USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як магія волинської глини допомагає віднайти спокій

24 Квітня 2020 19:14
Уже п’ятий рік поспіль на Волині діє проект арт-терапії «Ліпка глиною», що його реалізовує громадська організація «Центр реабілітації інвалідів дитинства, сиріт «Зірка надії» за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Ідейний натхненник і засновник організації Олександр Жаловага зізнається, що робота з дітками з кризових сімей та дітьми з вадами стала для нього справжнім покликанням, пише сайт Фонду.

«Це стало сенсом життя і потребою. За ці останні роки у нас не було ні відпусток, ні відпочинку. Я вже просто не можу дозволити собі тривалу відпустку, адже мене чекають дітки у різних містах і селах Волині. Ця соціальна творча робота направду стала для мене своєрідною залежністю і покликанням. Відчуваю велику відповідальність за тих діток, з якими ми займаємося, яким допомагаємо розкритися і віднайти гармонію на заняттях з арт-терапії глиною», – розповідає чоловік.
Читати ще: У Луцьку за сприяння Фонду Ігоря Палиці дітей навчають ліпленню з глини

Спершу «Зірка надії» займалася лишень із вихованцями Луцького навчально-реабілітаційного центру, дітки з якого стали членами цієї громадської організації. Згодом діяльність розширилася на всю область. Працюють переважно із учнями інклюзивно-ресурсних центрів. Загалом щороку до проекту долучається близько 600 дітей.

Щороку організація влаштовує виставку кращих робіт, демонструючи здобутки за рік. Минулоріч восени відкрили школу гончарства. Тепер же хочуть створити мистецький майданчик у старому місті.

«Ми працюємо з дітками з різними вадами, відхиленнями, проблемами. Вже за кілька занять діти із психічними розладами стають спокійнішими, їм робота з глиною допомагає, – розповідає Олександр Жаловага. – Працювати з різними дітками важко, до кожної – свій підхід. І не так важливо, який діагноз, які проблеми має ця дитина, важливо розгледіти, що в цієї людинки в серці. Адже все добре в житті стається з Божою допомогою. І це не просто арт-терапія, це своєрідна молитва».
Читати ще: У Луцьку творять дива із глини

Ліплення глиною справді має особливу силу. Це природний матеріал, з яким напрочуд легко і приємно працювати. З пластиліном навіть не порівняти, адже глина має свою енергію.

«У найменших діток завдяки заняттям із ліплення глиною гарно розвивається дрібна моторика. Глина добре розвиває уяву, вона заспокоює і розслабляє, – провадить керівник організації. – Навіть батьки кажуть, що приводять дітей на заняття і самі тут заспокоюються. Бо у нас справді позитивна атмосфера. І це попри те, що трапляються вкрай важкі діти, нервові, зі складними розладами, емоційно підірвані. Та ми бачимо, як ці заняття допомагають віднайти душевну рівновагу, й дуже з того тішимося».

Олександр Жаловага наголошує, що проект не відбувся би без допомоги та підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який сприяв матеріально. Особливо важливим для «Зірки надії» було придбання печі.
«Фонд став нашим надійним другом. Нам не довелося оббивати пороги і випрошувати. На нас відразу звернули увагу й допомогли, – пригадує він. – Це дуже незвичайний фонд, у який не треба стукатися, напрошуватися, на відміну від багатьох інших, які я називаю фондами закритих дверей. Я спостерігаю за тим, скільки добрих справ робить Фонд «Тільки разом» та його засновник Ігор Палиця, і щиро радію, що є такі люди. Працюючи з командою Фонду, ми побачили, що ці люди – не просто великі фахівці своєї справи, а й просто люди великої душі, які щиро переймаються тим, що роблять, які вміють і хочуть приділити тобі увагу, просто по-людськи. А це безцінно».
«Якби не Фонд Ігоря Палиці, не ця основа і підтримка, нам би було значно важче, – продовжує Олександр Жаловага. – Не завжди фінансова підтримка у таких справах на першому місці. Насамперед – моральна підтримка, сприяння, інтерес. Мені не треба мати якісь знайомства, вирішувати якісь питання, я знаю, що у разі потреби у Фонді завжди відгукнуться. Вперше, коли я потрапив у Фонд Ігоря Палиці, то відчув, що тут тобі завжди раді, що тут готові прийти на допомогу. Справжнє непідробне добро завжди відчувається».

Тим часом вихованці Олександра Жаловаги із нетерпінням чекають завершення карантину, аби повернутися до звичних щотижневих занять. Адже діти просто сяють, виліплюючи милих ангеликів та звіряток, випалюючи дзвоники, свищики, горнятка і багато інших виробів. Їм таке заняття направду до душі, адже магія глини неабияк надихає. Правду кажуть: коли ти бодай один раз спробуєш працювати із глиною, ця справа не залишає байдужим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Знаю Показати IP 24 Квітня 2020 22:01
Так, глина дає дійсно незабутні й незвідані досі відчуття для рук і душі))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus