USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Суд скасував вирок про непокору бійця 51 ОМБ

18 Листопада 2014 15:00
Апеляційний суд виніс ухвалу з приводу військовослужбовця 51 бригади, якого засудили за непокору. Оскільки захист не надав доказ про визнання невинним, апеляційну скаргу бійця задовольнити частково. Тепер на хлопця чекає ще один судовий розбір. До того ж, справа, яка розглядатиметься повторно, дозволить трохи привідкрити завісу над тим, як відбувалася мобілізація на Волині.

Судове засідання за участі головуючого судді Лідії Хлапук відбулося сьогодні, 18 листопада.

Нагадаємо, 23 вересня Володимир-Волинський міський суд виніс вирок у справі проти військовослужбовця Павла Середюка, який відмовився виконувати наказ.

Як уже повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, більше 10 військовослужбовців у червні цього року відмовилися їхати на Схід України і не виконали наказ командира. Однак, військові кажуть, що їх мали б звільнити з лав ЗСУ, а не посилати на Миколаївський полігон.
Павла Середюка з села Щедрогір Ратнівського району призвали під час другої хвилі часткової мобілізації. Розповідає, що о першій годині ночі подзвонив сільський голова та сказав прибути у військкомат о 6 ранку. Не отримавши повістки, чоловік прийшов у комісаріат, звідки його одразу направили до військової частини. Вдома у чоловіка залишилося двоє батьків-інвалідів, вагітна дружина та двоє малолітніх дітей.

Поки чоловік був на полігоні, дружина втратила їхнє ненароджене дитя. Каже, він просив командира про відпустку, але його не відпустили.

Згодом, коли документи про опікунство над батьками були майже зібрані, його включили до списків тих військових, яких мали звільнити з лав ЗСУ. Захист наводив слова підполковника Іванущенка, який при свідках повідомив, що Павло Середюк має повертатися додому, і заборонив підпорядковуватися іншим командирам.

Однак 18 червня на плацу Павло Середюк почув своє прізвище у списку тих, хто мав їхати на полігон «Широкий лан» на Миколаївщині. Тоді й вчинився бунт: ті, кому напередодні обіцяли звільнення відмовилися їхати в Миколаївську область. Зачитував усний наказ тимчасово виконувач обов’язків командира частини майор Андрій Якімков, він і вимагав у військових пояснення, чому відмовилися виконувати наказ. На що ті написали рапорти.

Суд першої інстанції виніс вирок, яким визнав Павла Середюка винним у вчиненні злочину згідно з частиною 1 статті 402 Кримінального кодексу України і призначив покарання у вигляді службового обмеження терміном на 6 місяців та стягнення на користь держави 10% від заробітку військового на такий самий термін. Оскільки наказу командира частини про звільнення його з лав ЗСУ не було, то він залишався на службі.
Батько Павла Середюка

В апеляційному суді Волинської області сьогодні, 18 листопада, розглядалася апеляційна скарга Павла Середюка, який не погоджується з вироком і просить його скасувати. Зі слів захисника Василя Нагорного, під час судового розгляду в першій інстанції не були взяті до уваги обставини, за яких Середюк відмовився виконати наказ.

«Визнавши його винним, ми визнаємо, що всі наші волинські бійці – безправні люди, які стали заручниками того недолугого законодавства, яке маємо в даний час», - каже захисник.

Зі слів Василя Нагорного те, що Павло Середюк підлягає звільненню, підтвердив і обласний військовий комісар, і відповідні документи були направлені у Дніпропетровську область. Та цього не розглядали.

Відтак, апелянт просив скасувати вирок суду за недоведеністю злочину.

Натомість прокурор Сергій Пушкарчук переконував, що злочин був доведений. Комісаріат не мав звільняти від служби, а це мав би зробити командир військової частини. А на момент віддачі наказу Середюка не звільнили від служби.
Суддя Лідія Хлапук зауважила, що наказ може бути відданий усно, а ось трудові відносини мають бути письмові.

«Я не проти служити, не проти їхати , але я не знаю куди діти батьків. Я прошу суд винести правильне рішення і сподіваюся, що мене виправдають», - каже Павло Середюк.

Зауважимо, на судове засідання прийшло чимало волинян, які вирішили підтримати Павла Середюка. Під час перерви присутні закидали прокурора запитаннями, звинуваченнями.
«Чому не досліджували, як мобілізували хлопця, в якого двоє дітей, батьки інваліди? Люстрація для кого - для вас чи для 51 бригади? І як вам ще язик повертається порівнювати з Іловайськом?», - кричали у залі.

Обурених волинян заледве не вилучили із зали.
«Гроші, напевне, разом з комісаром ділите. А чи розбиралися, чому дітей багатіїв не призвали? Скільки відкупилися? Чому не відкриваєте справи? Воєнкоми джипи покупляли після мобілізації», - кричали прокурору жінки.

Нагадаємо, до дисциплінарної відповідальності притягнули 27 працівників військкоматів за порушення мобілізації. Кримінальної відповідальності ні для кого не настало.

«Хто з нас має гроші на адвокатів? Ми дітей взули, вдягнули, і тепер їх на зиму знову відсилають. Якби не волонтери, діти пухли б з голоду. Ви свою кар’єру (до прокурора), певно, закінчите в судовій залі. Нам треба брати й робити самосуди», - вигукували присутні.

В такій напруженій обстановці в нарадчій кімнаті приймалося рішення.

Згодом емоції залі судових засідань вщухли до моменту виголошення ухвали.

Суд встановив, що апеляція підлягає частковому задоволенню, оскільки вирок ґрунтується на неповно з’ясованих обставинах.

Суд першої інстанції не перевірив законність обставин: не зважав і на сімейні обставини і на те, що Павла Середюка не вправі були мобілізовувати; суд не врахував довідки-характеристики з сільради про сімейний склад. Неповнота судового слідства істотно вплинула на законність прийнятого рішення, - йдеться в ухвалі.

Відтак, апеляційний суд скасував вирок Володимир-Волинського міського суду і направив на новий судовий розгляд до цього ж суду з іншим складом. Оскільки необхідно з’ясувати, чи законно його мобілізували на військову службу, чи підлягав він звільненню зі служби за сімейними обставинами.

Апеляційну скаргу задовольнити частково, оскільки захист не надав доказ про визнання невинним.

Суддя Лідія Хлапук додала, що якби одна зі сторін подала клопотання про повторне дослідження доказів, наведених у справі, і додаткове судове слідство, то справу могли б розглянути і в апеляційному суді. Оскільки таких клопотань жодна зі сторін не подавала, то справу будуть повторно розглядати у Володимир-Волинському міському суді.

Василь Нагорний після засідання зауважив, що справа, яка розглядатиметься повторно, дозволить трохи привідкрити завісу над тим, як відбувалася мобілізація на Волині. Адже по цій справі він фактично не міг досліджувати і пред’являти докази, оскільки був присутній лише на останньому судовому засіданні.

Відтак, Павла Середюка і його родину чекає черговий судовий «розбір» їх сімейних обставин та мобілізації чоловіка. Водночас, під час розгляду цієї справи обіцяють детально дослідити, як відбувалися мобілізаційні заходи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
горілка Показати IP 18 Листопада 2014 15:05
о і гарєлкіна там. алкоголік-патріот-опера-двіж-майдан-правийсектор
луцький селюк Показати IP 18 Листопада 2014 16:00
Чого прокурор без форменного одягу ? шо стидно йому навєрно ? На даний момєнт штурм суду довелося отложить !
CV Показати IP 18 Листопада 2014 16:13
А в першому ряду сидить "лежача мати"?
ДДД до CV Показати IP 18 Листопада 2014 17:24
Мова йшла не про "лежачу", а про інваліда. І уявіть - багато з інвалідів 1ї групи ходить сам! Але це не означає, що вони можуть за собою доглядати.
медик до ДДД Показати IP 18 Листопада 2014 17:32
І група - це ЛЕЖАЧІ і СИДЯЧІ, але ніяк не ходячі. Так що не пудріть мозок, як не знаєте. Це ЯВНІ для неозброєного ока хворі, їх впізнають ВСІ, навіть не медики.
lola до CV Показати IP 18 Листопада 2014 19:57
Ні, це сестра обвинуваченого.
333 Показати IP 18 Листопада 2014 16:56
Тих г*внюків прокурорів туди слід відправити. Хто з них хотів і мав честь, то знайшли вихід як добровільно поїхали на Схід. А воно в рідному Луцьку боїться у формі ходити щоб не начовпли.
666 до 333 Показати IP 18 Листопада 2014 23:17
Ти сам г*внюк чому не поїхав?
333 до 666 Показати IP 20 Листопада 2014 20:31
Я вже своє відбув там.
вдв Показати IP 18 Листопада 2014 17:06
це правда що робиться, для нього краще при Януковичу жилося, а зараз вiн багато що зрозумiв
Олег Показати IP 18 Листопада 2014 17:09
Василь ти молодець! Так тримати. Відстоюй інтереси наших хлопців і надалі. Успіхів тобі.
Боєць АТО Показати IP 18 Листопада 2014 19:41
А де ж патріотизм?
333 до Боєць АТО Показати IP 18 Листопада 2014 19:57
не пиши боєць АТО, а пиши правду - ПРОКУРАТУРА
орд Показати IP 19 Листопада 2014 08:31
Цей прокурорчик-синок судді Пушкарчук, таке гі*но мале, але на мерседесі С-класу їздить, АС0073
Шиба до орд Показати IP 19 Листопада 2014 21:08
коментар було видалено
Шиба до орд Показати IP 19 Листопада 2014 21:42
хоч коментар і видалили, проте слово "гі*но" залишають! Орд, бажаю і Вам їздити на Мерседесі! хоч Ви гі*но ВЕЛИКЕ!
235 Показати IP 19 Листопада 2014 18:13
Складається таке враження, що у всіх бідах Павла Середюка винен прокурор. Це смішно!!
Шиба Показати IP 19 Листопада 2014 21:07
А Луцьк все гавнішає і гавнішає..........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus