USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як політичне майбутнє Садового може «потонути» у смітті

17 Червня 2016 10:39
Ситуація з Грибовицьким сміттєзвалищем може негативно відобразитися на політичній кар’єрі Андрія Садового.

Про це йдеться в матеріалі тижневика Волинські новини №20 від 16 червня 2016 року.

9 червня у Львівській міській раді було гаряче. Приміщення ратуші, де відбувалося сесійне засідання ради, охороняли бійці Національної гвардії та поліцейські.

Тут відбулися мітинги представників одразу кількох громадських організацій. Частина вимагала відставки міського голови Андрія Садового у зв’язку із ситуацією на Грибовицькому сміттєзвалищі. Правоохоронці не пропускали активістів на сесію Львівської міської ради. Тож мітингарі почали проривати кордони вартових.
Паралельно у самій залі відбулася бійка, сесійне засідання закрили, не розглянувши жодного з питань. Самого Садового у сесійній залі не було. Як повідомляють ЗМІ, перед штурмом він сів у машину й поїхав у невідомому напрямку. Хоча пізніше і стверджував, що був у власному кабінеті.

Тоді ж біля ратуші невідомі розпилили сльозогінний газ. Через сутички у Львівській міськраді до медиків по допомогу звернулися два нацгвардійці. А поліція відкрила кримінальне провадження за звинуваченням у хуліганстві.
СМІТТЄВА КАТАСТРОФА

Каталізатором гучних подій стала грибовицька трагедія. Як відомо, міське сміттєзвалище у селі Грибовичі 29 травня почало палати. Попри те, що наступного дня пожежники оголосили про ліквідацію займання, через заливання водою стався зсув. У результаті під сміттям опинилися троє рятувальників та один комунальник, усі загинули. А 7 червня на сміттєзвалищі утворилася тріщина завдовжки близько 80 метрів, де тривала пожежа. І лише 10 червня рятувальники оголосили, що вогонь вдалося локалізувати.

Львівська обласна рада ухвалила звернення до керівництва держави, аби те визнало ситуацію екологічною катастрофою. А також попросила передбачити 60 мільйонів гривень для ліквідації аварійної ситуації на Львівському міському сміттєзвалищі та почати рекультивацію. А ось пропозицію мера Львова Андрія Садового визнати саме місто зоною лиха назвали безвідповідальною та не підтримали. «Це перекладання власної безгосподарності на інші плечі», – зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Водночас у самій Львівській області вже віднайшли 12 ділянок, які можуть замінити сміттєзвалище. А пізніше з’ясувалося, що непотріб, який збирають на вулицях Львова, після грибовицької трагедії розвозять по всій Україні. Уже кілька днів самоскиди з сусідньої області прямують на Волинь – до луцького полігону твердих побутових відходів.

КОМУНАЛЬНА БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Ситуація зі сміттєзвалищем відобразилася на репутації міського голови. Адже серйозна комунальна проблема, яка забрала життя щонайменше чотирьох осіб, була відома, втім залишалася без розв’язання, аж до трагічних подій. Активісти Львова відкрито звинувачують мера у бездіяльності. У Мін­екології, до слова, вже заявили, що місцеве комунальне підприємство не допускало експертів до сміттє­звалища три роки.

Пристрасті, що розгорілися нав­коло цього об’єкта, ставлять під удар і Львів, і, звісно, його очільника. Адже столиці Галичини, що позиціонує себе як європейське місто, не до снаги розв’язати елементарну господарську проблему – налагодити роботу сміттєпереробного заводу. З часом території, придатні для полігонів, закінчаться. Так само через безгосподарність і хаотичну забудову Львів погрожують виключити зі всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Опозиційні до «Самопомочі» та самої фігури Садового сили уже взяли цю ситуацію в обойму. Наприклад, ВО «Свобода» навіть зареєструвало ухвалу про відсторонення міського голови. А оскільки амбіції Садового сягають президентського крісла, на ситуацію різко відреагував і президент Петро Порошенко. «Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», – наголосив глава держави, повідомляє його прес-служба.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко також загострила увагу у своєму Facebook, що «Самопоміч» делікатно мовчала про трагедію на сміттєзвалищі.

«Істерик, як навколо Кривого Рогу, не влаштовувала. Семенченко з десантом туди не виїжджав. Не його тема... А ми, коаліція, розглянемо це питання і допоможемо, звичайно. Львів’ян шкода в цій ситуації...», – запевнила Ірина Геращенко. До слова, Семен Семенченко у ті дні за «випадковим» збігом обставин опинився на Волині.

Звісно, штурм може бути вигідним для Садового, який таким чином уникнув потреби звітувати на сесії про ситуацію зі сміттєзвалищем. А методів радикалів (ті ж бійки, захват, галас) може не сприйняти загал, хай які вони потрібні.

«Якщо ж Садовий не розв’яже цієї проблеми зараз і Львів захлинеться у смітті, тоді, мені здається, це буде смертельний удар для його кар’єри. Тобто може виявитися, що Грибовицьке сміттєзвалище матиме ще одну жертву, якою буде сам Андрій Садовий. У загальноукраїнському форматі це може по ньому дуже сильно вдарити, тому що з’явився перший чітко акцентований проти нього меседж», – зазначив в інтерв’ю IA ZIK політичний аналітик Тарас Чорновіл.

Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
антон Показати IP 17 Червня 2016 10:48
хтось так назло робить комусь дорогу перейшов заздрість старшний гріх
магістр Показати IP 17 Червня 2016 11:41
якщо політичне майбутнє Садового потоне у смітті, то після цього успішно потоне і політичне майбутнє всього штучного проекту під назвою Самопоміч.
українка Показати IP 17 Червня 2016 12:34
Ворюга і олігарх.Кому воно потрібне,накрав стільки,що вистачить 10 поколінням вперед.В близькому часі так потоне майбутнє і всіх наших чинуш і олігархів. Вплоть до сільської ради.Бога не обманиш і він палкою бити не буде.Яка зависть до таких людців,скоріше жалість.Ніколи не нажруться
бе Показати IP 17 Червня 2016 13:53
садовому допоможе зі сміттям романюк! гроші не пахнуть-якщо навіть луцьк потоне в своєму та львівському смітті!
Завод сміття Показати IP 18 Червня 2016 10:50
За каденцію Садового у Львові було 43 пропозиціі з 14 краін світу про необхідність будівництва сміттєпереробних заводів довкола нині палаючого грибовицького сміттєзвалища... А скільки було пропозицій до наших мерів? З Китаю точно були. Там просто не знають відкатів... Ось і не побудували. Тримати руку на урочистих подіях ми усі вміємо. А от сміття багато з нас викидає де попало. Брище. Все на купу- гору для нащадків. Хай вони розберуться з цим гноєм. А воно (продукти сміттєзвалища) забруднює повітря випарами і землю опадами (вся іфекційна таблиця + таблиця Мендєлєєва). Водні горизонти теж страждають... Скоро може не стати прісноі води в довколишніх селах. Контрольні незалежні аналізи повітря, землі, води, ніхто не робить. А треба. Ось так зріють регіональні чорнобилі для внуків і правнуків... Екоцид! І хто за ним ховається? Ні не папа Карло а ми і ви. І ті хто при кермі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus