USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як у Луцьку боротимуться з рецидивною злочинністю

13 Грудня 2017 18:10
Представлення програми профілактики рецидивної злочинності та правопорушень у Луцьку на 2018-2020 роки відбулося в стінах Луцької міської ради 13 грудня.

Міністерством юстиції України, а також урядом Канади було обрано чотири пілотних міста для впровадження моделі пробації щодо дорослих в Україні: Луцьк, Кропивницький, Полтава та Черкаси.

Критерії, за якими обиралися ці міста, - готовність персоналу служби пробації до навчання, наявність приміщення пробації, яке не потребує капітального ремонту, а також бажання міських органів влади долучитися до підтримки розвитку служби пробації в різних регіонах.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОКАРАННЯ БЕЗ УВ'ЯЗНЕННЯ: У ЛУЦЬКУ ВІДКРИЛИ ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ

Як розповіла керівник Проектного офісу з питань пробації Мінстерства юстиції України Катерина Новохатня, до прийняття закону про пробацію в Україні вже діяла установа кримінально-виконавча інспекція, яка відповідала за виконання покарань.


«Головна відмінність служби пробації полягає в переході від карального підходу за особами, які відбувають покарання, до більш реабілітаційного. Ми маємо зрозуміти, що саме привело людину до вчинення правопорушення – можливо, це вживання наркотиків чи алкоголю, або ж проблеми з роботою чи житлом. Світова практика говорить, що людину не можна утримати від нових злочинів, якщо не допомогти впоратися їй з проблемами. Якщо ми хочемо жити в безпечному суспільстві, то маємо робити кроки назустріч людям, які мають проблеми з законом, та навчати їх жити, не порушуючи закон», - зазначила Катерина Новохатня.


Своєю чергою, голова місії NORLAU (Норвезька місія радників з питань верховенства права в України) Віллі Гііл зауважив, що в Україні важливо донести переваги пробації для суспільства, особливо в час, коли в Україні проводяться значні реформи. Він відзначив, що робота з правопорушниками - досить нелегка справа, адже багато з них скоюють злочини через проблеми в охороні здоров’я, через відсутність житла, а також сімейні проблеми. Працівники пробації мають вірити в те, що людина не має бути ізольована.


Пан Гііл зазначив, що в Україні є близько 70 тисяч людей, які обслуговуються системою пробації, та 60 тисяч, які сидять у в’язниці. З його слів, кошти, які йдуть на утримання в’язнів, значно більші, ніж на людей, яких виправляють у системі пробації.

Начальник Рожищенського районного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Юрій Перик розповів про програму профілактики рецидивної злочинності та правопорушень.

З його слів, мета програми полягає у забезпеченні підвищення загального рівня безпеки, зменшення кількості правопорушень, забезпечення населення міста Луцька шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на усунення причин та умов учинення протиправних діянь, а також налагодження дієвої співпраці органів пробації та місцевих органів виконавчої влади у зазначеній сфері.

У рамках програми планують створити систему профілактики правопорушень, яка буде спрямована на соціальну адаптацію осіб, звільнених з місця позбавлення волі. Окрім того, програма передбачає запобігання втягненню у злочинну діяльність нових соціальних груп, особливо неповнолітніх.

Програма буде реалізуватися у 2018-2020 роках.

Насамкінець були відзначені люди, які підтримують службу пробації в Україні, зокрема перший заступник міського голови Григорій Недопад, депутат міської ради Сергій Шкода, а також представники соціально-відповідального бізнесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus