USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Виплати субсидій та пільг по-новому: як відбуваються нарахування та які проблеми виникають

14 Лютого 2023 20:39
Мінсоцполітики припинило діяльність Фонду соціального страхування, тепер виплатами українцям субсидій, пільг і лікарняних займається Пенсійний фонд. У Мінсоцполітики розповіли, як усе наразі працює та чи потрібно повторно оформляти документи для отримання коштів.

Про це інформує ТСН.

Як пояснила заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак, ще від вересня 2021 року Пенсійний фонд здійснював ключову виплату, яка виконувалася Фондом соціального страхування – електронні лікарняні. Зараз оновлювати дані чи заново нести документи не потрібно.

Саме тому Фонд соціального страхування ліквідували. Як ще один аргумент до змін – IT-технології Пенсійного фонду розвинутіші, державі вигідніше зменшити адміністративні витрати. Адже обидва органи фінансуються з єдиного соціального внеску.

Проте у Фонді соціального страхування навпаки кажуть, що робити під час війни таку велику реформу, яка стосується системи соціального страхування і яка стосується понад 10 млн застрахованих осіб – це надскладно, не було передбачено цього довгого періоду реорганізації.

Зі складнощами виплат зіткнувся пан Микола Рубаховський, який вже понад 40 років живе з наслідками виробничої травми.

Проте реорганізація соцстраху змусила чоловіка приїхати до Пенсійного фонду, аби все пояснили. Бо якщо страхові йому виплатили вчасно, то іншу допомогу, яка передбачена законом, досі не отримав.

«А додаткове харчування, медикаменти, перев’язувальні матеріали, медичний догляд, побутовий догляд, він завис у повітрі, хто його повинен виплачувати, згідно з законодавством, правонаступником є Пенсійний фонд», – розповідає пенсіонер.

Проте в Пенсійному фонді, куди чоловік приїхав по роз’яснення, відповіли, що виплати, про які згадував пан Микола, не передавали до Пенсійного фонду, фонд отримав лише страхові виплати.

Страхові виплати Микола Рубаховський і справді отримав раніше, та чоловіка цікавить, коли ж і хто йому компенсує допоміжні засоби для реабілітації.

На це в Міністерстві соцполітики кажуть, що допоміжні засоби для реабілітації передбачені і вони зараз у компетенції Держфонду із захисту осіб з інвалідністю.

Там також пообіцяли, що до кінця лютого всі недопрацювання усунуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus