USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як Луцьк готується до впровадження медреформи

7 Лютого 2018 08:00
Напередодні Нового року, 28 грудня, президент Петро Порошенко підписав закон, який дав старт медичній реформі. А наступного дня уряд ухвалив низку постанов та інших базових документів, які дозволяють розпочати відповідні зміни. Сам закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» вступив у дію 1 лютого та впроваджуватиметься поетапно.

Детальніше про підготовку медичних закладів у Луцьку до запровадження реформи Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало в керівника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Миколи Якимчука.

Він підкреслив, що до реформи в галузі медицини країна йшла близько 20 років: «Були різні проекти та напрацювання, розглядалися різноманітні програми та концепції, місцеві управління охорони здоров’я подавали свої пропозиції. І от нарешті теперішня команда міністерства напрацювала проект уже чинного закону. Зі свого боку ми оцінюємо його позитивно та готуємося до наступного кроку – впровадження реформи на місцях».

УКЛАДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЙ

Микола Якимчук розповів, що, відповідно до нового закону, упродовж першого півріччя цього року має бути створена Національна служба здоров’я України, яка діятиме на основі підписаних між пацієнтом і лікарем декларацій. Старт укладання декларацій, своєю чергою, припадає на 1 квітня.

«Ми зараз готуємо список лікарів, який розмістимо на нашому сайті. Він буде доступний і на сайтах медичних закладів, у реєстратурах. І після оголошення старту підписної кампанії там можна буде обрати лікаря та укласти з ним угоду. Це дуже проста процедура, для якої потрібні будуть паспорт та ідентифікаційний код. А для підписання декларації з педіатром – свідоцтво про народження дитини, паспорт і код обох батьків», – зазначив керівник луцького управління охорони здоров’я.
Проект декларації вже розміщено у вільному доступі, він працює в тестовому режимі. Передбачається, що декларацію підписуватимуть безстроково. Пацієнт, однак, зможе в будь-який час укласти угоду з іншим лікарем. Для цього не потрібно буде розривати наявну декларацію, адже укладання нової угоди через електронну систему автоматично ліквідовує попередню.

«Не потрібно робити з цього якогось ажіотажу. Система продумана, злагоджена. Наголошу, що для особи кращим рішенням буде обрати лікаря, який працює в медзакладі неподалік місця проживання пацієнта», – сказав Микола Якимчук.
ЗМІНА СТАТУСУ МЕДЗАКЛАДІВ

Оскільки перший етап реформування охоплює зміни первинної ланки медицини, Кабінет Міністрів має визначитися з об’ємом медичної допомоги, яку надаватимуть, зокрема, на первинному рівні, та підготувати відповідну постанову.

«Окрім того, цього року ми маємо провести оптимізацію комунальних закладів охорони здоров’я та надати їм шляхом перетворення статус неприбуткових комунальних медичних підприємств. Це поетапний процес із відповідним обговоренням у колективах, на депутатських комісіях та на сесії міської ради», – зауважив Микола Якимчук.

Так, луцьке управління охорони здоров’я вже ознайомилося з досвідом Тернополя, де з 1 листопада минулого року комунальні медичні заклади працюють як некомерційні підприємства.
«Створена в майбутньому Національна служба здоров’я (на основі договорів) співпрацюватиме виключно з тими медичними закладами, які матимуть статус підприємств. На практиці керівники таких закладів отримають більше прав у плані надання різних медичних послуг, формування штатного розпису, вибору оптимальних умов роботи для медичного персоналу, залучення різних платних послуг, використання коштів, тобто йдеться про швидшу оперативність і кращу якість надання послуг. Керівник стає менеджером та економістом, який забезпечує відмінну роботу підприємства для виконання його основного завдання – надання повної медичної допомоги», – наголосив Микола Якимчук.

Залежно від процесу перетворення медичних закладів у комунальні підприємства, вони матимуть змогу підписати договір із Національною службою охорони здоров’я протягом трьох періодів: із 1 липня, на 1 жовтня та 31 грудня.

«У випадку, якщо медичний заклад не укладе договору, він не отримає фінансування», – зауважив керівник міського управління охорони здоров’я.

Е-МЕДИЦИНА

Ще одне завдання, яке ставлять перед громадами в рамках медреформи, – це проведення комп’ютеризації та належного програмного забезпечення для використання в закладах системи eHealth.

«Наші медичні заклади працюють над оснащенням робочих місць комп’ютерною технікою, аби надалі оперативно проводити кампанію щодо укладання декларацій. Також ми працюємо над забезпеченням ведення медичної документації в електронному вигляді: це медичні карти, запис на прийом до лікарів, електронний рецепт, – розповів Микола Якимчук. – У наших медичних закладах робочі місця лікарів загальної практики вже оснащені комп’ютерною технікою. Також минулого року була прийнята програма «Здоров’я лучан», яка передбачає кошти для удосконалення комп’ютерної мережі. Наші лікарі їздили на семінари, де ознайомлювалися з системою електронного запису на прийом, веденням електронної документації».
ДОСТУПНІСТЬ ДОПОМОГИ

«Протягом останніх років у нас у місті утворилася низка нових амбулаторій, які наблизили надання первинної медичної допомоги мешканцям мікрорайонів у межах пішохідної доступності. Наприклад, у кінці 2016 року було реконструйовано приміщення під амбулаторію на вулиці Наливайка, 6, також під амбулаторію вже наприкінці минулого року було реконструйовано приміщення на вулиці Гордіюк, 39. Тож особи, які підписуватимуть декларації з сімейними лікарями, можуть брати до уваги тих лікарів, що працюють у медичних закладах, розташованих неподалік їхнього місця проживання.

Також ми працюємо над розширенням мережі медичних закладів у місті. Так, тривають ремонтні роботи у приміщенні амбулаторії на Вересневому, де буде, зокрема, повністю замінено системи тепло- та водопостачання», – зазначив Микола Якимчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Степан(Крымчанин) Показати IP 7 Лютого 2018 11:12
Мені цікаво-хтось, прочитав, повірив що буде краще?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus