USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Я не дам розікрасти українську землю», – виступ Ігоря Палиці у Верховній Раді

13 Листопада 2019 11:49
Україна не готова до впровадження ринку землі, зокрема через те, що близько 40% наділів – не інвентаризовані. А селяни, попри заяви ініціаторів ринку, не матимуть змогу придбати землю і працювати на ній в тому числі через дорогі кредити на покупку техніки і устаткування. Тому впровадження ринку землі в нинішньому вигляді неприпустиме.

Про це нардеп від Луцька Ігор Палиця заявив з трибуни Верховної Ради під час обговорення законопроекту щодо впровадження ринку землі.
Перш ніж озвучити позицію групи «За майбутнє» стосовно продажу землі, Ігор Палиця звернувся до представника партії «Слуга народу» Дмитра Костюка, який закидав Вадиму Рабіновичу, що він – громадянин Ізраїлю з натяком на його національність, мовляв, хтось раніше не захищав українську землю.

«Шановні слуги народу, я вас дуже прошу, не переходьте на такі моменти, коли ми голосуємо в залі. В кожного своє право приймати рішення. Тут кожен окремий депутат, незалежний ні від кого. В мене мама єврейка. Я українець. І я не дам розікрасти українську землю. В залі є хтось росіянин, ще хтось. Але вони всі українці. І якщо хтось із вас спробує ділити когось на національності, майте на увазі, ви погано закінчите.

Щодо ринку землі, то група «За майбутнє» не буде голосувати за це питання, тому що закон сирий. Ви хочете зробити цивілізований ринок? Куди ви спішите? 40% земель не інвентаризовані. Люди, пайовики, які мають на руках акти ще зразків Радянського Союзу, не мають грошей, щоби провести оцифрування й інвентаризацію цих земель. 40% білих плям, після чого почнеться рейдерство. Хочете запустити ринок? Зберіть людей, порадьтеся, дізнайтеся, які проблеми.

Вирішіть ці проблеми. Заплатіть за цих людей, якщо в них нема за що інвентаризувати свої землі. І дайте можливість продати. І ми підтримаємо цивілізований закон. Не спішіть. Це стосовно того, чия приватна власність. Так, люди мають право розпоряджатися своєю приватною власністю. Але на превеликий жаль, той, хто каже, що ми їх в цьому обмежуємо, вони з радістю почнуть працювати на цій землі. Не почнуть, поки ставка рефінансування Нацбанку більше 16%, а кредити по 20%. Не почнуть. Через те, що вони доведені до зубожіння, підуть в комерційний банк закладати землю, брати кредити і втратять назавжди те, що мають.

Давайте допоможемо їм, давайте створимо державний банк, який буде кредитувати фермерів і селян під 3-5%. Саме державний. Якщо вони не справляться, маючи альтернативу, то земля буде в держави, а в не в комерсантів або іноземців. Давайте їм допоможемо в цьому, без поспіху. І наше бачення стосовно державної землі, а не приватної, розпайованої – вона повинна залишитися в держави, її не треба розбазарювати. Хай держава її здає в оренду дорого, контролює сівозміну якісно і вона завжди буде належати нам», – сказав Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
скептик Показати IP 13 Листопада 2019 11:56
підтримую 100 %. держава повинна дбати про людей та їх законні інтереси, а не робити злидарями
123 до скептик Показати IP 13 Листопада 2019 13:06
В Польщі земля іноземцям не продається, і ще купа обмежень. Але є підтримка свого селянина, фермера. І сільське господарство в Польщі самі бачите яке, куда там Україні і всьому постсовку. А те що зараз хочуть втулити, це ті ВАУЧЕРИ на приватизацію, що були в 90 -х,
Саша Показати IP 13 Листопада 2019 12:12
красава! Підтримую на 100%.
Руслана Показати IP 13 Листопада 2019 12:27
Земля ніколи не належала звичайним громадянам України. При створенні ОСББ у Луцьку, я дізналась, що наш будинок, то є наша власність (всі мешканці співвласники) , а от земля , на якій будинок знаходиться 25 років нам не належала і не належить! Плата за землю збирається незаконно. Я здивонана і обурена. Щодо землі у селах, то прості люди її також не мають. Людей дурили всі роки! Паї позабирали і крутять -вертять "фермери" , які "мітингують" на нових тракторах під ВР! Пручаються ринку землі ті, хто за безцінь цю землю використовує і вижимає з неї останні соки. Президент Зеленський хоче повернути справедливість. Це моя думка.
скептик до Руслана Показати IP 13 Листопада 2019 14:34
ви маєте право землю приватизувати
123 до Руслана Показати IP 13 Листопада 2019 15:45
Скажіть но дорогенька Руслано! А хто з простих селян може собі дозволити купити 200 тисяч гектарів землі, під кого така норма в законі написана ? А продаж землі іноземцям під час війни ? Ви або наївна, або дуже, дуже продумана і хитра особа.
лучанка Показати IP 13 Листопада 2019 12:34
Не очікувала. Приємно вражена.
Ірина Показати IP 13 Листопада 2019 13:01
Молодець! Дуже правильна ініціатива і пропозиція!
Луцьк Показати IP 13 Листопада 2019 13:18
Респект .
Ковель Показати IP 13 Листопада 2019 14:15
Не очікував...Респект!Дуже правильна позиція!!!!
Місто Показати IP 13 Листопада 2019 14:27
Правильно сказано, дай Бог до вести до кінця!!!
Надія Показати IP 13 Листопада 2019 16:10
Поважаю за позицію у відповідальний момент!
Показати IP 13 Листопада 2019 16:46
от якраз деракти на паї перших зразків (вони червоного кольору, мають по суті всю інформацію окрім кадастрового номеру і не в несені в реєстр речових прав) найбільша гарантія зберегти землю в своєму володінні! бо в нас в державі є "чорні" держреєстратори, які без відома можуть змінити власника в держреєстрі речових прав. разом з тим в Україні існує судова практика, де володарі "червоних" (не плутайте з рядянськими) держактами на землю повертали собі у власність "помилково наділену" або віддану сільською радою в оренду на 49 років землю! в КУиїві не знають скільки і де є державної і приватної землі, знають тільки скільки є всього!, а от в кожній сільській раді про свою землю знають все!!!! де чия і скільки... іноді намагаються "віджати по тихому", якщо власники померли і не з"являються їхні спадкоємці в селі певний час. але то випадки поодинокі! головне, щоб ринок з"явився, бо тоді буде ринкова ціна, на яку орієнтуватимуться люди при укладанні договорів оренди! і це не 2 мішка пшениці + мішок цукру в рік за 2 га, а 2000 доларів в рік за 2 га (приблизно). з такою справедливою орендою хто продаватиме землю?
!!! Показати IP 13 Листопада 2019 18:43
Молодець Палиця,правду казав давайте лыс продаэться, давайте землю продамо, а потім і орнозем почнемо вагонами продавати, як колись під час війни
Лучанин Показати IP 13 Листопада 2019 20:14
Як завжди, красавчік
Лучанка Показати IP 14 Листопада 2019 10:27
Дуже все правильно сказав І.Палиця і про земельне питання і про розкручування міжнаціональної ворожнечі!!! Підтримую повністю.
Марія Івано-франківс Показати IP 14 Листопада 2019 14:35
Пане Ігоре Палиця, ви є дійсно патріот України. Ми гордимось вами. Так тримати. Дякуємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus