USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як запобігти інсульту: поради волинської лікарки

29 Жовтня 2017 12:50
29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом. На превеликий жаль, інсульт належить до одного з найгрізніших захворювань і є медико-соціальною проблемою усього людства.

Про особливості хвороби та методи профілактики розповіла лікар-невропатолог вищої категорії Луцької міської клінічної лікарні Галина Романюк.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК), що спричиняє ушкодження тканин мозку і веде до порушення його функцій.

На сьогодні в Україні інсульт посідає друге місце серед причин смертності нашого населення і перше місце – серед причин тривалої ( а часто і постійної) інвалідизації і непрацездатності.

Здавалося б хвороба є настільки частою і поширеною, що майже кожен пересічний громадянин може коротко описати, як вона проявляється. Але як показує досвід, часто хворі звертаються до лікаря вже запізно, або й зовсім ігнорують появу легких симптомів.

Існує також поняття «німих інсультів» – це порушення кровообігу мозку, що протікає без значних клінічних проявів.

Ще донедавна існувала думка, що інсульт – це хвороба людей похилого віку. Але за останні 5 років інсульт значно «помолодшав», і різко зросла кількість інсультів у хворих, віком 30-40 років.

Інсульти поділяють на: ішемічний – зумовлений недостатністю кровопостачання мозку внаслідок судинного спазму або закупорки судини; та Геморагічний (крововилив) – коли розривається судина і кров потрапляє в порожнину черепа ( в речовину мозку або під його оболонки).

Для визначення перших ознак інсульту найчастіше використовується тест «Обличчя – рука – мова» (або по іншому шкала FAST):

- пацієнта просять посміхнутись або показати зуби, при цьому оцінюють симетричність обличчя ( при інсульті кут рота опускається або зовсім не рухається);

- пацієнта просять підняти і утримувати руки не менше 5 секунд (при інсульті одна з рук опускається або не піднімається);

- пацієнта просять повторити будь-яке просте речення або назвати свої паспортні дані (при інсульті мова стає невиразною, чи зовсім втрачається).

Але є і інші клінічні прояви інсульту. Це раптове різке головокружіння з нудотою і блювотою; порушення зору чи двоїння; сильний головний біль (переважно при крововиливі); раптова втрата пам’яті на події останніх кількох годин (синдром тотальної глобальної амнезії).

Що може стати причиною інсульту?

До основних хвороб, які спричиняють ГПМК відносять:

- гіпертонічну хворобу. Найчастіше інсульти виникають у «гіпертоніків», які легковажно ставляться до регулярного прийому гіпотензивних препаратів або не контролюють АТ. Але і трапляються випадки, що про наявність у себе гіпертонії люди дізнаються, коли вже сталась судинна катастрофа ( переважно це люди молодого віку, у яких різкі підйоми тиску не проявлялись клінічною симптоматикою);

- церебральний атеросклероз і порушення ліпідного обміну. Характерним є високий рівень холестерину в крові, що призводить до утворення атеросклеротичних бляшок в кров'яному руслі. Останні можуть значно звужувати просвіт судин або і утворювати тромби, з повним перекриттям судини.

- цукровий діабет. Він сприяє ранній появі атеросклерозу, підвищенню в’язкості крові, а також розвитку «ламкості» судинної стінки.

- мігрень. Може розвинутись інсульт у хворих, з частими мігренозними кризами (оскільки при приступі виникає виражений спазм судин).

Також інсульт часто виникає при хворобах крові, ожирінні, хворобах серця ( зокрема при миготливій аритмії, вроджених вадах), васкулітах, онкопатологіях.

Слід виділити причини інсульту, пов’язані з факторами життя. Це малорухомий спосіб життя (гіподинамія), яка призводить до ожиріння і порушення ліпідного обміну. Це паління – на 8 % зростає можливість розвитку інсульту , якщо людина палить більше 10 цигарок в день. Це неправильне харчування, часті стреси, зловживання алкоголем і наркотиками.

Для запобігання судинних катастроф потрібно обов’язково слідкувати за артеріальним тиском (особливо особам зі спадковим фактором), частіше проходити медичні огляди з визначенням холестерину, показників згортання крові, рівня глюкози. В харчовому раціоні потрібно значно обмежити вживання тваринних жирів, солі, вуглеводів, смаженої і гострої їжі. За умови хорошого самопочуття – щодня потрібні піші прогулянки не менше 20-ти хвилин швидким темпом ( або ж інші фізичні вправи чи навантаження).

З основних медикаментозних препаратів для профілактики інсультів використовують: гіпотензивні препарати (при наявності гіпертонії), статини (для зниження рівня холестерину), і препарати для розрідження крові і запобігання тромбоутворення (група аспіринів).

Що ж потрібно робити при підозрі на інсульт?

При появі будь-яких мінімальних ознак терміново викликати ШД, і зазначити, що у хворого підозра на інсульт. Тим часом – пацієнта обов’язково потрібно покласти в горизонтальне положення, заспокоїти його, налагодити надходження свіжого повітря (відкрити вікно, розстібнути комірець). При можливості – виміряти АТ.

Потрібно усім запам’ятати «золоте правило» – чим швидше звернешся за медичною допомогою, тим більше шансів на одужання і зменшення неврологічного дефекту.

Якщо ж ви уже перенесли інсульт – не слід опускати руки. З можливостями сучасної реабілітації і відновної терапії можна досягнути зменшення інвалідизації і покращення якості життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лія Показати IP 29 Жовтня 2017 17:07
молодець галинко за змістовну інформацію

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus