USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як підписати декларацію з педіатром? Що треба знати лучанам

8 Травня 2018 19:04
Де, коли і як підписати декларацію з лікарем для дитини? Які потрібні документи? Чи приходитиме лікар додому на виклики? Чи є дедлайн укладання декларацій? Це аж ніяк не всі питання, які хвилюють батьків з початку старту медичної реформи. Адже стосується вона як дорослих, так і дітей.

Підписна кампанія з лікарями первинної ланки стартувала в Україні місяць тому. Лучани з квітня кинулись у заклади охорони здоров’я, щоб укласти декларацію зі своїм сімейним лікарем. Не оминув цей процес і найменших городян. З квітня батьки мають обрати педіатрів для своїх чад і підписати з лікарями угоди.

Як відбувається цей процес, що треба знати про нього і які зміни для маленьких пацієнтів приготувала медреформа пояснює заступник головного лікаря з медичної частини Луцької міської дитячої поліклініки Руслана Заяць. Тож пропонуємо відповіді на найактуальніші запитання.

Чи можна вже підписувати декларації з педіатрами в дитячій поліклініці?

Так, система вже працює. «Спочатку в нас були технічні неполадки: зависала програма, ми мусили часто зв’язуватися з Києвом, консультуватися, щоб правильно виконати усі кроки. Спершу було складно, зараз процес налагодився. Станом на ранок 8 травня з педіатрами вже уклали 1500 декларацій (у полікілініці зареєстровано 34 тисячі маленьких пацієнтів, у тому числі й підлітків – ред.).

Для цієї роботи створені 4 робочих місця, до комп’ютерів підключені принтер та сканер. На них поки що працюють оператори комп’ютерного набору і паралельно працюють лікарі. Частину дня реєструють оператори, а іншу – лікарі чи медсестри», - пояснює Руслана Заяць.
Який алгоритм дій батьків, які вже знають з яким лікарем підписати декларації?

Найперше – прийти на прийом до цього лікаря і з’ясувати день і час, коли можна прийти і підписати декларацію. Річ у тім, що в поліклініці вирішили «поділити» дні між лікарями: приміром сьогодні укладають декларації вранці з одним педіатром, а по обіді – з іншим. Завтра з третім і четвертим. Таку систему мусили впровадити з технічних причин.

«Для реєстрації декларацій використовується електронний ключ лікаря, записаний на флешку. Спочатку, коли ми постійно міняли ключі – система часто зависала. Тож ми прийшли до висновку, що краще виділити певний час так би мовити на окремого лікаря. Це дозволяє швидше і якісніше заповнити документацію та можна прийняти більше людей. Ми розділили день по часу прийому лікарів.

Практично до 20 години працює система і ми реєструємо. Інформація про те, коли ведеться запис на ім’я того чи іншого медика є у наших педіатрів. Батьки самі приходять до лікаря і з’ясовують, коли вони можуть прийти - медики їм повідомляють», - пояснює заступник головного лікаря.

Наступний крок – прийти у окремий кабінет з документами і заповнити всі дані.
Які документи потрібні?

В медзакладі пояснюють: батьки мають прийти з оригіналами та копіями паспорта одного з батьків та свідоцтва про народження дитини. В документацію також вноситься номер телефону матері чи батька, на який має надійти повідомлення з кодом, під яким зареєстрована дитина.

Підлітки (діти з 14 років) можуть уже заповнювати документи самі. Більше того, вони можуть обрати собі не педіатра, а сімейного лікаря.

Після реєстрації роздруковується 2 екземпляри декларації, один залишається в поліклініці, інший – у батьків.

Чи можна обрати іншого лікаря – не свого дільничого?

Так, педіатра можна змінити. І такі випадки, каже Руслана Заяць, є. Однак вони нечисленні. У більшості випадків батьки приходять до тих лікарів, у яких вони спостерігалися, тож фактично йде перереєстрація.

До якого числа треба укласти декларацію?

«Ми намагаємося до 1 липня охопити максимум пацієнтів. Адже, згідно з розпорядженням Міністерства охорони здоров’я, полікілініка отримає кошти на ту кількість пацієнтів, з якою укладені декларації. Проте підписна кампанія триватиме і до 2019 року», - пояснює заступник головного лікаря

Що буде з тими хто до 1 липня не підпише декларацію?

«Звичайно, допомога буде надаватися, як і раніше, проблем в цьому не буде. Є частина батьків, які до початку реєсрації вже відмовлялися і писали відповідні заяви, щоб дані їх дитини були в електронному вигляді. Їх не так багато, але вони є. Тож допомога буде надаватися тими ж самими дільничини лікарями», - переконує медик.

Що буде з викликами лікаря додому?

Якщо з попередніми питаннями більш-менш зрозуміло, то з викликами лікаря – складніше. Без проблем не обійдеться, погоджується Руслана Заяць. Адже система зміниться. Досі батьки телефонували в поліклініку, викликали лікаря додому, виклики передавалися педіатрові і той мав відзвітуватися за кожен виклик. Скоро буде по-іншому.

«За планом система викликів додому має змінитися. На даному етапі ми ще не відміняємо викликів, але батьків уже готуємо до того, що коли реформа проходитиме завершальний етап, тоді викликів не буде. Як це працюватиме: має бути прямий зв’язок пацієнта з лікарем по телефону, чи за посередництвом електронних носіїв (повідомлення, електронна пошта і под. – ред). І тоді лікар матиме право в телефонному режимі з’ясовувати, що сталося з дитиною. Можливо, зможе подивитися фото. І так зможе давати рекомендації: чи приходити на прийом в поліклініку, чи викликати екстренну допомогу, чи звертатитися до вузькопрофільного спеціаліста», - пояснює вона.

З останнім поки що до кінця не зрозуміло, як це відбуватиметься, адже для звернення до вузькопрофільного спеціаліста буде потрібне направлення від педіатра. Ймовірно, таких спеціалістів педіатри теж попереджатимуть в електронному вигляді про скерування до них пацієнтів.

Проте, запевняє Руслан Заяць, у деяких випадках педіатри додому до діток приходити будуть. Та до кого йти, а до кого ні – вони вирішуватимуть з батьками. Щоправда, наразі ця система не працює і виклики не відміняються. Але, наголосимо, поки що.

«Відміна викликів вирішуватиметься тоді, коли лікар набере певну кількість пацієнтів. Але точно все зміниться. Як було раніше: всі виклики реєструються передаються лікарю, і він тоді мусить всіх обійти і відзвітуватися. Тепер буде по іншому. Звичайно, труднощі будуть. Насамперед, це полягатиме у тому, щоб відвикли наші пацієнти від тієї системи, яка існувала ще з радянських часів», - зазначає Руслана Заяць і додає: служба надання меддопомоги вдома після запису викликів в реєстратурі залишається, як і цілодобова невідкладна допомога.

Чи не буде ситуацій, коли в черзі буде дитина на щеплення, дитина до року і дитина з температурою, бо лікар сказав прийти на прийом?

«Думаю, у випадках високої температури, відмови прийти додому не буде. Адже є ситуації, коли дійсно треба подивитися дитину на дому: висока темпертаура, висипка. Це ж може бути і кір, і вітрянка. Але бувають випадки, коли педіатра виликають до дитини, в якої немає температури, або яка вже доліковується. В більшості це повторні виклики, які не до кінця обґрунтовані. Крім того, думаю, лікар плануватиме прийом: приміром, першу половину прийому він оглядатиме здорових дітей, а іншу – хворих. Також профогляди плануватимуться так, щоб не було контакту з хворими».

Чи зміняться у зв’язку з цим графіки прийому педіатрів, адже зараз педіатри приймають три години на день?

«Так, графік прийому зміниться. Ймовірно, ми продовжимо час прийому, а менше часу буде на виклики. Але одномоментно відмінити виклики – нереально, бо наші пацієнти не готові. Ми це знаємо і категорично одразу не переходимо на іншу систему роботи», - запевняє Руслана Заяць.

Розмовляла Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Юля Показати IP 8 Травня 2018 22:29
Я в шоці.. Як це педіатр буде лікувати по Вайберу? Я їй буду фоточки скидати? То вона має одночасно і прийом вести і ще переписку-передзвон зі всіма хворими, які сидять вдома? Міністерство впроваджує реформу і саме не знає як це має на місцях виглядати. А тим, хто ще й в школу в перший клас іде цього року я взагалі співчуваю. Там теж впроваджують "новшества" з якими вчителі за голову беруться. Бідні наші діти.
1 Показати IP 9 Травня 2018 00:25
Насмішили про черги. Середа - день здорової дитини, коли педіатри наполягають приходити з немовлятами, але мами вперто ідуть важитися, мірятися у будь-який день, коли їм заманеться (не говорю про випадок, коли дитя дійсно хворе). А от зі щепленням біда, бо доводиться висидіти чергу з хворими(((
хехъ Показати IP 9 Травня 2018 03:41
идешь в поликлинику. Первую. Говорят - к окулисту? Через месяц или сейчас, но за бабки. К кардиологу? Очередь, через две недели! Сейчас, только платное. Хаха. Форевер.
Лучанка Показати IP 9 Травня 2018 22:20
А як вам ситуація в дитячій на Волі...де заставляють підписувати тільки зі своїми старими дільничиими???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus