USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як лучани можуть впливати на виконавчу владу?

11 Березня 2014 12:44
У статуті «Територіальної громади» прописано чимало пунктів, згідно з якими громадяни мають змогу офіційно контролювати органи місцевого самоврядування, а в разі незадоволення їхньою роботою громада може висловити свою недовіру владі.

Позафракційний депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов детальніше розповів про важелі впливу жителів міста на місцеву владу.

Перш за все, він зазначив, що Луцька міська рада не залежить від обласної. Колишній очільник Волинської області Борис Клімчук тісно товаришував із Луцьким міським головою Миколою Романюком і впливав на його рішення. «Клімчук не мав суттєвого впливу на справи у Луцьку, але він умів «нагнути» Романюка, і Микола Ярославович був готовий дякувати Борису Петровичу і вішати його портрет у своєму кабінеті. Міський голова навіть телефонував губернатору під час сесії міської ради і цим самим демонстрував, наскільки у них близькі відносини» - повідомив Осіпов.

Також він наголосив, що цього року Микола Романюк відмовився відкрито, у присутності лучан звітувати про свою роботу і його звіт відбувся у телеефірі. Зазначимо, що майже завжди Микола Ярославович звітує перед громадою у міському Палаці культури. Проте, переконує Осіпов, у минулі роки на свій звіт перед населенням Романюк скликав усіх працівників міської ради і малий відсоток пенсіонерів. «Людей попереджали, що міський голова не зможе відповісти на усі запитання і пропонували їх ставити у письмовій формі. У цей же час секретар Миколи Ярославовича замінював папірці із запитаннями людей на вже раніше заготовлені», - зазначив депутат.

Зауважимо, у Луцьку діє статут «Територіальної громади». У ньому вказано, що громадяни можуть проводити громадські слухання. Але для того, щоб люди могли організувати ці слухання і проконтролювати владу, потрібен, перш за все, дозвіл міського голови чи виконкому, альтернативою також є рішення міської ради або ж 500 підписів громадян. За останні роки влада міста не проявляла ініціативу у дозволі на такі збори. Минулого року громадянам вдалося зібрати більше тисячі підписів і провести громадські слухання з приводу медичної реформи. Списки із підписами людей здали у міську раду. Очільник міста разом зі своїми заступниками розділили списки з людьми по поліклініках, де обслуговувалися ці лучани. Зрештою, дільничні лікарі телефонували до громадян і цікавились, чи ті можуть відкликати свій підпис.

Лучани, наголосив депутат, мають можливість створити органи самоорганізації населення, для того, щоб контролювати вирішення питань, які є у їхньому районі. Але створити такі органи важко, тому що потрібно спочатку зібрати половину населення, яке проживає у районі. Зауважимо, в середньому в одному мікрорайоні міста проживає близько тисячі людей.

Потім, розповідає депутат, потрібно цю самоорганізацію зареєструвати.
Проте тут можуть виникнути труднощі, бо до цього часу, мовляв, невідомо, яка структура уповноважена це робити.

У Луцьку, як з’ясувалося, вже створений такий орган, на його організацію витратили два місяці. Так зване управління має чималі повноваження. Члени самоорганізації можуть приймати рішення, які є обов’язковими для виконання на певній території і вони повинні виконуватися виконкомом. Також цей орган може отримувати кошти на виконання делегованих повноважень.

У статуті «Територіальної громади» також передбачені місцеві ініціативи - це можливість громадян вносити на розгляд місцевого органу влади проекти рішень. Однак за весь час існування цієї процедури нею скористалися один раз і навіть таку ініціативу від громадян депутати проігнорували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
іля Показати IP 11 Березня 2014 12:52
правда
Лучанин Показати IP 11 Березня 2014 15:15
Те що Романюк дзвонив під час сесії Клімчуку говорить не про дружні відносини, а про те що наш мер тупий валянок!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus