USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Якщо не поважати людей – буде Коліївщина», – Ігор Палиця про продаж землі

15 Листопада 2019 00:29
Якщо українцям не дати можливості заробляти на своїй землі і не запропонувати альтернативи продажу землі, це виллється в народний гнів з фізичним насиллям, вважає народний депутат від Луцька Ігор Палиця.

Про це він заявив в ефірі телепередачі «Право на владу» 14 листопада.

Народний депутат зазначив, він та його однодумці з групи «За майбутнє» не проти впровадження ринку землі, але закон має бути цивілізованим. Тим більше, що передумови до цього вже давно назріли.
«Перед тим, як їхати на голосування за цей законопроєкт, ми з колегами зібрали волинських фермерів і поцікавилися їх думкою. Зробили такий міні-референдум. І ми почули їх думку про те, що, безумовно, ринок землі потрібен і не можна обмежувати пайовиків. Фермерам краще раз купити землю, аніж домовлятися за оренду паїв чи бути незахищеними перед рейдерством. Але вони сказали ще одну важливу річ: «У нас немає грошей купити цю землю».

Ігор Палиця акцентував: сьогодні в Україні економіка на нулі, країна воює, а бізнес не може взяти дешеві кредити. В таких умовах продавати землю – це створити передумови до народних заворушень.

«Що буде, якщо зараз відкриють ринок землі. В селянина нема грошей, в кращому випадку йому заплатять 1,5 тисячі доларів за гектар. Через півроку цих грошей у нього не стане. А хтось купив у нього пай за 5 тисяч доларів і перепродав через три місяці за 10.

Селянин подивиться і вирішить, що його ошукали. Бо він був бідний, не мав змоги вести своє фермерське господарство і почати заробляти на землі. В нього була єдина альтернатива – продати. Тоді він зі своїми однодумцями, всім селом підуть до нього і ми побачимо Коліївщину. Якщо не поважати людей – таке буде», – переконаний політик.

Тому, на думку Ігоря Палиці, повинен бути створений державний земельний банк, в який може прийти власник паю і отримати доступний кредит під 3%, щоб мати можливість заробляти на своїй землі. Якщо не впорається – це буде вже його помилка, але земля повернеться державі.

Крім того, Ігор Палиця зауважує: в приватних руках перебуває 28 мільйонів гектарів, а в держави 10 мільйонів. І він категорично проти продавати землю, яка перебуває в державній власності, бо її, на переконання нардепа, треба здавати в оренду.

Водночас він запропонував голові комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Миколі Сольському розглянути можливість обмеження продажу землі «в одні руки» не 210 тисяч гектарів, а, приміром, 500 гектарів, як у Польщі чи Угорщині. А ще – дати фермерам можливість відтермінування платежів, щоб вони могли викупити землю, якою вони користуються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ну так Показати IP 15 Листопада 2019 10:32
Якщо це його рішення - хай продає. Розумніші притримають або взагалі не продаватимуть, в чому проблема? Так зараз що завгодно можна продати, наприклад свою хату в селі за 60км від міста за копійки, а потім випадково там щось з'явиться, почнеться ріст, виросте ціна і все? З другої сторони хвилюються за людей які зараз взагалі нічого не мають з тієї землі, а про фермерів не думають, а саме фермери платять податки, виготовляють продукцію. Якщо фермери зараз не матимуть грошей щоб купити "забезцінь" то звідки потім гроші будуть щоб купити "втридорога"? Головне що іноземці не прийдуть і не розкуплять зараз це все, простий люд нічого не втратить
Шо сказати до Ну так Показати IP 15 Листопада 2019 14:44
Іноземці вже в черзі. І не наші, з подвійним громадянством.
Шерше ля фермер Показати IP 16 Листопада 2019 08:37
Зібрали вони фермерів.))) Смішно і гірко!...це саме ті люди, кому невигідно ринок землі. Бо їм добре, як є: забрав в баби-діда кусок поля в оренду, кинув їм мішок зерна, а реальні прибутки собі забрав і звалив на пів зими в емірати. А баби -діди раді й тому. Знущання над народом ваші фермери.
влад Показати IP 18 Листопада 2019 20:26
Ігор Палиця каже як патріот і я з ним згоден Наразі треба підіймати економіку створити державний банк і захистити селян вивчити досвід Польші і інших країн

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus