USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як на Волині допомагають діабетикам

7 Квітня 2016 16:31
На Волині понад 24 тисячі людей живуть із діагнозом «Цукровий діабет». В Україні недугу діагностували вже у понад мільйона хворих. Згідно з прогнозами фахівців до 2030 року від діабету потерпатиме 10% дорослого населення нашої планети.

Діабет – полігенне захворювання, тобто причин виникнення дуже багато. Насамперед - спадковість, адже майже половина хворих мали в родині діабетиків. Окрім того, у групі ризику люди з ожирінням і надлишковою вагою, зниженою руховою активністю, мами, які народили дитятко вагою 4-4,5 кілограма і сама малеча. Діабет може бути наслідком грипу і, навіть, стресу. Ще одна причина – вік.

Про це йшлося під час прес-конференції до Всесвітнього дня здоров’я під гаслом «Переможемо діабет!» 7 квітня в залі колегії управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації.

Як повідомляє головний лікар Волинського обласного центру здоров'я Сергій Новосад, у людей після 40 років підвищується ризик виникнення цукрового діабету другого типу. Люди роками живуть з цим захворюванням і не підозрюють про нього, бо цукровий діабет спершу не болить. Втім, варто насторожитись, коли є сухість у роті, оніміння кінцівок, часті походи до туалету вночі, втрата ваги, загальна слабкість, сухість шкіри, кровоточивість ясен.

Інсулін – це єдиний порятунок і життєво важливий препарат для хворих, у яких перший тип цукрового діабету – молодих людей від народження до 40 років. Якщо у хворого цукровий діабет другого типу і лише на початку захворювання при невисоких рівнях глікемії в межах 6-7ммоль/л, то іноді рівень цукру вдається відкоригувати дієтою. Хворим рекомендується харчування, де менше легкозасвоюваних вуглеводів, тобто про виноград, дині, морозиво, тістечка, солодощі, хліб, окрім висівкового, макарони та інші подібні родукти потрібно забути.

Варто пам’ятати, що діабет вилікувати не можна, з ним потрібно навчитися жити і скрупульозно дотримуватись порад лікаря – підсумувала заслужений лікар України Лариса Джанкарашвілі.

Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук повідомив, що рішенням міської ради від 24.02.2016 № 4/11 затверджено Програму «Дитячий цукровий діабет на 2016-2017 роки», метою якої є поліпшення допомоги дітям хворим на цукровий діабет, зменшення кількості ускладнень внаслідок цієї хвороби. Для реалізації згаданої Програми з міського бюджету для закупівлі витратних матеріалів (засобів контролю цукру в крові і помп) для КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» виділили на 2016 рік 552 тисячі гривень, а також для надання адресної грошової допомоги через департамент соціальної політики виділили 220,1 тисячі гривень.

«У Волинській області щорічно виявляють цукровий діабет у 20-26 дітей. На обліку у ендокринолога перебуває 150 дітей віком до 18 років. 100% діти області забезпечені лише генно-інженерними людськими інсулінами та їх аналогами, засобами самоконтролю, літературою по харчуванню. 25 діток отримують помпову інсулінотерапію. Щорічно хворі діти отримують санаторно-курортне лікування в санаторіях», -

повідомила головний позаштатний спеціаліст з дитячої ендокринології управління охорони здоров’я облдержадміністрації, завідувач ендокринологічного центру обласного дитячого територіального медичного об’єднання Тетяна Черниш.

Головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад відзначив, що у них в актовому залі щомісяця проходять заняття у «Школі діабетика», де хворі мають можливість пройти визначення рівня глюкози крові, а також отримати інформацію від лікарів різних спеціальностей, що дотичні до лікування цукрового діабету про те, як профілактувати виникнення ускладнень при цій недузі.

Сергій Новосад відзначив і важливість проведення скринінгових обстежень населення, які часто дозволяють виявити знижену толерантність до глюкози у обстежуваних чи навіть вже цукровий діабет як впершевиявлений.

«Здоров’я людини – це найцінніше, що є у кожного з нас є. Ніщо не може зрівнятися з ним: ні багатство, ні становище в суспільстві, ні слава. Це справжня коштовність, подарована нам природою. Кожна людина зобов’язана берегти своє здоров’я змолоду, адже саме здорова людина формує сильну націю. У Всесвітній день здоров’я бажаємо всім бути здоровими і життєрадісними!», - підсумував головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus