USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як і чому заборонили серіал «Свати»

30 Листопада 2017 11:45
Держкіно 29 листопада скасувало реєстрацію і визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони «Сватів». Серіал поповнив список з понад 500 кінофільмів, яким з тих чи інших причин Держкіно відмовило в держреєстрації і скасувало прокатні посвідчення протягом 2014-2016 років.

Як популярна стрічка потрапила в немилість влади, розповідає «Українська правда».

Чому

На "Сватів" українська влада звернули увагу ще наприкінці 2016 року.

Тоді Державна прикордонна служба на три роки заборонила в'їзд в країну акторам серіалу Людмилі Артем'євій і Миколі Добриніну. Прикордонники встановили, що ті незаконно їздили в окупований Крим.

Втім, тоді справа не дійшла далі заборони в'їжджати в Україну двом героям "Сватів". Старі сезони серіалу продовжували успішно виходити в ефір, не привертаючи особливої уваги СБУ та Міністерства культури.

Формально для цього була причина - все попередні сезони були зняті до 1 січня 2014 року. Фільми, зняті після цієї дати, підпадають під ряд обмежень, прийнятих Верховною Радою в лютому 2015 року.

Зйомки останнього, сьомого сезону проходили на території Білорусі. Його прем'єра була запланована на весну 2018 року.

Справжні проблеми у Володимира Зеленського та його дітища розпочалися 22 листопада 2017 року. У цей день спікер СБУ заявила, що в список персон нон ґрата потрапив один з головних «сватів» Федір Добронравов.

Росіянина звинуватили в тому, що він «неодноразово дозволяв собі публічні антиукраїнські заяви, підтримував анексію Криму і незаконно відвідував півострів».

«Якщо трапилася така дурість, то я молюся тільки, щоб все це закінчилося раз і назавжди», - заявив Добронравов.

Реакція Володимира Зеленського була швидкою і набагато більш бурхливою. 23 листопада він розмістив на YouTube відеозвернення, в якому повідомив, що не варто ставити знак рівності між Федором Добронравовим і всією командою «Сватів».

«Одному з акторів СБУ заборонило на три роки в'їзд в нашу країну. Якщо він порушив закон, він зобов'язаний сюди не в'їжджати. Але зв'язку між Добронравовим і тисячею людей, які працювали над цим проектом останні 15 років, ніякого немає», - заявив Зеленський.


При цьому він порадив силовикам зайнятися своїми безпосередніми обов'язками - навести порядок на вулицях українських міст.

Емоційний випад Зеленського на адресу СБУ не залишив байдужою публіку. Відео швидко зібрав більше двох мільйонів переглядів.

Наступного дня, 24 листопада, Володимир Зеленський записав ще одне звернення, в якому відповів критикам серіалу «Свати». За його словами, тільки в YouTube стрічка набрала 800 мільйонів переглядів.

«А всім людям, які нас сварять, які роз'єднують нашу країну, які хочуть нас ділити за кольором, мовою і так далі ... скаже один із знайомих усім образів Вася Голобородько: «А ви всі, лиходії, йдіть в ж * пу!» - підсумував комік.


Як

Про те, що «Сватів» в Україні більше не буде, стало відомо 29 листопада з коротенького повідомлення глави Держкіно Філіпа Іллєнко на його сторінці у Facebook. Хоча ще напередодні він говорив про те, що заборона на в'їзд в Україну артисту Федору Добронравову не означає, що українським телеканалам заборонено показувати серіал.

У коментарі заступник Іллєнко Сергій Неретін запевнив, що рішення Держкіно - це всього лише «виконання рішень, які приймаються на горі».

За його словами, механізм заборони наступний: спочатку СБУ внесла Федора Добронравова в список осіб, яким заборонений в'їзд в Україну; потім Міністерство культури за поданням СБУ внесло Добронравова в список осіб, які становлять загрозу нацбезпеці.

«Ну, а ми змушені, як того вимагає закон, скасувати прокатні посвідчення на всі фільми і серіали, де грає цей актор», - повідомив Неретін.

У спілкуванні з УП він також зазначив, що наказ підписував сам, так як Філіп Іллєнко знаходиться у відрядженні за межами країни.

Що далі

На телеканалі «1 + 1», на якому зараз демонструють попередні серії «Сватів» і де планувався показ нового сезону серіалу навесні, розцінили заборону як «полювання на відьом».

На думку телеканалу, слід чітко розібратися, чому заборонений саме цей серіал, а фільми з участю інших акторів, які так само, як і Добронравов, висловлюються про приналежність Криму, спокійно продовжують показувати.

На каналі навіть склали для держорганів відповідний список акторів, які теж викликають питання.

Зокрема, у перелік «плюсів» увійшли: Леонід Кулагін, Кирило Кяро, Ольга Ломоносова, Тетяна Лютаєва, Дмитро Дюжев, Антон Макарський, Олександр Головін та інші.

«Прийшов час для проведення відкритої дискусії щодо необхідності визначення чітких критеріїв для прийняття подібних рішень, адже без прозорої системи подібні ситуації нагадують «полювання на відьом», - зазначає телеканал.

Чи буде сам Володимир Зеленський оскаржувати рішення Держкіно?

Прес-секретар «Студії Квартал-95» Тетяна Руденко заявила, що отримати коментар від Зеленського і його команди «поки, на жаль, неможливо». Володимир готує відкрите звернення до українців, яке опублікують найближчим часом.

У той же час Сергій Неретін на питання, чи реально взагалі оскаржити подібне рішення Держкіно, відповів: «Якщо у Добронравова або «Кварталу-95» є вплив на СБУ, то нехай оскаржують».

Втім, заступник міністра культури Юрій Рибачук в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив, що тепер «м'яч на полі» творців серіалу.

Можливо, серіал повернуть в ефір, тільки якщо опального Федора Добронравова замінять на іншого актора.

Євгеній Руденко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Назар Показати IP 30 Листопада 2017 12:08
Який же брєд!!! На іншого актора міняти???? Це ж Іван в цьому серіалі зіграв одну з кращих ролей. В чому йей серіал винен там же ніого немає поганого а позитив для людей! Ганьба хто хоче цей серіал заборонити!! Те що в Україні безпорядок то це ніого чи це серіал " Свати " винен??!!!!
678 Показати IP 30 Листопада 2017 12:11
«Несамовито актуальна тема» - обговорення долі шоу-проекту та шоу-блазня. В країні війна, в країні все робиться для того, щоб повернути її РФ. В країні на ладан дихає мистецтво, освіта, загалом культура. Але свати виявляється є найважливішим
Кум Показати IP 30 Листопада 2017 12:23
Уроди!!!!!!! Сміх жарти гумор посмішки забороніть на державному рівні- ""бо війна"" Застав дурнів молитися то і голови побють.......
Кум Показати IP 30 Листопада 2017 12:25
Цензор такий самий у** в кубі
всім Показати IP 30 Листопада 2017 12:58
Особи, зрощені на руській попсі без сватів сумуватимуть місяць. Може трохи довше. Але потім забудуть і заспокояться. Знайдуть іншу попсу, іншого Зеленського, такий зростає на ICTV, і заспокояться.
Андрій Показати IP 30 Листопада 2017 13:35
Краще б люди перестали дивитися "5 канал", то може стали б краще думати. А то більшість як зомбоване стадо !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus