USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Високопосадовців Луцької мерії перевірить прокуратура

4 Квітня 2011 08:47
Законність проведення тендеру на озеленення міста Луцька, в якому брали участь ТзОВ «М.Ж.К.» та КП «Зелене господарство», перевірятиме прокуратура.

Про це повідомив депутат Луцької міської ради та голова постійної комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту Святослав Боруцький.

Нагадаємо, що нещодавно стало відомо, що тендер на озеленення Луцька виграло приватне підприємство , натомість комунальне підприємство, яке має для проведення озеленення набагато більше можливостей, втратило шанс отримати бюджетні гроші.

У тендері брало участь два підприємства – ТзОВ «М.Ж.К.» і комунальне підприємство «Зелене господарство міста Луцька». При цьому конкурс виграло «М.Ж.К.», але субпідрядником своїх робіт найматиме… «Зелене господарство», адже це ТзОВ не має ні досвіду таких робіт, ні необхідної кількості техніки та персоналу, адже є по суті звичайним «жеком».

Тендер виграли, але виконувати роботи немає чим

Святослав Боруцький вважає, що навколо цих двох підприємств склалася «цікава ситуація».

«З однієї сторони всі, я маю на увазі заступників міського голови, міський голова, депутати, говорять про те, що потрібно налагоджувати роботу комунальних підприємств, які є на сьогоднішній день збитковими, у боргах і так далі. З іншої сторони, вони ж цю роботу налагодити не дають», - вважає Боруцький.

За словами депутата, проблема в тому, що комунальному підприємству не дають виграти тендер. Проте, якщо розібратися, то до участі у тендері не мали допускати ані «М.Ж.К.», ані «Зелене господарство».

«Що стосується тендера, то за його умовами «Зелене господарство» не мало право брати участь у ньому через заборгованість по заробітній платні. Хоча це не є обов’язковим пунктом, тому що не стоїть заборона, просто можуть не допустити до участі у тендері. З іншої сторони за тендерними умовами «М.Ж.К.» теж не зовсім має право брати участь у тендері. Тому що стоїть умова мати кваліфікований персонал, спецтехніку, власні саджанці та інше», - пояснив міський депутат.

Однак чиновники вирішили по-іншому – і учасників до тендеру зрештою допустили, адже якби було лише одне «М.Ж.К.», то тендер би просто не відбувся.

Як вже зазначалося раніше, сума коштів, передбачених на озеленення міста, складає 2 мільйони 850 тисяч гривень. Їх отримає переможець конкурсу - «М.Ж.К.». Але оскільки це приватне підприємство не має можливості виконати ці роботи, то воно найме у субпідряд «Зелене господарство». Однак «М.Ж.К.» комунальному підприємству заплатить лише 2 мільйони гривень.

«Зелене господарство» готове на все

Директор КП «Зелене господарство» Володимир Мирка ситуацію із тендерами коментувати відмовився.

«Я не можу нічого сказати. Так як я на посаді перебуваю лише два місяці, а тендер був проведений ще напередодні Нового року», - пояснив Володимир Мирка.

Утримався Мирка і від коментарів щодо законності проведення тендеру, хоча зауважив, що не проти, аби їх наймали для здійснення робіт з озеленення міста.

«Нам це вигідно. Нам треба якось заробляти гроші. Якщо вони не будуть нас наймати, то ми не зможемо існувати», - сказав Мирка.

Тим часом колишній директор КП «Зелене господарство» Олег Савчук переконаний, що міські чиновники цілеспрямовано знищують господарство.

«Навіть те, що тендер відбувся до Нового року, до нового бюджетного періоду, то це вже про щось говорить. Тобто ще не сформований бюджет, а вже проводять тендер, виникає питання – чому так було зроблено? Це наштовхує на думку, що люди мали якусь ціль», - висловився Олег Савчук.

За словами Олега Савчука, «документи на участь у тендері готував департамент ЖКГ самостійно, а працівників «Зеленгоспу» лише ставили перед фактом, щоб господарство завідомо програло».

Крім того, колишній керівник «Зеленого господарства» зауважив, що протягом останніх років все менше і менше грошей виділяється на озеленення міста. Він також стверджує, що до такого складного фінансового стану підприємство довели міські чиновники.

«Як ви бачите, справа не в директорах, яких вже шість змінилося, а справа в менеджменті управління Луцької міської ради. Для цього повинен бути складений план виходу із ситуації. А це ж просто зменшили в два рази виділення коштів порівняно з минулими роками і хочуть покрити всі борги», - каже Савчук.

Водночас Олег Савчук вважає, що до проведення тендерів повинна залучатися громадськість міста. На його думку, «це б додало процесу прозорості та змусило чиновників дотримуватися закону».

Зрештою головна проблема «Зеленого господарства» - це земля, яка знаходиться у його власності, - зазначив Савчук.

«Ця земля є і у місті Луцьку, і за його межами. Напевно, саме вона когось цікавить», - так пояснює причину фінансових труднощів колишній директор КП «Зелене господарство».

Зроблено все по закону! – міські чиновники

У Луцькій міській раді ситуацію з тендером на озеленення також коментують неохоче. Зокрема заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська, яка курує роботу житлово-комунального господарства у місті, запевнила, що ніхто з її підлеглих не порушував закон.

«Тендери у департаменті ЖКГ по статті видатків проводилися згідно з вимогами чинного законодавства», - лаконічно прокоментувала ситуацію Лариса Соколовська.

Щодо всіх інших запитань, то заступниця мера відповіла, що «все решту ви можете почути, коли я буду давати відповідь на запит депутата Боруцького».

Ще один заступник міського голови Василь Байцим, який не так давно висловив думку, що «Зелене господарство» виграє тендер, переконаний, що підприємство рано чи пізно все ж буде процвітати.

«Моя позиція однозначна – «Зелене господарство» буде процвітати. Якщо не сьогодні, не завтра, то через місяць, через рік, через два, але це буде», - запевнив Василь Байцим.

«Вони обов’язково його виграють, якщо цього року не вийшло, то наступного обов’язково виграють. І якщо там є запитання по результатах тендеру, то потрібно звертатися до компетентних органів з ними. Я переконаний, що він був проведений в рамках закону. Інша ситуація, що, можливо, попередній директор не зовсім з цим справився», - порадив Василь Байцим.

«Я в тендери взагалі не влажу», - Романюк

Попри все залишається не зовсім зрозумілим, як на такі звинувачення на адресу своєї команди реагуватиме міський голова Луцька Микола Романюк. Хоча від нього вимагають службового розслідування того, як проводився тендер на майже три мільйони бюджетних гривень.

«Я не готовий сказати в деталях, як проходив цей тендер, адже я в тендери взагалі не влажу. Я сказав до мене не ходіть. Є відповідні комісії, там є певні вимоги, якщо ви дотримуєтеся цих вимог, ви виграєте тендери. Що стосується цього тендеру він був відкритий», - запевнив мер.

Хоча Микола Романюк дав чергову обіцянку «детально розібратися у справі».

«Там виникли якісь питання, я знаю, мені говорили. Я розберуся у цьому питанні і додатково поінформую. Раз підняли це питання, то я з ним розберуся. Хоча наскільки мені казали, то там ніяких питань немає» - сказав луцький міський голова.

Прокуратуру просять розібратися з чиновниками

Тим часом депутати налаштовані достеменно з’ясувати, чи справді були порушення під час проведення тендеру.

«Вся ця інформація є доволі підозрілою. Є ряд таких моментів, які зрештою не сприяють нормальній атмосфері в місті, тим більше не сприяють тому, щоб дане підприємство («Зелене господарство» - «ВН») запрацювало, вийшло з боргів та зрештою давало прибуток», - каже Святослав Боруцький.

Тому депутати справи так не полишать, а винесуть це питання на сесію міської ради, яка відбудеться 20 квітня.

«Наша комісія напрацьовує рекомендації. Бо на нашу думку є ще ряд моментів, усунувши які, за дуже короткий період підприємство змогло б вийти з фінансової заборгованості та загалом налагодити роботу», - переконаний Боруцький.

«Крім того, ми надіслали депутатське звернення на міського голову та у прокуратуру. Прокуратура має дослідити чи не проявляються тут корупційні дії високопосадових осіб», - обіцяє депутат міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
свій-чужий Показати IP 4 Квітня 2011 09:13
Романюк дійсно "ні в що не влазить",це йому вийде боком,бо він відповідає за все в цьому місті. Але ж не лучани керують містом ,тому вони й не знають фактичний економічний стан комунальних підприємств або не хочуть знати,не знають вартості комунальних послуг.
Незацікавлений Показати IP 4 Квітня 2011 09:16
Доки Романюк не вимете сра... мітлою Кубицького, в місті буде колотнеча з тендерами. Тендер - найкращий спосіб вкрасти і вкрасти багато. Нинішня "еліта" чогось кращого в цьому відношенні ще нічого не придумала. Кубицький - це підлота, злодюга з підлою усмішкою. Він нашепче на вушко, який він добрий, а відвернеться - і робить свою чорну справу. Романюк стає холуєм матьорих злодіїв міста і особливо цього монголоїдного циніка, апетити якого надмірні.
точно не депутат до Незацікавлений Показати IP 4 Квітня 2011 13:21
не знаєш броду- не лізь у воду, не знаєш людини прикрий отвір, який у нормальних людей називається ротом, або якщо такий "незацікавлений" то офіційно- факти
ку-ку до Незацікавлений Показати IP 18 Квітня 2011 20:13
а ти просто дурень!!! і всі букви з маленької, бо ти більшого не вартий!!! Не ганьби НАЙКРАЩИХ!!!
лучанин Показати IP 4 Квітня 2011 10:40
На моє глибоке переконання - це справа рук Соколовської! Хитра баба не може ніяк натішитися владою, а в комуналці повний делитант! Чи бачили Ви пані Соколовську хоча б на одному об'їзді міста?Як можна з кабінету керувати комунальною сферою? Правильно, ніяк, а от тендери мутити в самий раз! Тим більше, що відносини з Кубіцьким у них надзвичайно теплі.Моколо Ярославовичу, робіть кадрові висновки, бо лучани хочуть бачити зміни в комунальній сфері. При Соколовській вони не можливі!!!
Ваня до лучанин Показати IP 4 Квітня 2011 11:26
Я бачив Соколовську на об"їзді:) Нормальна така жіночка. Симпатичн, освідченна і доречі на відміну від інших ЛЮДЯНА:)
555 Показати IP 4 Квітня 2011 12:36
НЕ ТРОГАЙТЕ МАМУ, МАМА ХОРОША ПАНЯНОЧКА !
Балакати - не працювати Показати IP 4 Квітня 2011 12:54
Який гарний "радник" виходить з Савчука. "справа не в директорах, а в менеджменті управління Луцької міської ради" - а чи не для того міська рада наймає директора-МЕНЕДЖЕРА, щоб управляти господарством, при можливості, управляти вдало, і шукати вихід з кризи, і налагоджувати діяльність?? Саме такі директори, як Савчук, і докерувалися до ручки. Окрім смоктання бюджетних грошей за озеленення міста, можна ще іншими шляхами заробляти. А заїдьте в господарство - посадкового матеріалу - 0! А в Галавіна люди в черзі стояли, щоб розсаду для озеленення придбати! Ось вам і господарювання. А поганому танцівнику, як відомо, завжди щось та заважає..
Михайло Наход Показати IP 4 Квітня 2011 13:38
Хороший матерал. Дякую "ВН". Свободівцям також варто віддати належне, що піднімають дану тему. От якщо ще навчаться вносити конструктивні пропозиції, як вирішити цю та інші проблеми, ціни їм не буде на наступних виборах.
goodok Показати IP 4 Квітня 2011 17:47
Дійсно, свободівці в тему "нагавкати" можуть, а "покусати" не вдається. А "каравану" тільки те і треба. То може і не "гавкали" б?
Vlad2009 Показати IP 4 Квітня 2011 17:58
Міському голові важко простежити за всім.
АРМАДА Показати IP 4 Квітня 2011 17:59
Романюк відбиває кошти витрачені на виборах
Філософ Романюк Показати IP 4 Квітня 2011 20:15
Особливий респект ВН за фразу міського голови: «Там виникли якісь питання, я знаю, мені говорили. Я розберуся у цьому питанні і додатково поінформую. Раз підняли це питання, то я з ним розберуся. Хоча наскільки мені казали, то там ніяких питань немає» - сказав луцький міський голова. Оце ГОЛОВА. Оце сила!
Лучано Показати IP 4 Квітня 2011 20:21
Особливість менеджменту міської ради видно у словах Байцима: «Зелене господарство» буде процвітати. Якщо не сьогодні, не завтра, то через місяць, через рік, через два, але це буде». Оце серйозний аналіз ситуаці і економічне планування на найближчі два роки.
Жах Показати IP 4 Квітня 2011 20:35
«Моя позиція однозначна – «Зелене господарство» буде процвітати. Якщо не сьогодні, не завтра, то через місяць, через рік, через два, але це буде», - запевнив Василь Байцим. !!! Але ж мудра людина! Такі наукові висловлювання і точний економічний розрахунок! Видно руку практика! Звісно і літаки колись будуть в Луцьку літати, і завод по переробці сміття колись буде і аквапарк напевно що збудується! Все, про що ви мрієте, колись буде, але не завдяки вам, бо ви не на що не здатні, а можете виключно псувати повітря і будувати повітряні замки.
100% до Жах Показати IP 2 Червня 2011 11:29
100% Шоу триває!!! Прожекти живуть вічно!!!
свєтка Показати IP 4 Квітня 2011 21:17
Кажуть, проти Мамлсюк уже порушила прокуратура кримінальну справу за нецільове використання бюджетнихї коштів в розмірі 331 тис.грн. Тепер злодюзі - буде по заслузі!
Левин Показати IP 5 Квітня 2011 07:37
Изменять эту страну должны люди с современным европейским мировоззрением, не экс-комсомольцы. Изменять должны мудрыми и аккуратными шагами. И основное направление изменений на первом этапе должно быть внедрение максимальных свобод и стимуляция бурного роста всей экономики. А у нас в реале изменения хотят проводить экс-комунисты и комсомольцы, ломая народ грубо через колено, и в направлении повышения собственного экономического благополучия и роста своих предприятий и капиталов. И это Запад вполне устраивает - пусть их лучше ломают свой народ, чем соседние.
свій-чужий Показати IP 5 Квітня 2011 11:56
До Свєтка : Говорят ,уважаемая,что кур доят,но вот молочка их никто не пробовал... В том конкретном случае -средств из бюджета нет. Никто не знает,что ждет его завтра.
Ольга Показати IP 8 Квітня 2011 21:53
До Левина... ДА !!! ВЫ ПРАВЫ!!! Хотя я тоже из экс-комсомольцев. НО гнать-бы эту вонючую трухлядь, сочиняющую это: "ДА У НАС НЕСОВЕРШЕННЫЕ ЗАКОНЫ, НО ИХ НАДО ИСПОЛНЯТЬ!!!" А потом хоть в петлю лезь. Как например жить по дебелому ТЕНДЕРНОМУ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВУ с прогнозами (под названием техническое задание) на то сколько бешеных собак надо будет отстрелять в следуюющем году, если "приплод" их неизвестен, а яд подорожает не известно на сколько и прогнозы с бензином страшно непредсказуемые, да плюс цена на все материалы должна быть не выше, чем по региону в момент проведения тендера (а это ещё начало года)а до конца года кое-кто (...) вообще прогнозирует коллапс экономике Украины??? как тут быть законоумудрённым???
Цікавий Показати IP 11 Квітня 2011 16:54
А чому цю замітку ховають?? І не тільки цю? Є в когось пояснення??? (І якось дивним чином переформатовються новини!!! де багато і змістовних коментарів - все сховано!!, а де, вибачайте "пурга" - все доступно! Чи це лише моя суб"єктивна думка?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus