USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як творець Amazon Безос злітав у космос і чому цей політ став сенсацією

21 Липня 2021 08:58
У вівторок, 20 липня, найбагатша людина в світі Джефф Безос зробив політ в космос на борту багаторазової космічної капсули New Shepard. Вона піднялася на висоту 106 кілометрів.

Це перший приватний політ людини в космос, організований компанією Безоса Blue Origin, повідомляє СТРАНА.ua.

Майже тижнем раніше ще один мільярдер Річард Бренсон вже відкрив еру комерційних туристичних польотів у космос, але у Безоса заявили, що це не може вважатися повноцінним польотом у космос.

Бренсон так і не досяг лінії Кармана - кордону між земною атмосферою і космосом. А творець Amazon її подолав. Правда, не на багато.

Крім Безоса в капсулі New Shepard було ще троє осіб. Суборбітальний політ був недовгим - всього 10 хвилин.

Розповідаємо, як злітав в космос американський мільярдер, як він конкурує в ніші туристичних польотів на орбіту з Річардом Бренсоном і що найцікавіше ми знаємо про польоти в космос взагалі.

Як пройшов політ з Безосом

Засновник Amazon і найбагатша людина на планеті Джефф Безос розповідав, що мріяв полетіти в космос з п'яти років. Через півстоліття його мрія здійснилася.

Хто був на борту? Крім Безоса на борту New Shepard був його брат Марк. А також 82-річна пілот Уоллі Фанк, яка була однією з кращих учасниць програми підготовки жінок-астронавтів у 1960-х «Меркурій-13», але так і не полетіла в космос.

Фанк на борт запросив сам Безос, заявивши, що ніхто не чекав довше.

«Прийшов час. Ласкаво просимо в команду, Уоллі. Ми раді, що ви полетите з нами 20 липня як наша почесна гостя», - написав мільярдер в Twitter. В результаті Уоллі Фанк стала найстарішою людиною, що побувала в космосі.

Замикав екіпаж 18-річний студент з Нідерландів Олівер Демен. Він захоплюється космосом і вже отримав ліцензію пілота, а також став наймолодшою ​​людиною, яка побувала в космосі.

Квиток для нього купив його батько, який очолює інвестиційну компанію Somerset Capital Partners.

Замість Демена повинен був летіти інший пасажир, який купив квиток на онлайн-аукціоні за 28 мільйонів доларів, але згодом його графік не дозволив цього зробити. Ім'я невдалого космічного туриста не називають.

Як влаштований космічний корабель New Shepard? Це система з ракети-бустера і самопілотованої капсули, розрахованої на 6 осіб. Вона контролюється бортовими комп'ютерами, без участі центру управління на Землі і пілотів.

Однією з фішок капсули є найбільші вікна-ілюмінатори з літальних апаратів, які коли-небудь вирушали в космос.
New Shepard був створений для суборбітальних польотів космічних туристів на висоту понад 100 кілометрів. Це менше, ніж відстань до МКС, яка обертається на орбіті на висоті близько 420 км над Землею.

Як пройшов політ? Ракета з капсулою New Shepard злетіла з космодрому в Техасі о 16:12 за київським часом. Через дві хвилини після відділення капсули з екіпажем розгінний щабель зробив вертикальну посадку, а капсула на недовгий час піднялася на висоту 106 км. Пасажири перебували в невагомості близько чотирьох хвилин.
Після цього апарат спустився на поверхню на трьох парашутах в декількох кілометрах від місця запуску. Все це зайняло близько 10 хвилин.
«Говорить астронавт Безос. Це найкращий день! Хочу вам сказати, що тут у нас дуже задоволений екіпаж!» - сказав мільярдер під час посадки.

Траєкторія польоту. Схематично маршрут польоту космічної капсули з Безосом виглядав так. Як бачимо, він піднявся на шість кілометрів над лінією Кармана, яка відділяє Землю вже безпосередньо від космічного простору.

Звичайно, і за цією лінією ще є залишки атмосфери. Але це вже вважається космосом. Хоча і заглибився в нього Безос всього на шість кілометрів. Якби він піднявся до 122 кілометрів від рівня моря, то вийшов би за межі повітряного простору.
Космічна гонка мільярдерів

Безос і ще один мільярдер Річард Бренсон борються за право відкрити еру туристичних комерційних польотів в космос. Компанію Blue Origin Безос створив ще в 2000 році і з того часу готувався до польоту. Але Бренсон здійснив політ на дев'ять днів раніше.

На космольоті VSS Unity Бренсон зробив суборбітальний політ 11 липня, піднявшись на висоту 90 кілометрів. Мільярдер летів не один, а в складі екіпажу корабля з двох пілотів і чотирьох фахівців, включаючи самого Бренсона. Повідомлялося, що учасники відчули на собі дію невагомості.
У політ його проводжав ще один мільярд-ентузіаст космічних подорожей - Ілон Маск. Його ракета Falcon-9 почала доставляти астронавтів на МКС на кораблі Dragon, але сам бізнесмен ще не побував у космосі, проте зарезервував квиток на одному з рейсів Virgin Galactic.
Бренсон заснував компанію Virgin Galactic, яка планує займатися суборбітальними і орбітальними туристичними польотами в космос. Квитки на польоти розкуплені на роки вперед. Ціна за один - близько 250 тисяч доларів.

Так наприклад, мер Дніпра Борис Філатов розповідав, що купив 146-й квиток на космічний політ в якості туриста ще в 2009 році. Він обійшовся в 200 тисяч доларів. Якщо все піде добре, то його черга підійде приблизно через півтора року.

Правда, в компанії Безоса заявили, що політ Бренсона не можна вважати повноцінним польотом в космос через недостатню висоти, на яку піднявся корабель.

В Blue Origin відзначили, що політ Бренсона пройшов нижче лінії Кармана - загальновизнаної висоти в 100 кілометрів, з якої починається космічний простір. Літальний апарат Virgin Galactic назвали висотним літаком, а не повноцінним космічним кораблем.

Крім цього, в компанії Безоса привели інші переваги свого польоту. Зокрема, найбільші в історії космічних польотів вікна розміром 107х71 см, наявність системи евакуації, мінімальний вплив на озоновий шар і 15 вдалих польотів проти трьох польотів у Virgin Galactic.
Крім космічного туризму, компанія Безоса збирається запустити важку ракету New Glenn, яка повинна перевершити Falcon 9 компанії Ілона Маска SpaceX. Також Безос уже анонсував два нових польоти New Shepard.

Одинадцять фактів про польоти в космос

Просто на наших очах польоти в космос перетворюються в туристичні поїздки. Це стає лише питанням грошей. В останні дні відразу кілька людей зробили це. Але що ми знаємо про польоти в космос взагалі?

1. Хто першим передбачив майбутній політ людини в космос? Ми завжди вважали, що Костянтин Едуардович Ціолковський. Виявляється - ні! За 40 років до нього, в 1861 році, це зробив шотландський канадець Вільям Лейтч, який окреслив можливість освоєння космосу за допомогою ракет. Його думки з цього приводу були опубліковані в книзі «Слава Богу на небесах». Дивна назва для наукової книги, якщо не знати, що Вільям Лейтч був священиком і багато років поєднував заняття в обсерваторії Глазго з роботою в церкві. Одне іншому якось не заважало.

2. Як відомо, першою живою істотою, що побувала в космосі, була Лайка - абсолютно безпородна собака, знайдена чи в притулку, то чи взагалі на вулиці. Але першим кандидатом на політ вона не була. В одній групі з нею готували до запуску Альбіну - більш досвідчену собачку, яка вже двічі літала в верхні шари стратосфери. Її і повинні були запустити, але під час підготовки з'ясувалося, що Альбіна вагітна і її пожаліли. Адже для першого хвостатого космонавта політ в космос був подорожжю в один кінець - повернення на Землю не передбачалося. Лайка полетіла - і загинула після 4 витків від перегріву.

3. Перша людина в космосі Юрій Гагарін міг ніколи не опинитися на орбіті і взагалі не стати льотчиком. У 1956 році його збиралися відраховувати з Оренбурзького льотного училища. Ні, він не був двієчником, все у нього було в порядку, тільки от з посадкою ніяк не виходило - літак кожен раз куняв при приземленні. Це була помилка, і її не могли перекрити ніякі інші досягнення Гагаріна. Наказ про відрахування був готовий, але не підписувався - начальник училища не міг дивитися на те, як Гагарін побивається, плаче, запевняє, що без неба жити не зможе. Зрештою, чуйний педагог зрозумів, у чому проблема. Гагарін був дуже маленького зросту (157 сантиметрів), і кут огляду з кабіни пілота при посадці виходив обмеженим. Спробували підкласти йому на сидіння товсту підкладку - і посадка відразу налагодилося.

4. До того, як був сформований нинішній екіпаж корабля Джеффа Безоса New Shepard, наймолодшою людиною, яка злітала в космос, залишався Герман Титов. Коли він вийшов на орбіту в серпні 1961 року, то йому виповнилося 25 років 10 місяців 26 днів. Але не це дивно. Наступним в списку космонавтів планети опинилася людина, якій судилося стати найстарішим космонавтом в історії. Це був американець Джон Гленн. У лютому 1962 року наступним після Титова він здійснив політ в 41-річному віці - і на цьому зупинився. Здавалося, що назавжди. Але ні! 29 жовтня 1998 року, вже будучи сенатором, Гленн стартував в складі шаттла «Діскавері» в віці 77 років. На той момент це був абсолютний віковий рекорд, причому з великим запасом.

5. Контактів з позаземним розумом в космосі поки не зареєстровано. Хоча ... Ні, як же! Один був. У кінці грудня 1965 пілот корабля «Джеміні-6» Томас Стаффорд під час зв'язку з Центром управління польотів раптом сказав: «Бачу об'єкт, схожий на супутник... Прошу дозволу на перехоплення... Я бачу командний модуль і вісім модулів поменше попереду. Пілот командного модуля одягнений в червоний костюм». Після цього зазвучала різдвяна мелодія Jingle Bells у виконанні командира корабля Уолтера Ширра. Так екіпаж жартівливо обіграв наближення свята. Під пілотом інопланетного командного модуля в червоному костюмі, звичайно, мався на увазі Санта-Клаус.

6. Першими людьми, які облетіли Місяць, стали американці Френк Борман, Джеймс Ловелл і Вільям Андерс - екіпаж «Аполлона-8». Але не вони були першими живими істотами, які зробилии такий маршрут. «Аполлон-8» вийшов на орбіту Місяця в грудні 1968 року. А трьома місяцями раніше, у вересні, Місяць облетів радянський космічний апарат «Зонд-5», на борту якого знаходилися дві середньоазіатські черепахи. Імен їм дали, так що перші місячні космонавти залишилися в історії анонімними. У документах вони значилися як номери 22 і 37. Разом з ними в «Зонд-5» перебували мухи дрозофіли і жуки хрущаки, але, звичайно, саме черепахи були командирами екіпажу.

7. Найбільший космічний екіпаж всіх часів літав в жовтні-листопаді 1985 року на шатлі «Челленджер» і складався з 8 осіб - п'ятьох американців (в тому числі однієї жінки), двох німців і одного голландця. Більше ніколи така велика компанія в космос не піднімалася. Екіпаж провів на орбіті тиждень і успішно приземлився 6 листопада. Це був останній вдалий політ «Челленджера» - в січні наступного року він вибухнув після старту з сімома астронавтами на борту.

8. У космосі побували представники 40 країн і всіх континентів, крім Австралії. Найекзотичніші в цьому списку, мабуть, - Афганістан і Монголія. І та, і інша країна має космонавта, зрозуміло, тільки завдяки дружбі з Радянським Союзом. Причому афганець Абдул Ахад Моманд схопився буквально в останній вагон - встиг злітати на «Союзі ТМ-5» в 1988-му, коли з його країни вже виводили радянські війська. До речі, політ цілком міг опинитися фатальним - в спусковому апараті виникли проблеми і екіпаж більше доби мучився над усуненням поломки, ризикуючи назавжди залишитися на орбіті. І виправив становище саме афганець!

9. Перший і єдиний раз подружня пара літала в космос на борту шаттла «Індевор» у вересні 1992 року. Це були американці Марк Лі та Джен Девіс. Почали підготовку до польоту вони ще не подружжям, шлюб уклали за кілька тижнів до старту. Із самого початку програми «Спейс Шаттл» існував негласна заборона на польоти подружніх пар. Але заміну в екіпажі проводити було вже занадто пізно. І молодята полетіли. Як свідчать колеги по команді, сексом в космосі вони не займалися. На борту шаттла просто ніде усамітнитися для цього.

10. Космос витягує людину - в прямому сенсі цього слова. Адже гравітація не тисне там на хребет, і тому він, еластичний по природі, з часом розпрямляється на всю свою довжину. Зрозуміло, що чим більше часу людина проводить в космосі, тим стає вищою (а точніше - довшою). Наприклад, американець Скотт Келлі, який пробув на МКС 340 днів - з березня 2015 по березень 2016 року, повернувся на Землю зовсім іншим. Він став вищим аж на 5 сантиметрів!

11. Найсенсаційніший космонавт знаходиться на фасаді собору Богородиці іспанського міста Саламанка. Там він вплетений в орнамент поряд з іншими нереальними істотами - всякими єдинорога, Горгулою і так далі. Це не витівки інопланетян - на фасад космонавт потрапив цілком земним чином. Його туди помістив скульптор Мігель Ромеро під час реставрації в 90-ті роки минулого століття. Навіщо він це зробив? Сам Ромеро пояснював, що просто хотів якось відзначити час реставрації, 20-те століття - а що ще краще символізує це століття, ніж космонавт?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus