USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як уберегтися на випадок радіаційної небезпеки та коли йод може зашкодити. Інтерв’ю з волинським ендокринологом

19 Вересня 2022 07:27
Волинь – ендемічний регіон, де природного йоду недостатньо. Саме тому волиняни потребують консультації ендокринолога хоча б раз на рік. То у яких випадках йод – друг, а у яких – ворог?

Про це та інше – у інтерв’ю журналіста Андрія Гнатюка із ендокринологинею Волинської обласної клінічної лікарні Аллою Коржик.

Що таке йод і наскільки він необхідний нашому організму?

Йод – це мікроелемент, який нам потрібен щодня. Летюча речовина, яку ми поглинаємо з їжею. Він потрібен і для нормального функціонування щитоподібної залози людини. Волинь – регіон, де природного йоду недостатньо. Тому ми мусимо розповідати населенню про проведення профілактики йододефіцитних станів.

Останнім часом багато мови про те, що йод може бути необхідним на випадок аварії на атомних електростанціях. Якщо би таке сталося, що людям робити?

Українці дуже стурбовані ймовірністю аварії на атомних станціях з очевидних причин: у 1986 році ми пережили Чорнобильську катастрофу. Її наслідки пожинаємо і до сьогодні. Згідно із наказом МОЗ від 9 березня 2021 року є чіткий регламент, як правильно проводити йодопрофілактику, коли і кому.

Йодопрофілактику проводять лише після офіційного оповіщення про виникнення аварії на АЕС. Безпідставно проводити таку профілактику не можна, тому що це ще більше нашкодить здоров’ю, ніж її відсутність.

Кому йодна профілактика потрібна першочергово?

Першочергово профілактика дефіциту йоду необхідна дітям, підліткам, вагітним, матерям, що годують, а також населенню в репродуктивному віці, що планує народження дітей.

Діти швидко ростуть, розвиваються, у них підвищений обмін речовин. Теж саме стосується вагітних та матерів, які годують грудьми.

Щитоподібній залозі немає значення, який йод поглинати – радіаційний чи медичний, з препаратів.

Тому важливо надати їй той йод, який потрібно. Радіоактивний йод може викликати гіпотиреози, аутоімунні тиреоїдити і в довгостроковій перспективі – рак.

Проведення йодопрофілактики дає нам блокування щитоподібної залози, яка не буде використовувати радіоактивний йод. Це зменшить вплив радіації на організм.

Коли і як проводити йодопрофілактику?

Важливо знати, що йодопрофілактику проводять у перші шість годин після оповіщення про аварію на АЕС.

Калій йодид – це єдиний препарат, який використовують для йодної профілактики. Він блокує щитовидну залозу. Ми маємо й інші препарати, до прикладу, йодомарин. Але там на 1000 менша доза, ніж у калій йодиді, тому він допомагає щитоподібній залозі працювати, але аж ніяк не блокує. Тому будь-які інші препарати можуть нашкодити організму.

Калій йодид діє 24 години. Його треба випити в перші години від оповіщення аварії. Якщо профілактику не провели протягом перших шести годин після аварії, проводити її пізніше немає сенсу.

Після того, як через добу таблетка перестане діяти, радіація нікуди не зникне, зокрема радіоактивний пил. Тому потрібно проводити механічну обробку приміщень, частіше змивати радіоактивний бруд водою, приймати душ. Не використовувати воду та продукти, які не в герметичній тарі, а у відкритому доступі.

Після того, як минула доба від часу споживання калію йодиду, знову його пити потрібно?

Ні, таблетку потрібно прийняти одномоментно. Дози: дітям до 1 року – 16 мг, віком 1-3 роки – 32 мг, 3-12 – 62,5 мг, 13-18 років, а також вагітним, мамам, що годують та дорослому населенню репродуктивного віку потрібно прийняти 125 мг препарату одноразово.

Щодо продуктів:

Звичайно, є продукти, що містять більшу кількість йоду. Споживати їх надміру не потрібно, а в межах звичайної норми. До прикладу, велика кількість йоду в морській капусті, морській рибі (на жаль, у більшості ми споживаємо рибу, яку виростили на рибних фермах, тому вміст йоду у ній мінімальний).

Якими є наслідки передозування йодом?

Передозування йодом викликає отруєння організму. Зокрема можуть наступити кишкові розлади. Може погіршитися самопочуття, з’явитися запаморочення, сльозотеча, кашель, нудота, блювання.

Йодована сіль і морська сіль? Яка між ними відмінність? І яка користь від споживання йодованої солі?

Звичайно, споживання йодованої солі потрібне для здорового населення. Натомість препарати йоду протипоказані людям, які хворіють на захворювання щитоподібної залози з її підвищеною функцією. Таким пацієнтам не рекомендують ні препаратів йоду, ні йодованої солі, ні продуктів з підвищеним вмістом йоду. Це може викликати передозування йодом з дуже небезпечними наслідками.

Йод – це галоген. Він випаровуюється, тому йодну сіль важливо зберігати у щільно закритих контейнерах. До того ж її не можна кидати в гарячу або киплячу страву, а лише перед споживанням.

Чи можна використовувати для проведення йодної профілактики звичайний йод із водою?

Ні, згідно рекомендації МОЗ ми маємо право це робити тільки із препаратом калію йодиду і тільки в рекомендованих дозах. Йод в краплях можна використовувати лише зовнішньо. Крапати йод в молоко чи воду недоцільно. Це може нашкодити. Нещодавно прийшла пацієнтка, яка розповіла, що сусідка використовувала препарат калію йодиду для профілактики. Пацієнтка також стала використовувати цей засіб. Згодом її стан погіршився, тож жінці довелось звертатися до лікарів. Їй встановили діагноз: надмірна функція щитоподібної залози, тиреотоксикоз.

Як виявити хвороби щитоподібної залози і коли варто бити на сполох?

Погіршення самопочуття може стати причиною здачі аналізів на функцію щитоподібної залози, вагітні проходять скринінг у 1, 2 і 3 триместрі на визначення прихованого гіпотиреозу. Ця категорія стосується і дітей. Окрім того, є певні стани, з якими не можуть справитися сімейні лікарі, зокрема підвищення холестерину, тому вони направляють пацієнтів до ендокринологів.

Які симптоми можна вважати тривожними?

Йод бере участь у процесах метаболізму організму, впливає на ріст і розвиток організму в дитячому віці, на психоемоційний та гормональний стан у дорослому. Якщо гормональний баланс порушений, пацієнт може відчувати швидку втому, гіподинамію, або ж високий тиск, зниження або надмір ваги, психоемоційну лабільність тощо. У такому разі потрібно звернутися до ендокринолога, який, своєю чергою, направить на додаткові обстеження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 19 Вересня 2022 10:32
дуже прикро, коли радить ще один "чоботар без чобіт"...
АВС Показати IP 22 Вересня 2022 00:07
13-18 років - 125 мг. Найбільші концентрації є у таблетках Йодид-Фармак - 0,2 мг йоду, і у таблетках "Антиструмін" (який тепер вже ніде не купиш) - 1мг. Тобто щоб набрати цю дозу потрібно випити 625 таблеток Йодид-Фармак, або 125 таблеток Антиструміну за 1 раз. Як ви це собі уявляєте? Лікар при здоровому глузді, коли таке радить?
Вікторія Показати IP 22 Червня 2023 16:26
Калію йодид-125-Дарниця - 1 таблетка містить: активний інгредієнт: калію йодиду 125 mg (мг); Йодид-Фармак таблетки по 200 мкг ЦЕ РІЗНІ РЕЧІ! 1 МГ = 1000 МКГ; 1 Г = 1000 МГ; 125 МГ это - 0,125 Г. Комаровский говорит, что в таблетке 0,25 Г - 250 МГ, но 1 человеку однократно нужно выпить 125 МГ, поэтому таблетку нужно поделить пополам. Если таблетка 0,125 Г - это 125 МГ, а человеку однократно нужно 125 МГ, тогда таблетку нужно выпить полностью. "Если доза в МКГ - выбросить (отложить после войны), это не подходит для экстренной профилактики", - говорит специалист.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus