USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

«Я бачив, як автокрісло рятує життя»: у Луцьку організували розіграш не заради розваги. Фото

20 Грудня 2019 14:27
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» нещодавно оголосив незвичну для себе акцію – розіграш дитячого автокрісла.

Гівевей, як нині модно говорити, тривав упродовж тижня на сторінці Фонду у Facebook. А 18 грудня, у переддень свята Миколая, за допомогою сервісу-рендомайзера Фонд провів розіграш. Відтак щасливою переможницею стала молода мама з Луцька, косметолог Ольга Вольга, повідомили у прес-службі Фонду.

«Зараз в соцмережах справді трапляється дуже багато таких конкурсів-розіграшів. Але донедавна я якось ігнорувала можливість щось виграти, бодай навіть незначне. Мабуть, це через скепсис, бо ж відразу бачиш, як багато людей бере участь, поширюючи і лайкаючи ті розіграші. Та й хтозна, як такі конкурси проводять, чи чесно обирають переможців. А вникати нема часу і бажання. Так і я думала. І, впевнена, так мислить чимало людей, – ділиться думками переможниця. – Але побачивши у стрічці фото гарного автокрісла, я, як то кажуть, повелася. Виконала всі умови – вподобала сторінку Фонду «Тільки разом», лайкнула і поширила пост про розіграш. Ну і, звісно ж, написала коментар, що це кріселко потрібне для нашого маленького синочка».
Ольга зізнається, що взяла участь у розіграші вперше в житті і дуже сподівалася на виграш: «Чесно кажучи, це на мене не схоже, але була якась така щира дитяча віра в те, що мені пощастить. Не передати, якими були мої здивування і радість, коли мені надійшло сповіщення від сторінки Фонду «Тільки разом» про те, що я виграла».

«А я взагалі ще більш скептичний до таких речей, тому спершу навіть не повірив, коли дружина зателефонувала і емоційно розповідала, що їй усміхнулася удача і що вона сама в це не може повірити, адже бачила, як багато людей прагнуло виграти це автокрісло, – додає чоловік переможниці Євген Вольга. – Для нас це велика сімейна радість, адже маємо двох діток – півторамісячного Михайлика і шестирічну Анюту. Доня має своє автокрісло, вона й не знає, як це – їхати в машині не в автокріслі, адже змалку в ньому. От тепер і наш синочок матиме власне автокрісло, він у нас швидко росте, тому виграш для нас дуже доречний. Тим паче, це крісло має переваги, бо придатне і для немовлят, і для діток старших. Дуже дякуємо і Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за такий цінний подарунок, і удачі, яка нам усміхнулася. Все-таки варто вірити в те, що дива трапляються».
Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк розповідає, що ідея розіграшу автокрісла виникла після запровадження адміністративної відповідальності для водіїв, які перевозять дітей без автокрісел.

«Звісно, це не формат роботи нашого Фонду – проводити розіграші, які зараз стали дуже популярними в інтернеті. Але ми завжди підтримуємо хороші ініціативи, тому вирішили у такий інтерактивний спосіб привернути увагу до важливості використання дитячих автокрісел, адже суспільство по-різному сприйняло цю новацію зі штрафами, – каже Лариса Тарасюк. – І ми навіть не сподівалися, що так багато людей візьме участь у нашому розіграші. Виявилося, що проводити такі конкурси не зовсім просто, адже треба ретельно й довго перевіряти, чи переможець виконав усі умови розіграшу. У нас було близько 2800 поширень допису, орієнтовно 1500 лайків посту і 2400 коментарів. Зрештою сервіс випадкового вибору обрав переможницею учасницю з іменем Ольга Вольга. І тільки коли ми перевірили, що ця людина виконала усі умови, тоді сповістили ім’я переможця. Проте важливо розуміти інше – це не розіграш заради розіграшу, це найперше спосіб звернути увагу на дуже важливу тему – безпеку дітей, якою чимало батьків нехтують».

Подружжя розповідає, що дуже схвально ставиться до законодавчої новації з приводу обов’язковості автокрісел.

«Дуже важливо виховувати культуру використання автокрісел для дітей. Треба максимально популяризувати цю тему. Я кажу це як лікар, адже неодноразово бачив людей, які постраждали в ДТП, будучи непристебнутими. І бачив випадки, коли люди були пристебнуті ременями безпеки й дитина була в автокріслі. Це реально рятує життя. Тому наголошую: це надзвичайно важливо, щоби всі діти завжди бути в автокріслах. Так, цей засіб безпеки коштує грошей, але не можна нехтувати безпекою, життям і здоров’ям. Те саме стосується і дорослих – завжди треба пристібатися, навіть їдучи на незначні відстані, на передніх сидіннях і на задніх, – зауважує Євген Вольга. – Ми ніколи не грішимо, це вже рефлекс. Якщо рушає машина, а наша Аня не встигла пристебнутися, то доня зі своєю дитячою суворістю вимагає зачекати. І ми з того дуже тішимося. Бо це вже дитина нового покоління і нового мислення. Це має стати нормою для всіх».

Більше того, Ольга і Євген розповідають, що неодноразово подорожували автомобілем за кордон: «Ми з донею їздили в Чорногорію, Хорватію, Польщу. Навіть не уявляємо, як можна було б їхати в таку далеку дорогу без автокрісла. Це справді дуже зручно. Дитина була задоволена. А коли синочок підросте, плануємо і з ним мандрувати».
Крім того, подружжя поділилося думками з приводу діяльності благодійників, зокрема і Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Дуже приємно, що є люди, які готові ділитися, допомагати, вкладати власні кошти у добрі справи. Відверто кажучи, важко зрозуміти, що спонукає таких людей до благодійності, адже можна просто жити в своє задоволення, дбати тільки про себе і не перейматися чужими бідами, – міркує Євген. – Мені здається, на Волині, а особливо в Луцьку, всі знають про діяльність Фонду Ігоря Петровича Палиці «Тільки разом». Я особисто з цікавістю стежу за тим, що відбувається у нашому місті, області, бо вболіваю за позитивні зміни».

«На жаль, маємо дуже багато соціальних проблем, де без помочі благодійників держава сама не може впоратися, – додає Ольга. – Мені як людині завжди страшно потрапити в лікарню. Але як мамі ще страшніше потрапити в дитячу лікарню. Знаю, що в Луцьку нарешті запрацював сучасний перинатальний центр, що трошки покращилася ситуація в інфекційній лікарні. Це тішить. Але ще дуже хотілося б, щоби осучаснилася обласна дитяча лікарня. Гадаю, що дуже багато уваги треба приділяти саме медицині».

«Якби у мене було багато грошей, я допомагала б бездомним котикам і собачкам. Купила б їм корм і збудувала б теплі хатинки, щоб вони не мерзли взимку, – на завершення нашої розмови додає шестирічна Аня. – Я хочу, щоби всі люди були добрі й усміхалися одне одному. Так мене вчать мама і тато, а я буду вчити свого братика».
ДОВІДКОВО

Нещодавно український парламент запровадив адміністративну відповідальність для водіїв, які перевозять дітей без автокрісел. За перше порушення водієві загрожує штраф у 510 грн, за повторні протягом року – 850 грн.

За задумом законотворців, нововведення спонукатимуть українців масовіше користуватися дитячими автокріслами, аби батьки перестали нехтувати правилами безпеки, що в результаті зменшить травматизм і смертність на дорогах.

На жаль, на думку деяких батьків, купівля дитячого автокрісла – безглузде витрачання грошей і просто чергова модна тенденція. Однак це справді предмет безпеки, який здатний забезпечити малюка надійним захистом в разі виникнення аварійної ситуації. У всіх розвинених країнах наявність автомобільного крісла для дитини є обов’язковою і суворо регулюється законодавством.

Навіть якщо вас не лякають штрафи, все-таки турбота про безпеку та здоров’я власних дітей мають бути у пріоритеті. Автокрісла – це не предмет розкоші, автомобільний аксесуар чи забаганка чиновників, а необхідність. Зробити безпечним перебування дитини в авто – основне завдання свідомих батьків.

За даними ООН, щодня у світі в результаті ДТП гине 500 дітей, тобто близько 187 тисяч на рік. З них 36% малюків гинуть як пасажири, а 38% – як пішоходи. За офіційною статистикою, в Україні внаслідок ДТП щороку гине 300 дітей, а близько 1000 травмується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus