кредитні» тролейбуси. Таке рішення депутати Луцької міської ради прийняли під час позачергової сесії міської ради сьогодні, 18 грудня.

На думку ініціаторів, закупівля нових тролейбусів допоможе покращити економічний стан Луцького підприємства електротранспорту.

Нагадаємо, міськрада планувала отримати кредит на закупівлю 30 нових тролейбусів під державні гарантії. Друга частина кредиту має бути спрямована на будівництво систем каналізації та водовідведення мікрорайону Вересневе та вулиці Львівської. Друга половина проекту рішення не викликала у депутатів запитань. А ось питання нових тролейбусів викликало жваву дискусію.

Як розповів заступник міського голови Тарас Яковлев, відповідне рішення ініційоване ним і погоджене з міським головою. З його слів, уже є попередні домовленості з віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом. Щоправда, відповідної постанови Кабінету Міністрів ще не прийняли, але щойно це відбудеться, місто отримає кредит. Питання позики Луцьку розглядає Укргазбанк. На думку посадовця, 7 мільйонів гривень – посильні гроші для міста. А держава від своїх зобов’язань відмовитися не зможе.

«Якщо з виплатою державних зобов’язань виникнуть проблеми, то банк вирішуватиме питання з державою», - пояснив Тарас Яковлев.

Зі слів міського голови Миколи Романюка, раніше у ЛПЕ було 102 тролейбуси. Очільник міста вважає, що більша кількість тролейбусів зможе скоротити інтервал руху електротранспорту. Це, своєю чергою, дозволить покращити економічний стан Луцького підприємства електротранспорту. Мовляв, більше людей стануть користуватися послугами підприємства, якщо тролейбуси їздитимуть частіше. Крім того, буде можливість розвантажити центр міста від автомобільного громадського транспорту.

Утім, депутат Андрій Осіпов не погодився з перевагами проекту.

«Проекти, які мають вганяти місто на 10 років у великі кредити, «розкидаються на пальцях». Луцький міський голова поговорив з кимось із заступників в коридорі. А якщо не буде чим віддавати то хто буде розраховуватиметься – місто? Міський голова не буде поручителем. Чи це нагальна потреба – нові тролейбуси? Боронь боже, буде нова криза – то лучани платитимуть, міський голова не буде платити, а місто залишиться без комунального майна», - вважає депутат.

Депутат Роман Бондарук також не в захваті від такої пропозиції.

«У бюджеті нестача в декілька десятків мільйонів. Чим місто буде віддавати? Це нагальна потреба – нові тролейбуси? А що у нас робиться в сфері ЖКГ? 80% будинків зношені», - переконує депутат.

Дійшло в сесійній залі до жартів. Юрій Корольчук кинув репліку, що мовляв, є досвід не віддавати кредити. Депутат, вочевидь, натякнув на кількох депутатів міськради, яких називають боржниками одного з банків.

Натомість депутат Микола Яручик вважає, що кредит на тролейбуси – добра справа для міста. І оновити тролейбусний парк – нагальна потреба.

Обранець громади Юрій Вега зазначив, що державних гарантій досі немає. Тому місто дуже ризикує.

А депутат Роман Романюк назвав кредит «халявним» і запропонував таки підтримати проект.

Відтак, 37 депутатів проголосували «за» проект рішення і міська рада розпочне роботу аби отримати кредит на тролейбуси та будівництво систем каналізації та водовідведення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Читач Показати IP 18 Грудня 2013 18:58
Нагальна потреба свії вілли до кризи, а і поки при владі, добудувати. При розмірах Луцька пересічні лучани і пішки пройдуться.
дідо Показати IP 18 Грудня 2013 19:46
Депо можна врятувати тільки тарифом 5 грн та скасування пільг.
Джулія Показати IP 18 Грудня 2013 20:14
Тролейбусами хто їздить? Пенсіонери та студенти. Пільговики тобто. А взимку є реальний шанс стати сніговою істотою, доки "рогатого" дочекаєшся. Більше тролейбусів-коротший інтервал руху? А хто графік руху складає?? Чому то жодного тролейбуса, то їх іде вервечка і останній, відповідно, майже порожній?
TFA до Джулія Показати IP 18 Грудня 2013 22:09
Нічо-нічо, куплять нові, самі станете їздити. Досвід Криму і Полтави показав, що саме новими тролейбусами можна повернути платних пасажирів. Крім того, нові тролейбуси - це надійний транспорт, який не ламається постійно. На них не треба буде тратитися в плані запчастин, так як на старі: машини 2 роки на гарантії. І я не розумію депутатів, які не підтримують цю ініціативу (хіба що це перешкоджає їхнім інтересам). Ці старі тролейбуси вже і так зношені, а ще скільки машин стоїть, а скільки порізали через фінансові проблеми, які виникли в першу чергу через лізинг автобусів...
я Показати IP 18 Грудня 2013 23:57
ну не знаю, ехала в тролейбусе. так тетка кондуктор даже не подошла обилетить-может не надо им денег...
Лучанин Показати IP 19 Грудня 2013 09:15
Повністю підтримую TFA. Парк тролейбусів депо зношений і більшість їх це металобрухт на колесах. Їх потрібно списувати і поновлювати парк тролейбусів. А постійний ремот - це додаткові витрати ЛПЕ - і не малі!
Vulpes Показати IP 19 Грудня 2013 10:30
Зменшити кількість маршруток, збільшити кількість тролейбусів за рахунок нових і буде норм.
Лучанин Показати IP 10 Січня 2014 19:24
Я ОДНОЗНАЧНО за нові тролейбуси... Вони швидкі, не стають через кожні 100 м.. однозначно розвантажать цетр міста від маршруток...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus