USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Для сміттєзвалища у Брищі придбають обладнання для знезараження фільтратів

13 Квітня 2019 10:27
Луцька міська рада веде перемовини з виробниками обладнання для знезараження фільтрату на полігоні твердих побутових відходів у селі Брище. Дві проби рідини вже відібрали, нині, формують кошторисну вартість обладнання, яке спеціально виготовлятимуть для сміттєзвалища.

«Для вирішення проблеми з фільтратами, ми ведемо перемовини з двома фірмами, одна з яких в Рівному, інша в Києві, щодо придбання установки контейнерного типу для знезараження фільтратів. Місяць тому вони відбирали проби фільтрату на полігоні в Брище, днями це зробили повторно, адже обладнання виготовляється індивідуально під кожне сміттєзвалище.

Найближчим часом мають все прорахувати і назвати нам кошторисну вартість. Ми розуміємо, що воно буде дороге, але іншого виходу немає, мусимо з цим боротися. Також, варто відзначити, що на новому полігоні зроблена дегазація: пробурили 9 свердловин, що унеможливлює викид метану в довкілля і забирає запах з полігону», – розповідає директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради Юрій Крась.
Нагадаємо, днями місцеві мешканці зібралися на полігоні та викликали поліцію.

«Від сміттєзвалище до моєї хати метрів 500-700, а з полігону фільтрати витікають за межі сміттєзвалища. Фільтрат витискається під великим тиском і з часом починає литися через дорогу, поряд хати, городи, пасемо корів. Раніше таких проблем не було», – розповідає місцева жителька Алла Майструк.
Сміттєзвалище знаходиться на території Княгининівської ОТГ. На 43-му сесійному засіданні 12-го квітня розглянули питання діяльності полігону.

Як результат, депутати ухвалили звернення в Луцьку міську раду з проханням виділити необхідні кошти для усунення виявлених порушень в експлуатації сміттєзвалища, щоб привести його екологічних вимог.

Під час обговорення депутати казали про те, що крайнім рішенням може стати звернення до голови райради з проханням про розірвання договору оренди на сміттєзвалище.

Втім, заступник голови Княгининівської ОТГ Юрій Рудь із цього приводу пояснив, що це не є вирішенням, адже довколишні села теж користуються полігоном і зупинка його діяльності може створити соціальну напругу.

«Проблеми, які зараз виникли, – пояснює директор ЖКГ Луцької міськради Юрій Крась, – це наслідок того, що при проектуванні полігону не передбачили встановлення обладнання для знезараження фільтрату».
«Ситуація щодо полігону дійсно зараз неоднозначна. Проблема в тому, що коли його раніше проектували, то мали б передбачити встановлення споруд для очистки фільтратів, втім, цього не зробили. Тому працювали за такою технологією: фільтрат, який стікав з полігону, відкачували на верх сміттєзвалища, частково він випаровувався, далі продовжував циркулювати і пришвидшував гниття решток. Сьогодні ми бачимо, що дійсно фільтратів трохи забагато. З мешканцями зустрічалися на полігоні, нам дорікали, що неналежно робили обваловку, але зрозумійте, взимку взагалі туди було важко заїхати через бруд, болото. На сьогодні техніка активно працює, сміття пересипається, обваловку вже частину зробили, фільтрати відкачуємо на тіло полігону.

Тобто усе, про що говорить законодавство і про що ми говорили з мешканцями – виконуємо. Далі хочемо встановити обладнання для знезараження фільтратів, що значно покращить ситуацію», – наголосив Юрій Крась.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 13 Квітня 2019 11:11
Дітям і внукам залишимо у спадок боргів МВФ сотні мільярдів доларів і гори сміття по всій Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus