USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як призивали бійців 51 бригади, і що мають з’ясовувати суди

31 Грудня 2014 12:56
Солдатів розформованої 51-ї бригади й досі тягають по допитах. Військова прокуратура порушила сотні кримінальних проваджень за фактами непокори і самовільного залишення військової частини.

Як розповів адвокат Василь Нагорний, «Слово «дизертирство» пішло від самих військових. Порушити кримінальну справу за цією статтею проти солдатів, які вже перебували у військовій частині, неможливо. Про це повідомляє Громадське.Волинь.

Мобілізовані взагалі не підпадають під статтю кримінального кодексу «Дезертирство». Кримінальне провадження на мобілізованих порушуються за статтею 407 «Самовільне залишення військової частини», або за статтею 402 «Непокора». (коли військові відмовляються їхати на схід, або не повертаються до військової частини), - стверджує адвокат.

ЧИТАТИ ЩЕ: БРУДНІ ВІЙНИ «УКРАЇНСЬКОЇ ПАПЕРОВОЇ АРМІЇ»: ЧОМУ ГЕРОЇВ НАЗИВАЮТЬ ДЕЗЕРТИРАМИ

Прокурори пропонують солдатам добровільно визнати свою вину. Ніхто не хоче розібратися в тому, як була проведена мобілізація», – каже Василь Нагорний.

Можливо те, що хлопці зараз відмовляються їхати на схід, спричинене саме тим, що під час проведення мобілізації по відношенню до них були вчинені неправомірні дії.



Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про суд над бійцем 51 бригади Павлом Середюком, якого призвали під час другої хвилі часткової мобілізації. Вдома у чоловіка залишилося двоє батьків-інвалідів, вагітна дружина та двоє малолітніх дітей. Поки чоловік був на полігоні, дружина втратила їхнє ненароджене дитя. Павло відмовився їхати в зону АТО. Суд має з’ясувати, чи законно Павла Середюка мобілізували на військову службу, чи підлягав він звільненню зі служби за сімейними обставинами.

Так, 23 вересня Володимир-Волинський міський суд виніс вирок у справі проти військовослужбовця Павла Середюка, який відмовився виконувати наказ. А 18 листопада суд скасував вирок про непокору бійця 51 бригади і повернув справу на новий судовий розгляд в першу інстанцію.

Вчора відбулося чергове судове засідання щодо цієї справи. Як виявилось, ніхто не мав права його мобілізовувати, він опікується батьками-інвалідами.

Мобілізація була на той час необхідна, - вважає Нагорний.

Однак небхідно з’ясувати, чи законно хлопців мобілізували на військову службу, чи підлягали він звільненню зі служби за сімейними обставинами чи станом здоров’я.

Схема мобілізації була наступною: голова облдержадміністрації покладав завдання на голів РДА, а ті, відповідно – на сільських голів.

Основна маса солдатів була взята з сіл. Додому до хлопців телефонував сільський голова, і повідомляв про те, що їх мобілізовано.

Телефонували, як правило, вночі, а вже о шостій треба було прибути до військкомату.

Більшості казали: не хвилюйтеся, це звичайні збори, через 2 тижні ви всі повернетеся додому.

Медкомісію практично ніхто не проходив. Тай самі хлопці не наполягали, мовляв, ну що таке два тижні. Тому всі були налаштовані на прості навчання. А вийшло все зовсім інакше.

Мобілізованих хлопців відправили в гарячі точки. Голих-босих, не екіпірованих, на відміну від контрактників. Так, бронежилети й каски їм купували батьки, за власні кошти.

Прокуратура порушено більше 200 кримінальних проваджень за фактами дезертирства. Це стосується й безпосередньо розформованої тепер 51 бригади.

Військова прокуратура пропонує хлопцям підписати угоду про визнання вини, за це їм обіцяють позбавлення волі з іспитовим терміном.

Є хлопці, які погоджуються на такі умови, і їх звільняють з лав збройних сил. Адвокат Василь Нагорний просить бійців не поспішати погоджуватися на такі умови. Спочатку необхідно розібратися, чи винен у чомусь боєць, який пройшов Савур-Могилу, який пройшов Іловайськ та інші пекельні точки.

Є прокурори, які дійсно хочуть розібратися в ситуації, і які вважають, що не мають морального права засуджувати цих хлопців. А звільнитися, якщо це так необхідно, можна за станом здоров’я, за сімейними обставинами, але не в такий спосіб.

Також починає з’являтися інформація про можливу демобілізацію першої хвилі. Відповідно, хлопці перестають бути військовослужбовцями і, як наслідок, перестають бути суб’єктом злочину і кримінального провадження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus