USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Військова частина у Луцьку - в блокаді. Як живеться солдатам?

25 Січня 2014 17:41
Теплі батареї, зелена цибуля в горщиках і …живі риби у трилітровій банці: журналістам вирішили показати побут солдат внутрішніх військ, які четверту добу сидять в облозі євромайданівців у Луцьку.

Командири кажуть, що обурені повідомленнями у волинських медіа, і заперечують, що знущаються над солдатами за їх небажання «їхати на Київ». Про це інформує ВолиньPost. Журналістів запросили у військову частину, щоб продемонструвати побут солдат і розвіяти міфи. Прес-тур для журналістів провели у суботу, 25 січня.

Військова частина – в блокаді. Виїзди засипані дерев’яними ящиками і металобрухтом. Тож, журналістів заводили на територію через вузеньку хвіртку.

Прийом був гостинний: командир запросив медійників просто до свого кабінету.

«Я хочу зробити заперечення тої статті, що, ніби, командир військової частини знущається над військовослужбовцями, обзиває їх нецензурними словами і змушує їх виїжджати на Київ, - каже командир частини, підполковник Степан Логуш. - Я заперечую інформацію, що військовослужбовці сплять на підлозі в якості покарання. Я вас сюди запросив, щоб показати умови проживання і харчування особового складу. Військова частина, скажем так, забарикадована. Відповідно до мого наказу люди були переведені на казарменне положення, щоб цілодобово вести службу, щоб сторонні особи не потрапили на базу. Зрозуміло, що батьки переживають. Я їх запевнив, що на даний час вони знаходяться на базі та на Київ виїжджати не будуть».


Втім командир частини таки визнав «професіоналізм» мітингувальників, які заблокували та забарикадували ворота.

Медійникам кортіло поспілкуватися з солдатами. Командир запевнив: дасть поспілкуватися будь з ким: «Щоб ви не казали, що ми когось обираємо». І дав розпорядження підлеглим «вибрати одного з кожної роти».

У казармах, коридорах і кабінетах панувала зразкова чистота. Ба, більше: коридори продовжували мити й у присутності журналістів: відразу ж стирали натоптаний взуттям бруд. Склалося враження – аж занадто. Втім, військо все-таки. Хто зна, може тут так завжди.


Солдати голосно та чітко зверталися до командирів. В коридорах та кабінетах усі стояли за командою «струнко». Якщо сиділи – то як зразкові першокласники. Кімнату з вогнепальною зброєю не показали: заборонено.


Військові командири йшли по п’ятах журналістів і просили торкнутися батарей, зайти майже у кожне приміщення. Усіляко підкреслювали: усе, що ми вам показуємо – це ніякі не «потьомкіські села».

«Ви ж самі бачите, що це все не за одну ніч зроблено»,- казав один зі старшин.

- А звідки у вас гроші на ремонти та утримання бази? – спитався хтось.

- У нас є ліцензія на охорону приватних об’єктів. Їх власники нам за це платять, - пояснив старшина.

МАЄМО ПОДЯКУВАТИ, ЩО НЕ ДАЮТЬ НАМ ВИЇХАТИ

Військові всіляко уникали розмов про сутички у Києві. Командири відбувалися загальними фразами, мовляв «так, ситуація складна», а солдати по-військовому відшивали: все, що треба, скаже командир. В одній з казарм журналістів чекали. Тут були не лише солдати, а й їх мами. Хлопців розпитували: мовляв, як вам тут, «в облозі?»

«Трошки важче стало, посилений режим. Менше шикувань. Але більше роботи, охорона території»,- ділиться враженнями солдат строкової служби Сергій Тергіогло.- По дисципліні нічого не змінилося. Ми трошки спимо менше. А так все добре. Мирні люди стоять, вони, в принципі, знають своє діло. В деякій мірі, ми маємо подякувати їм, що вони не дають виїхати».

Мама одного із солдатів лучанка Світлана Стельмащук теж запевняла: усе тут добре: «Питаю: «Син, що тобі принести?», а він: «Мамо, нічого не треба! Тільки цукерки, печиво, водички газованої, мандаринк». Якби погано годували, то він би цього не говорив, він би казав: Мамо, принеси кусок м’яса!».
У харчоблоці військової частини о 10:30 ранку готували чай, у каструлі лежали почищені цибуля і морква.
А ще, на вікні росте цибуля й з банки зробили акваріум.
Розповіли також, що на базі є розплідник, де живе 8 собак.
Також є актова зала яким дуже пишаються силовики, бо «тут недавно зробили ремонт».
Показали стоянку військової техніки, біля якої паркан бази особливо посилений та обгороджений колючим дротом.
Солдати розповіли, що барикада біля воріт створює для них значні незручності. «От вчора автозаки не змогли повернутися», - пояснив Степан Логуш.
Барикада також заважає силовикам підвозити продукти до бази. Розповідають, що поки задовольняються припасами на місці, а розвантажувати машини доводиться через калітку.
Поки журналісти у супроводі військових вивчали територію частини, за ними з подивом спостерігали євроймаднівці з-за паркану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
подполу Показати IP 25 Січня 2014 18:26
віри тобі нема...приймай підпорядкування народу і не вчиняй протиправних дій... сиди тут і не будь пі**расом, як ти називав своїх підлеглих...
Злий Показати IP 25 Січня 2014 21:48
Да,частина помінялася з того часу як я там проходив службу. Молодці,навели трошки порядок,облагородили. Не знаю як зараз,а раніше тут було мудре командування і особовий склад.
я Показати IP 26 Січня 2014 08:40
Я , конечно, не всему верю, знаю , как наводится показуха перед комиссиями, одно хорошо, что не едут ..., а неудобства, вам бы неудобства с Грушевского, не дай Бог...
Олександр Показати IP 26 Січня 2014 10:30
я служу в цій частині,і повір ніякого показухи,там так завжди!!!!!!!!
Олександр Показати IP 26 Січня 2014 10:31
ніякої*))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus