USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Вставляли голки у відкриті рани»: звільнені з полону «азовці» розповіли про нелюдські тортури окупантів

22 Серпня 2022 18:52
Звільнені з полону бійці полку «Азов» розповіли про моторошні тортури, які проти них застосовували російські окупанти. Зокрема, захисників катували, встромляючи голки у рани.

Про це «азовці» розповіли журналістам під час пресконференції 22 серпня.

Зокрема, зі слів бійця Владислава Жайворонка із позивним Вікіпедія, російські агресори створювали картинку, буцімто надавали медичну допомогу українським військовополоненим. Але по факту, назвати це лікуванням було складно:

«Це не було лікування. А швидше той мінімум, аби ми дожили до моменту обміну. На кожного з нас чинили величезний психологічний тиск, не давали дзвонити до рідних. Нас переконували, мовляв, «Україну вже захопили», казали «ви програєте в цій війні», «вам вже нікому дзвонити», «про вас всі забули» тощо».

«Азовець» зазначив, що усі побратими, які перебували разом із ним у полоні були важкопораненими. Та, попри це, піддавалися нелюдським тортурам.

«Комусь голки вставляли в рани, когось катували водою. Деякі важкопоранені перебували в Оленівці,а не в лікарні. Тому, ми можемо тільки здогадуватися про тортури, які до них застосовували. Протягом усього часу полону умови життя були дуже некомфортними навіть для звичайної людини, а уявіть, що відчували важкопоранені», – розповідає Вікіпедія.
Натомість боєць Денис Чепурко із позивним Манго, який у боях за Маріуполь втратив руку, зазначив, що був неодноразовим свідком жорстокого побиття російськими окупантами українських військовополонених.

«Я – живий свідок побиття хлопців. Під час так званих допитів нас роздягали до гола, змушували присідати. Хто піднімав голову – били. Допити у мене були до того, коли я почав отримувати антибіотики після ампутації кінцівки. Усіх нас змушували підписати свідчення проти командування, хотіли звалити всі свої провини на нас. Буцімто це ми розбомбили місто, знущалися над цивільними тощо. Коли ж я відмовився підписувати документ, мене побили палицями», - зазначає боєць.
Окрім того Манго розповів, що полонених утримували у тісних камерах без достатньої кількості води, їжі та умов для сну:

«У камері метр на метр перебувало 10 чоловік. Давали не більше 600 грамів води один раз на дві доби, й то не питної. Катували по 2-3 дні. Хлопців після допитів приносили через два дні у важкому стані зі зламаними ребрами», – каже Денис Чепурко.

Попри ризик бути збитим ворожим ППО ще на «підльоті», звільнений з полону захисник Дмитро Усіченко з позивним Вишня добровільно десантувався під час спеціальної операції в уже оточений Маріуполь з гвинтокрила. Згодом був двічі поранений.

Воїн каже, що окупанти постійно погрожували полоненим стратою і вимагали, аби ті зізналися, що вбивали мирне населення.

«Але ми такого не робили», – обурюється захисник.
Насамкінець Владислав Жайворонок наголосив, що «такого бійця, який би вийшов з російського полону і не пережив катувань та психологічного тиску, серед захисників «Азовсталі» нема.

Усі троє звільнених з полону Героїв готові свідчити проти військових злочинів росії під час суду у Гаазі.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus