USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як обшуки СБУ шкодять українському бізнесу

28 Квітня 2017 15:02
Transparency International Україна заявляє, що політичний та економічний тиск на бізнес і компанії, які намагаються працювати відкрито, за останні роки значно посилився, і закликає правоохоронців утриматися від такого тиску, інформує Радіо Свобода.

«Водночас спостерігається розквіт контрабанди і нелегального бізнесу. Замість того, щоб сфокусуватися на протидії корупції та серйозним економічним і політичним злочинам, таким як економічні махінації, шахрайство, контрабанда, СБУ використовує свої ресурси для потенційного тиску на найбільшу в країні компанію у сфері інвестицій та фінансових послуг. Такі дії правоохоронців можуть призвести до подальшого зростання недовіри до державних інститутів та зниження зацікавленості інвестування в Україну», – йдеться в заяві, що з’явилася 28 квітня, через два дні після того, як Служба безпеки України провела обшуки і частково вилучила комп’ютерну техніку в інвестиційній компанії Dragon Capital і низці інших підприємств.

Генеральним директором Dragon Capital є член правління Transparency International Україна Томаш Фіала.

Причиною обшуків силовики назвали використання офіційно придбаної у 2015 році програми контролю робочого часу співробітників, використання якої з 2016 року, за свідченням СБУ, є незаконним, додали в ТІ Україна.

«ТІ Україна вважає, що під час обшуку та вилучення техніки СБУ не в повній мірі дотрималося тих стандартів, яких мають демонструвати силові структури у стосунках із бізнесом», – йдеться в заяві.

В організації заявили, що як представництво глобального антикорупційного руху Transparency International, будуть пильно стежити за тим, щоб правоохоронні структури не використовувалися з метою тиску на бізнес. Крім того, TI Україна закликала президента, парламент і Кабінет міністрів України, в межах своїх повноважень, забезпечити контроль поточної роботи СБУ, а також докласти максимум зусиль до її реформування.

27 квітня Служба безпеки заявила, що близько 300 компаній в Україні використовують заборонене шпигунське російське програмне забезпечення, за допомогою якого здійснюється віддалений контроль і зняття інформації, використання якого заборонене з 2016 року.

Перед цим у СБУ повідомляли, що викрили керівництво восьми компаній на продажі й використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення виробництва Росії, а її співробітники провели обшуки і вилучили комп’ютерну техніку у згаданих восьми компаніях.

Однак такі дії СБУ у багатьох в Україні викликають запитання, йдеться в матеріалі DW. Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський каже, що у випадку Dragon Capital йдеться про приватну компанію, яка й сама мала б бути зацікавлена запобігти шпигунству. Для цього достатньо було проінформувати керівництво, яке б само видалило проблемну комп’ютерну програму, каже експерт. А обшук і вилучення техніки, що зашкодило роботі підприємства, на думку Вишлінського важко кваліфікувати як "попередження".

Віталій Сич, головний редактор журналу "Новое время", інвестором якого є голова Dragon Capital Томаш Фіала, зазначив у Facebook, що причиною обшуку став бізнес-конфлікт Фіали та його бізнес-партнера, естонця Хіллара Тедера із Андрієм Адамовським за частку в одному із київських торговельно-розважальних комплексів. Останній, за словами Сича, є близьким до нардепів від фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка і Олександра Грановського.

Сумнівні обшуки

Опитані DW експерти звертають увагу на те, що обшуки в Dragon Capital - далеко не перший випадок, коли дії СБУ проти бізнесу викликають підозри. Голова наглядової ради Української асоціація венчурного та приватного капіталу UVCA Андрій Колодюк говорить про близько 50 випадків неправомірних обшуків в IT компаніях за останній рік. При цьому жодного звіту від СБУ про те, яка кількість справ була доведена до суду, а в якій кількості випадків вдалося довести правопорушення з боку бізнесу, немає.

Річний звіт Ради бізнес-омбудсмена за 2016 рік показує, що кількість скарг на службу безпеки у порівнянніі з попереднім роком виросла майже втричі - з семи до 20 скарг. Це найбільші темпи в порівнянні з усіма іншими державними інституціями.

Вишлінський сумнівається, що проводити резонансні обшуки у підприємців співробітників СБУ змушує їхній непрофесіоналізм. За словами експерта, якщо у випадку невеликих IT підприємців йдеться про різновид державного рекету, коли правоохоронці вимагають хабаря взамін на повернення бізнесменам необхідної їм техніки, то випадки, подібні до ситуації із Dragon Capital, набагато більше схожі на спосіб тиску з боку недобросовісних конкурентів, в яких СБУ використовується як інструмент.

Не лише бізнес

На нещодавній скандал із обшуками у керівництва компанії YouControl - онлайн-сервісу, який формує досьє на кожну українську компанію на основі інформації із державних реєстрів, - відреагували навіть у Transparency International Ukraine. В українському представництві організації назвали неприпустимим тиск та вибірковий підхід правоохоронних органів до бізнесу у сфері відкритих даних, а в Центрі протидії корупції зазначили, що справжньою метою СБУ було "нашугати антикорупційних користувачів сервісу та журналістів, які роблять свої розслідування, в тому числі за допомогою цього сервісу".

Втім, жертвами СБУ стають і самі антикорупційні активісти. Так голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив 10 квітня про те, що заступник СБУ Павло Демчина організував під його домом замовний пікет. У коментарі DW він також розповів що на нього та його організацію представники служби безпеки тиснуть, розповсюджуючи недостовірну інформацію та намагаючись дискредитувати його за допомогою даних, які могли бути отримані лише шляхом негласних слідчих дій. Причиною тиску Шабунін, передусім, називає вимогу Центру протидії корупції оприлюднити декларації керівництва СБУ, рівень життя якого, за словами антикорупціонера, не корелюється із формальними доходами.

Мільйонні збитки

Тиск правоохоронців на бізнес Вишлінський називає однією з найбільших перешкод для притоку в Україну закордонних інвестицій.Бізнесмени розглядають подібні випадки як ризик, який вони враховують перед тим, як вкладати гроші у певну країну. Вишлінський застерігає, що такі дії правоохоронців вбивають останній гвіздок у ґрунт намірів закордонних інвесторів, які чудово знають про те, що відбувається в Україні.

Про те, що йдеться про питання інвестиційної привабливості України говорить і Колодюк. За його словами, шкода від подібних обшуків може досягати мільйонів доларів. "Коли приходять із обшуком в одну з найбільших інвестиційних компаній країни - це не приватна проблема, - каже бізнесмен. - Президент та прем’єр мають взяти це питання під особистий контроль та відзвітувати перед громадськістю".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Обурений Показати IP 30 Квітня 2017 09:41
Ту Службу Бєздєльніків України вже давно потрібно, якщо не розігнати, то хоча б скороти рази в 2-3! Прос...ли 3 області України і далі ходять дують щоки та проїдають бюджетні кошти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus